En torktumlare är idealisk om du är ett stort hushåll som kör flera maskiner tvätt i veckan men också om du har för lite utrymme att hänga upp tvätten för att torka på. Under de senaste åren har nya tekniker och nya energistandarder och utökade inställningar som ökar prestandan för torktumlare förändrat marknaden. Leverantörer har lagt till smarta funktioner som drar mindre el och torkar effektivare. Detta ökar livslängden för de tyger vi torkar men det kan göra det svårare att navigera när man försöker hitta den bästa torktumlaren. Läs vår guide och vår torktumlare test för att läsa dig vad du behöver tänka på.

Modeller i full storlek eller kompakta modeller

Det finns breda, vanliga eller stora storlekstorkar med olika torkkapacitet. Två saker påverkar vilken som är bäst för dig: det utrymme du har för att installera torktumlaren och dina torkbehov. Tänk på den inte behöver placeras i köket, torktumlaren kan bo i garaget eller i ett gästrum eller till och med i en klädkammare.

Det finns, sammanfattningsvis, tre typer av torktumlare att välja mellan

En fristående maskin erbjuder mer flexibilitet om du vill ha möjlighet att flytta den från en plats till en annan. Standardmåtten som bör passa under de flesta köksbänkskivor är på cirka H85 x W60 x D60cm.

Integrerade torktumlare, som är konstruerade för att installeras kan vara dyrare och något mindre än fristående maskiner, cirka H85 x W60 x D53cm.

Halvintegrerade maskiner där kontrollpanelen är synlig medan torktumman är gömd bakom en dörr.

Frånluftstorktumlare och Kondenstumlare

Frånluftstorktumlare brukar i regel ge en mer effektiv torkning än en kondenstumlare men de är också mindre energisnåla. Kondenstumlare är vanligen mer energieffektiva än frånluftstorktumlare och de kräver heller inte någon frånluftskanal.

Kondenstorktumlare: Kondenstorktumlare är enkla att installera och kondenstumlaren kan placeras nästan var som helst. Den kondenserar nämligen fukten från tvätten och vattnet hamnar i en behållare. Kondenstorktumlaren är också ett energismart val då värmepumpen i tumlaren återvinner värmen, istället för att släppa ut den. Något som du bör tänka på om du väljer en kondenstumlare är att du ställer den i ett rum med bra utluftningsmöjligheter, annars kan du få problem med fukt i rummet. En smart lösning är att skaffa en fläkt som leder ut fukten och har en sensor så att den automatiskt startar när luften i rummet blir för fuktigt.

Frånluftstorktumlare: kräver en frånluftskanal och är därför lite svårare att installera. Det innebär också en högre energiförbrukning eftersom varm luft blåser ut genom hålet istället för att återanvändas. Har du redan haft en frånluftstorktumlare är det värt det att skaffa en likadan igen eftersom den fuktiga luften släpps ut så riskerar du inte problem med eventuella fuktskador.

Kapacitet

Torktumlare har olika kapacitet, allt från kompakta torktumlarmodeller som kan torka 3 kg tvätt, ända upp till mycket stora torktumlarmodeller med 11 kg kapacitet. När du handlar efter en torktumlare är det värt att komma ihåg att kapaciteten också skiljer sig åt för olika program eftersom maskinen behöver mer luft för vissa typer av program för att kunna torka optimalt. Det är också särskilt viktigt att tänka på att ha tillräckligt med utrymme för att kunna lasta i och ur torktumlaren på ett smidigt sätt.

För optimal torkning vill du ha en torktumlare som har ungefär den dubbla kapaciteten jämfört med din tvättmaskin. Detta gör att uppvärmd luft kan cirkulera effektivt genom och runt din våta tvätt. Om du tvättar skrymmande, stora föremål som påslakan regelbundet, överväg en större torktumlare. För en stor familj, välj en stor torktumlare för att torka stora mängder tvätt på så kort tid som möjligt. För ett par i ett litet hem kan en kompakt torktumlare vara fullt tillräcklig.

Torkprestanda

Torkprestanda handlar om både hur bra och hur snabbt torktumlaren torkar dina kläder så att de blir ordentligt torra. Välj en högpresterande och effektiv torktumlare genom att välja en torktumlare med fukt- eller torrsensorer, skrynkelfria alternativ för mindre strykning, temperaturalternativ och lägsta möjliga torktid.

Viktiga funktioner för din torktumlare

De flesta torktumlare är ganska enkla att använda. Manuella torktumlare har minst två eller tre värmeinställningar, en för bomull, en för syntetmaterial och en för fintvätt och känsliga material som ull. Några av de andra funktioner du bör titta på och tänka igenom är följande:

 • Torktumlare med en sensor: dessa tenderar att ha fler program för att kontrollera längden på cykeln. De brukar ha fukt- eller torrhetssensorer som justerar den torkningstid som krävs eller gör att du kan anpassa regelbunden, mer eller mindre torr. Detta minskar torktid och energianvändning.
 • Många program för det du behöver: skåptorrt, syntetiskt / lättvård, ull / ömtåligt och anti-skrynkel program etc.
 • Temperaturkontroller: som kan möjliggöra snabbtorkning för vissa tyger och mer skonsamma för andra.
 • Anit-skrynkel funktioner: En inställning som ger en nedkylningsperiod i slutet av cykeln för att minska uppkomsten av skrynklor på din fräscha tvätt. Detta sparar tid på strykning och underlättar vardagen.
 • Luddfilterläget: sitter det på toppen eller inuti dörren? Det kan verka som en liten sak men det blir lätt en irritation. Fundera på vad som är det bästa för dig för enkelt underhåll.
 • Ljud: Hur viktigt är en torktumlare som inte låter så mycket? Det är viktigare än du tror. Vi har idag många maskiner i vår hem och nästan alla ger ljud ifrån sig. Kontrollera antalet decibel och tänk på att ljudnivån påverkas av miljön torktumlaren är placerad i.
 • Extra alternativ och torkcykler som förinställda: snabbtorkning, extra torktid eller kortare torktid är trevligt att ha.
 • Rotationshastigheten: kontrollera att torktumlaren har olika rotationshastigheter eftersom vissa känsliga tyger kan skadas av för höga hastigheter medan för låga gör att det tar lång tid att torka kläderna. Högre rotationshastigheter minskar dessutom vattnet som blir kvar i dina kläder så att de torkar snabbare om du till exempel vill hängtorka eller använder mindre energi för att torka dem.
 • Mikrofilter: vissa torktumlare har också ett mikrofilter att rengöra så se till att mikrofiltret är lätt att komma åt och rengöra.
 • Vattenbehållare: kontrollera att vattenbehållaren är lätt att komma åt och ta bort. Vissa torkar har behållaren längst ner på maskinen, vilket kan göra det svårt att ta bort dem när den är full av vatten.
 • Energimärkningen: visar hur energieffektiv produkten är. Detta betyder: hur mycket energi den använder för att torka dina kläder. Du kan spara mycket pengar på att välja en torktumlare i energiklass A++, istället för energiklass B.

Garantier

De flest torktumlare har i allmänhet garantier på ett till två år, beroende på tillverkaren. Om du köper en dyrare modell kan du överväga att lägga till en utökad garanti från återförsäljaren för din nya torktumlare.

Slutligen

Ju fler personer ni är i hushållet, desto större kapacitet behöver torktumlaren ha. Tänk också på att luften blir fuktig i rummet där du har torktumlaren så det är viktigt att du har bra ventilation eller en fläkt som kan dra ut fukten för att undvika fuktskador. Kontrollera också att torktumlaren har alla de funktioner du behöver. För att säkerställa att du hittar rätt maskin kan du läsa vår torktumlare bäst i test. Lycka till med ditt inköp!