Idag finns det en rad olika kökstillbehör och maskiner som vi kan ha i våra kök för att underlätta vår matlagning. Ett kökstillbehör är en tryckkokare. Den fungerar som så att du lagar mat i ett förseglat utrymme, ungefär som en kastrull. Det som händer är att det blir varmare mycket snabbare och därmed får du samma effekter som vid en långsamt bränning, fast nu med snabbare resultat. Det handlar alltså om mat som kokas i ånga eller andra vattenbaserade maträtter som kan kokas i en tryckkokare.

Att använda en tryckkokare när man lagar mat kan göra det smidigare för dig under tillagningen, då du inte behöver ha koll på kastrullen när den tillagar din mat. Du kan därför alltså planera göra in mat som blir färdig senare under dagen eller på kvällen, eller om du behöver lägga fokus på något annat än just det som tillagas i tryckkokaren. Det är alltså ett kökstillbehör som kan förenkla din matlagning. Idag kan tryckkokare alltså hjälpa dig att laga mat på smidigare sätt, speciellt om du vill ha tid över för att förbereda andra saker.

Hur fungerar en tryckkokare?

Det som sker är att spisen eller kastrullen fångar upp den ånga som produceras när du lagar mat, då innehållet i tillbringaren kokar. Detta skapar ett internt tryck inne i maskinen och därför kan temperaturen snabbt stiga. När maten därefter är klar så släpps den varma ångan ut långsamt, så att kan säkert kan öppna upp tryckkokaren utan att göra illa sig själv. Det kan alltid vara smart att läsa igenom olika tryckkokare bäst i test som finns på nätet, så att du kan jämföra produkter med varandra och så att du hittar en bra tryckkokare till just dig. Vanligtvis så ser du ett munstycke på din kastrull och även ett handtag på locket. Detta så att du inte riskerar att göra illa dig av ångan. Det finns dessutom en rad olika storlekar och modeller där ute, det finns vissa tryckkokare som har mindre kapacitet och därmed får de plats mindre mat i dem. Det finns dock de tryckkokarna som är stora och kan fylla en större mängd. I de flesta modellerna som finns på marknaden, så ser du handtag både på locket och på kastrullen. Detta så att man enkelt kan bära tryckkokaren med båda händerna så att det därmed blir så säkert som möjligt när du ska överföra din mat till en tallrik. Idag har det gjorts en rad olika tryckkokare test när det gäller just säkerhet, så att du hittar en bra kastrull först just dig. I många fall finns det dessutom en säkerhetsknapp på locket, som stänger locket så att inget råka hända när ångan väl är varm. I en tryckkokare så finns det också vissa delar. En av dessa delar är en tätningsring, som ser till att täta ångan med kastrullen så att allt är lufttätt. Det finns också en ventilation för ångan, där de oftast sitter en tryckregulator ovanpå. Det är denna regulator som bestämmer hur högt tryck det ska vara i pannan.

tryckkokare testDe vanligaste maskinerna som du ser på marknaden idag är elektrisk tryckkokare så du behöver alltså elektricitet för att maskinen ska fungera. Idag finns det en rad olika storlekar, så letar du efter en tryckkokare 6 liter som är de vanligaste på marknaden, se också till att du har tillräckligt med plats för din tryckkokare i ditt kök, så att den kan stå på ett säkert ställe. Det kan också vara värt att tänka på att vissa av dessa maskiner väger rätt mycket, så att ha den framme hela tiden är egentligen det bästa. Det kan bli tungt att lyfta den ut från skap annars, men det är givetvis hur du själv känner av vad du klarar. Ska du lyfta den så tänk på att stå bra, böj inte ryggen utan böj knäna istället och använd magen och ryggen när du lyfter upp maskinen från utrymmen nedifrån.

Vill du köpa en så billig tryckkokare som möjligt, så kan du ta en titt på de begagnade som finns eller på de som är på REA. På så sätt kan du köpa en bra tryckkokare fast till lägre pris. Se bara till så att produkten fungerar som den ska, så den inte har tagits från marknaden på grund av något säkerhetsfel eller liknande. Bästa är att köpa en helt ny produkt.

Ska du köpa en elektrisk tryckkokare se till så att du följer produktens säkerhet manual eller handbok, så att du tar hand om ditt kökstillbehör på rätt sätt. Alla maskiner fungerar olika och du behöver således då också ta hand om dem på olika sätt (precis som med människor), så därför är det alltid bra om du är förberedd och vet hur du startar den på bästa sätt, hur du rengör den smidigast och hur du tar hand om den allmänt. Följer du dessa anvisningar så kommer din produkt dessutom hålla under en längre period och därmed inte bara kastas.

Vad finns det för olika typer av tryckkokare?

De vanligaste tryckkokarna som finns på marknaden är oftast gjorda i rostfritt stål eller aluminium. De som är gjorda av aluminum går inte att stoppa i diskmaskinen, oavsett om det är polerade, anodiserade eller stämplade. Det är dock oftast dessa tryckkokare som är billigare. Vill du dock ha en maskin som håller längre så bör du ta en titt på de som är gjorda av rostfritt stål. Du kommer i många fall också se en tryckmätare på maskinen, så att du vet hur högt eller lågt tryck det är inne i kastrullen. Utöver det får du ofta också med tillbehör till din maskin. En av dessa tillbehör kan vara en korg som du har i själva maskinen, men som separerar olika livsmedel från vattnet därefter, alternativ så kan man också eller köpa till mat delare, som delar upp ingredienserna så att du kan koka grönsaker var för sig, eller liknande.

När du köper en tryckkokare som har bra kvalté, så kommer den ha en med rostfritt stål samt med en tung botten som har värmespridning i sig, så att uppvärmningen blir jämn. Dessutom har rostfritt stål lägre värmeledningsförmåga. Många av dessa modeller kan du även diska i diskmaskin, dock är det alltid rekommenderat att handtvätta dem, för längst hållbarhet. Det finns också modeller som har en inredning som är non-stick, alltså så att inte matrester eller annat fastnar i behållaren och så att det helt enkelt blir enklare för dig att rengöra den. För att få god inspiration om hur varje maskin fungerar, och även så du kan jämföra olika modeller med varandra så du hittar den bästa för dig, då kan du i så fall läsa igenom de tryckkokare bäst i test artiklar som finns på nätet, då de ofta är fyllda med nyttig och bra information om respektive kökstillbehör som du känner att du behöver köpa till ditt hem. Tänk på att inte bara köpa saker som du inte kommer använda, då det ändå är saker som är gjorda av plast och annat material som är svårt att återvinna, därför är det alltid bäst att köpa saker man faktiskt behöver. Är en tryckkokare något du verkligen behöver, ta då inspiration från olika artiklar och recensioner för att hitta din bästa tryckkokare.

En annan sak som en tryckkokare har, är en packning eller någon slags tätning. Den är oftast gjord av silikon eller gummi och skapar en försegling som gör så att ingen ånga eller luft kan åka mellan pannan och locket. Det är vanligtvis det enda sättet ånga kommer ut ifrån, alltså från springorna, men med en regulator på locket kan du nu bestämma hur mycket tryck det ska finnas i pannan. Det brukar också alltid finnas en säkerhetsventil, så att det inte blir för högt tryck och så att tryckkokaren exploderar. Det finns några olika sätt som modeller använder sig av för att täta kastrullen och skapa denna tätning. Det finns en där snoddar fäst fast på locket av kastrullen, ungefär som en gammal glasburk ha. Då placerar man locket på kastrullen och vrider det till lite för att låsa fast locket. Det finns bra funktioner som låser fast locket, så att det inte råkar ramla eller flyga av under tillagningen. Du kan alltid läsa igenom de artiklar om just tryckkokare bäst i test så att du kan veta exakt vilken säkerhet som din modell har och hur du tar hand om din tryckkokare på bäst sätt.

Det finns också de lite större modellerna som ofta har skruvar på locket och hål så att bultar kan passera igenom dem, locket tas inte heller av från spisen utan sitter fast på baksidan, så att man lyfter upp locket istället. Det spelar egentligen inte någon roll om det är en högrev tryckkokare som du köper eller vilken modell det nu är, känner du dig säker med ditt val så bör du lyssna på din magkänsla. Ska du köpa tryckkokare så är det bättre att du försöker köpa något som du vet att du kommer använda och så att den håller i en längre tid.

Det finns också vissa designer som har en stång inbyggd i sig som sitter över locket, och också en skruv nedanför så att locket hålls fast och bra på resten av pannan. Det finns också konstruktioner som använder ett ovalt lock, som du pressar utåt när det placeras i pannan. Du vinklar locket så att det passar i öppningen, då locket är större än öppningen behöver du se till att allt matchar. Det brukar oftast finnas fjädrar som håller locket på plats och som förhindrar att locket släpps. Dessa brukar dessvärre vara lite tyngre än de andra modellerna.

Oavsett vilken modell eller vilket märke du köper, så kommer det alltid finnas säkerhetsanordningar på maskinen. De lite äldre modellerna är ofta utrustade med en primär säkerhetsventil, så att inte kastrullen riskerar att explodera tack vare mat eller liknande som kan blockera utloppsventilen. På de tryckkokare som är modernare, har ofta extra säkerhetsfunktioner och säkerhetsanordningar som utlöses om mat eller liknande kommer i vägen för ångventilen. De som säljs idag från moderna tillverkare har bra och säkra funktioner, för att förhindra att själva kokaren ska explodera. När kastrullen får ett övertryck, så kommer en mekanism utlösas och därmet kommer matrester som kokas också sprutas ut med ångan, väldigt snabbt och hårt. Därför är det viktigt att man rengör sin tryckkokare regelbundet, och det är också viktigt att följa tillverkarens anvisningar när det gäller hur mycket mängd mat och eller vätska man får ha i kastrullen. Läs alltid igenom de instruktioner som kommer med din tryckkokare, så att du vet exakt hur den fungerar innan du börjar laga mat. På moderna tryckkokare så ser man ofta två eller tre säkerhetsventiler och andra säkerhetsfunktioner, som till exempel en spärr - som förhindrar användaren att kunna lyfta upp på locket och som då kan förhindra olyckor av ett plötsligt utsläpp av ånga, mat eller varm vätska.

Hur lagar jag mat med en tryckkokare?

Ska du laga mat med en tryckkokare, så kommer du alltid behöva vätska. Du kan alltså inte använda en tryckkokare om du vill rosta, fritera eller den tillagning som stekpannor ger dig. Det behöver alltså vara mycket vätska och så tunn sås som möjligt, då tjockare såser inte har tillräckligt med vätska för att skapa trycket av ångan som skapas i kastrullen. Därför kan de börja brinna om de inte finns bra underlag för långvarig uppvärmning.

För att laga maten så placerar du ingredienserna i tryckkokaren, tillsammans med vatten eller någon annan vätska. Du tillagar maten i själva vätskan eller ovanför vätskan, så att det kan ångas, dessutom så förhindrar det också överföring av olika smaker från vätskan. När du har lagt in maten i din kastrull, så stänger du locket och ser till att låsa fast locket så att det inte ramlar av under tillagning. Det är bäst att placera en kastrull direkt på högst värme, så att luften ventileras. När din tryckkokare har nått det rätta trycket så sänks värmen så att trycket fortsätter vara i samma nivå. Du kan själv ställa in trycket med den ventilen som finns på locket. En negativ sak med tryckkokare, är att de kan ta ett tag innan de blir tillräckligt varma för att tillaga din mat. Ibland kan det ta tio minuter eller längre tid, allt beror på hur mycket mat du ska tillaga, hur maten är innan du lägger in den i kastrullen, hur mycket vätska du har i kastrullen, hur stor tryckkokaren är och hur kraftig din värmekälla är.

Ett misstag som många användare brukar göra, är att man börjar tillaga maten innan pannan är tillräckligt varm. Då ökar trycket istället för att vänta på att tryckkokaren ska nå rätt nivå. Den temperatur indikator som finns visar när det börjar bli ett tryck i kokaren, men det betyder inte alltid att det är ett färdigt tryck i den. Därför är kokaren inte alltid färdig bara för att indikatorn visar något på displayen. Det finns dock ett annat sätt så att du kan se att du når rätt tryck. Denna display kommer visa när du når rätt tryck och hjälper också så att tryckregulatorn höjer upp sig så att det åker ut ånga från kastrullen, så det inte blir för mycket ånga i kastrullen. Ibland så är den här tryckregulator manuell, så att du själv får öppna upp avlastningsventilen, så att du kan släppa ut ånga utan att all ånga försvinner. Det finns också de maskiner som har röret precis vid munstycket, så att det sker automatiskt om det blir för högt tryck.

Innan du kan ta bort locket, så behöver luften i kastrullen ersättas med ånga istället. Det man behöver tänka på, är att ånga ofta är varmare jämfört med luft och därför påverkar ångan också maten på ett annat sätt, iallafall den mat som är ovanför vattenytan i tryckkokaren. Då är det således endast ånga som tillagar maten och inte vattnet eller vätskan själv. Tillagar man maten såhär, så behöver du se till att locken är förseglat ordentligt, så att det blir tillräcklig med värme i den och så att maten blir genomkokt.

Fördelar och nackdelar med en tryckkokare

elektrisk tryckkokarePrecis som med alla köksredskap och tillbehör som vi har där ute, så finns det alltid negativa och positiva fördelar med sakerna som man kan köpa hem. Vi börjar med fördelarna som en tryckkokare kan ge med sig. Först och främst så kokar livsmedel mycket snabbare med en tryckkokare jämfört med andra metoder. Du behöver dessutom använda en mindre mängd vätska jämfört med vanlig kokning, vilket betyder att det är mindre vatten eller vätska som behöver värmas upp och därmed blir maten tillagad snabbare. Tittar man på hur mycket energi som tryckkokaren gör, så gör den av med mycket mindre energi jämfört med andra sätt när man kokar upp mat. När maten värms upp så snabbt som möjligt, så kommer näringen och vitaminerna stanna kvar mer i maten och på så sätt så kommer du få i dig mer näring jämfört när du tillagar på andra sätt. En annan fördel med att använda en tryckkokare, är att du kan tillaga flera grönsaker eller andra ingredienser samtidigt. Det finns också vissa tillbehör ibland, där du kan dela upp det du vill tillaga så att de inte lagas samtidigt och med varandra.

När man använder en tryckkokare, så tillagar man maten vid ett högre tryck. Uppvärm ånga, alltså den som skapas tack vare en tryckkokare, överför sin värmeenergi snabbare till maten och därför kan man laga maten snabbare. Det är alltså endast ångan som det fokuseras på när maten ska tillagas, inte vattnet eller vätskan som är i kastrullen. Det är alltså själva ångan som gör allt arbete med att göra maten varm. Den gör dessutom inte bara maten varm, utan energin som skapas överförs också till de mikroorganismer som finns i maten, och tar bort de bakterier man inte vill ha. Tack vare den här bakteriedödande förmågan, så kan en tryckkokare användas för att ta bort onödiga bakterier utan att allt för mycket näring försvinner.

Det finns givetvis också nackdelar med en tryckkokare. Först och främst är de dyrare än vanliga kastruller, man behöver även rengöra tätningsringen på rätt sätt jämfört med vanliga kastruller. Du behöver rengöra din tryckkokare varje gång du har använt den, då det kommer finnas matrester i den. Dessutom behöver du byta ut tätningsringen eller packningen en gång om året, eller oftare om det är så att den går sönder. Skulle den få en spricka eller liknande, då är det dags att byta ut tätningsringen. En annan sak som är värd att tänka på, är om tätningsringen blir torr. Då kan det bli svårt att stänga locket. Olja kan hjälpa att förhindra detta, så se till att olja in titt som tätt. Se dock till att ta en lagom mängd, då för mycket olja kan göra så att det inte blir tillräckligt rätt. Du kan också märka om tätningsringen behöver bytas ut om spisen är svår att tycka, då ånga kan komma och ett tillräckligt tryck bildas mellan. Det kan lindra att olja in, men oftast behöver du byta ut packningen eller tätningsringen helt och hållet om det blivit såhär. Det kan också hända om du inte använder maskinen tillräckligt ofta, och om gummi eller andra silikondelar börjar torka.

Se till att hitta och köpa en tryckkokare som du kommer använda, och som passar just dig och dina behov och ditt liv. Det är bättre att du tänker till och faktiskt köper en produkt som du kommer använda, än att du köper något som bara kommer stå i ett skåp. Det är viktigt att vi börjar återanvända våra gamla saker, eller andras gamla saker - så att inte det produceras nya produkter som gör så att miljön tar ännu mer stryk än vad den redan gör. Hitta en bra tryckkokare idag men gör det med noggrannhet! Det är alltid värt att hitta en tryckkokare som gör det du vill, men som du ändå kommer att använda och som inte kostar allt för mycket pengar.