Det finns en mängd olika sorters tvättmaskiner och att hitta den bästa tvättmaskinen är inte alltid helt enkelt. Du kan köpa en bra tvättmaskin som är toppmatad eller en frontmatad. Det finns också många olika storlekar. Att köpa en ny tvättmaskin är också en stor investering så det gäller det att välja rätt. Vi har därför satt ihop en guide med de saker du behöver tänka på – innan du gör ditt köp.

Placering av tvättmaskinen

Ett bra första steg när du ska köpa tvättmaskin är att utgå från var den kommer att stå.

Har du lite plats framför tvättmaskinen kan en toppmatad tvättmaskin vara lättare och smidigare för att kunna fylla maskinen med kläder. Om du vill ha en torktumlare ovanpå maskinen, välj en frontmatad modell.

Storlekar

Det vanligaste måttet på frontmatade tvättmaskiner är 60 x 60 cm men det finns även mindre eller djupare modeller. Höjden är oftast 85 cm. Det finns också kompakta modeller som bara är 40-45 cm djupa. Toppmatade maskiner är oftast 40 cm breda, 60 cm djupa och 85 cm höga. Dessa passar för den som har ett mindre utrymme. Vissa toppmatade maskiner har dessutom hjul så att tvättmaskinen kan rullas fram och tillbaka, vilket är smidigt när man ska last i och ur tvätt eller för att underlätta vid städning. De flesta tvättmaskiner rymmer idag 7-8 kg torr tvätt vilket är väldigt mycket och räcker gott och väl till såväl par som familjer. Även om en maskin kan tvätta stora mängder så är det i slutändan trummans volym i liter som avgör hur mycket tvätt du kan tvätta: ju större trumvolym desto mer tvätt.

Tvättmaskinens motor

Tvättmaskinens motor kan vara av två olika varianter. En traditionell motor med kolborste eller en kolfri motor. En traditionell motor har en kolborste som slits ut och måste bytas ut efter en viss tid. En borstlös däremot saknar denna vilket gör att den har längre livslängd och är mer tystgående. Kolborsten medför också risken med överhettning. De kolfria motorerna är dessutom i regel tystare och har en längre livslängd. Läs också tvättmaskin test för att lära dig mer om de olika varianterna och vad som passar ditt liv bäst.

Med eller utan torktumlare

Det är viktigt att bestämma vilken typ av tvättmaskin du behöver i ditt hem; att välja en som inte bara rymmer hela familjens tvätt och passar i det utrymme du ville ha den på i ditt hem. Det som kan göra valet lite svårare än det borde vara är beslutet om du ska ha en separat torktumlare eller inte eller en kombinerad tvättmaskin och torktumlare. Svaret på detta är både utrymmet du har och om du har mycket tvätt. För en stor familj är det värt det att investera i en stor tvättmaskin och en torktumlare som kan hantera dubbla mängden mot tvättmaskinen eftersom torktumlaren behöver luft för att kunna torka tvätten ordentligt. Det är också värt det att investera i en kombinerad tvättmaskin och torktumlare för dem som har lite plats.

Program och Funktioner

Du kommer behöva betala mer för ytterligare funktioner. Dock har de flesta maskiner olika inställningar beroende på klädfibrer, temperatur och vilken centrifugeringshastighet som krävs för de olika materialen. Program för 40 och 60 grader är standard i de flesta tvättmaskiner liksom program för bomullstvätt, fintvätt och ylletvätt. Dock kan vissa ytterligare funktioner vara värda att investera i beroende på dina behov:

Ångfunktion: Ångan öppnar upp fibrerna i tyget, avlägsnar lukt och rätar ut skrynklor. Detta är ofta ett program som går relativt snabbt.. Förutom detta passar den även för överkänsliga eller allergiker, då det avlägsnar betydligt mer pollen och damm ur kläderna än vanliga tvättprogram.

Automatisk dosering: Med automatisk dosering räknar maskinen ut exakt mängd tvättmedel som behövs och du sparar både på miljön och plånboken. Maskinen doserar tvättmedlet utifrån hur smutsig tvätten är och hur mycket du tvättar.

Centrifugeringshastighet: Välj gärna en tvättmaskin som har så hög centrifugeringshastighet som möjligt eftersom ett högre varvtal ger torrare tvätt och därmed minskad energiåtgång åt att torka tvätten. Rotationshastigheten varierar från 1000 till 1600 rpm.

Ljudnivå: Ju mindre plats du har, ju mer kommer du störas om din tvättmaskin låter högt. Placeringen av tvättmaskinen påverkar också ljudnivån. Allt under 50 dB anses vara tyst.

Program för extra sköljning Om kläderna är extra smutsiga eller du har dagisbarn hemma är detta en bra program som sparar tid och miljö: skölj kläderna innan du kör tvättprogrammet.

Kombinerad tvätt och torktumlare: Tvättmaskin och torktumlare i ett. Smidigt för dig som har ont om plats eller bara vill ha en maskin som kan göra allt.

Balanskontroll: Gör centrifugeringen tystgående.

Eco eller eko tvätt: Energisparande och vattensparande program för skonsam tvätt och är bättre för både miljön och plånboken.

Timer: Supersmidigt eftersom du kan ställa in när tvätten ska köras.

Installation

Vid fast installation är det viktigt att installationen utförs av en behörig elektriker, annars gäller inte garantin på tvättmaskinen eftersom man inte får göra egen åverkan på en produkt. Dessutom kan det vara direkt livsfarligt. Du får heller inte ansluta tvättmaskinen i badrummet till ett eluttag i ett annat rum. Tvättmaskiner som är felaktigt installerade kan till exempel orsaka vattenskador och i värsta fall kan det leda till kroppskada från felaktigt installerad el.

Energiförbrukning

Att välja en energisnål tvättmaskin är bra både för plånboken och miljön men bästa sättet att spara energi är att köra så fulla maskiner som möjligt och på så högt centrifugeringsvarvtal som möjligt. Många tror att man inte ska fylla tvättmaskinen för mycket men det räcker med att du får in en knytnäve i trumman så kommer all tvätt ändå att bli att bli ren.

Funktioner

Tvättmaskinerna har ett flertal program och tillvalsknappar. Beroende på hur många olika program tvättmaskinen har – desto mer kan den göra och desto bättre kan den anpassa sig efter dina tvättbehov. De olika programmen och dess gångtider finns vanligtvis beskrivet i bruksanvisningen. Läs denna noggrant! Detsamma gäller de olika tillvalsknapparna. Tillvalen gör så att du kan få olika förändringar i programmen som t.ex. extra sköljningar, tystare läge eller en fördröjd start.

Läs informationen på dekalen

Varje tvättmaskin har en energidekal som visar de viktigaste funktionerna för tvättmaskinen;

  • Energi effektivitetsklass
  • Årlig Energikonsumtion
  • Årlig vattenkonsumtion
  • Kapacitet
  • Hur torrt centrifugerar maskinen
  • Ljudnivå under tvättning
  • Ljudnivå under centrifugering

Slutligen

Efter att du nu har läst och gått igenom de viktigaste sakerna att tänka på bör det vara lättare att begränsa alternativen av tvättmaskiner. Tänk på att beroende på vad som är bäst lämpat för just ditt hem kan storlek, ljud och funktioner vara avgörande för valet. Oavsett om du väljer en tvättmaskin bäst i test från vårt urval eller ett annat önskar vi dig lycka till med din tvättmaskin!