Allmän information om smoothie mixers

En smoothie blender är ett mycket mångsidigt köksredskap. Vare sig man vill göra just en smoothie, en soppa eller kanske göra sina havregryn till havregrynsmjöl så kan det vara just sin smoothiemaskin som man vänder sig till. Många gånger är det nämligen ett av köksredskapen som alltid står framme på köksbänken, eller i alla fall långt fram i köksskåpen. Du kanske är på jakt efter en ny smoothie maskin och har svårt att bestämma dig för vilken modell som är värd att investera i. Trots att principen för denna köksmaskinen är enkel så skiljer de mycket i prestanda. Vi ska därför titta lite närmare på några populära modeller i denna artikeln och på så sätt få reda vilken smoothie mixer som är bäst i test , och förhoppningsvis så kommer du att kunna hitta din favorit.

Varför bör man köpa en smoothie mixer?

Med en mixer kan man göra många saker, inte bara smoothies. Internet är fullt av idéer och det är bara din fantasi som sätter gränser. Har du en riktigt kraftig mixer kan du till och med göra din egna nutella, För många av oss nutellaälskare så skulle nog det i sig själv vara anledning nog att springa iväg och köpa en mixer. Men förutom att en smoothie är det perfekta mellanmålet och den perfekta frukosten så kan den även hjälpa till med ditt daglig frukt och grönsaksintag. Gröna juicer och grönsaker i smoothies har blivit väldigt populärt. Att blanda grönsaker och frukt till flytande form för att ge en vitamin – och antioxidantboost sägs vara ett perfekt sätt att försäkra din dagliga dos av frukt och grönt. Så varför inte haka på trenden och exempelvis prova göra en smoothie med spenat i?

Hur fungerar smoothie mixers?

smoothie blenderSom tidigare sagt så har en blender för smoothies en relativt enkel konstruktion. Principen är enkel: I botten så roterar knivar som är till för att krossa, hacka och blanda innehållet i mixern. Däremot så är skillnaden på prestanda ganska stor och således även priserna. Detta beror främst på maskinens motorkraft, men det finns också en del andra parametrar som har en betydelse för hur bra smoothie mixern kommer att prestera. Längre fram i artikeln så kommer du få en bra överblick över de blenders som klarat sig bäst i olika smoothie mixer test. Läs därför vidare och hitta din blivande mixer för smoothie.

Av vilka delar består en smoothie mixer?

En mixer består i regel av en motordel där du sedan placerar själva kannan. Kannan kan var i glas eller plast och går ofta att lossa botten på. I botten sitter knivarna som du lätt kommer åt att rengöra tack vare att du enkelt skruvar loss botten. Slutligen, högs uppe är locket. Locket kan se annorlunda ut beroende på modell. Vissa har ett hål som du kan stoppa ner nya grejer i smoothien i medans den mixar, andra har ett verktyg du kan pressa innehållet neråt med och så vidare.

Vad gör smoothie mixers annorlunda från liknande produkter?

Vad gör då en mixer annorlunda från en matberedare. En billig smoothie mixer klarar i regel inte av tyngre konsistenser som exempelvis deg. En matberedare har däremot i regel inga problem med detta. Därför rekommenderas det ofta att om du vill göra hummus eller nutella att du använder dig just av en matberedare. Några av de bästa smoothie mixerna kan däremot klara av sådana här uppgifter tack vare deras starka motorer. En matberedare klarar med andra ord i regel av tyngre uppgifter och är gjord för att kunna hjälpa dig förbereda och göra mat. En mixer är däremot gjord för just drycker och lättare konsistenser, även om det finns modeller som även klarar av tyngre konsistenser.

För – och nackdelar med smoothie mixers

Olika modeller kan ha olika för – och nackdelar i och med att det finns en stor variation av modeller som är gjorda för att klara av olika moment. Vi kommer därför nu ge lite tips på vad man kan tänka på för att hitta den bästa smoothie mixern enligt ens önskemål. I regel så följer priset med kvaliteten och antalet funktioner men så är det inte alltid, det finna andra saker man kan tänka på.

Om du vet om att det är just lättare smoothies och soppor som mixern kommer att användas till, det vill säga till flytande och mjuka ingredienser, så kan det vara tillräckligt med en smoothie maskin som är billig. Om du däremot vill använda den för att krossa is eller bara större klumpar frusna grönsaker och bär så behöver du en något mer avancerad eller kraftigare modell. Dessa är i regel något dyrare. En billigare blender kanske stannar mitt i mixningsprocessen och du behöver därför övervaka och stanna och röra om under flera tillfällen. Gör man inte detta så kan motorn överhettas. Kommer du att använda mixern ofta så vill du säkert också ha en modell som är enkel att rengöra. Som att exempelvis kunna lossa botten och rengöra knivarna väl. Vissa modeller går även att diska i diskmaskin.

Vissa modeller kan leva om väldigt mycket. En dyrare modell kan ofta vara gjord på så sätt att den inte lever om särskilt mycket, vilket kan vara bra om man är sugen på en smoothie bowl till frukost. Är det viktigt för dig att mixern är tystgående så är det bra att titta igenom olika smoothie blender test så att du kan få en uppfattning om ljudnivån på de olika modellerna. Fortsätt läsa denna artikel för att få tips på några bäst i test smoothie blenders så kanske du kan hitta din favoritmixer där.

Hur kan man välja rätt smoothie mixer för sina behov?

Wilfa Raw Fuel

Detta är en mixer som får mycket beröm och höga betyg av experterna. Denna är kraftfull och når höga hastigheter när den blandar ingredienserna. Även om den ser ut som en klassisk blender med motor och kontrollpanel i botten och kannan placerad ovanpå. Det som förvånar en är när den startas och man kan känna motorns kraft. Detta är alltså en höghastighetsblender. Den jobbar upp till hela 22 000 rotationer per minut, och du kan låta den arbeta i hela 10 minuter utan att den tappar fart. Med andra ord så är detta en modell som klarar av att mixa både hårda grönsaker, frukter och även nötter. Med andra ord så behöver du inte skära frukterna i mindre bitar för att göra din smoothie, vilket är väldigt praktiskt. Du kan också troligtvis använda denna modellen för att göra ditt nötsmör. Den klarar såklart då även is och frusna bär utan problem, vilket är trevligt om man vill göra glass.

Denna smart blender har till och med tre förinställda program ifall du vill göra just en smoothie, en soppa eller varför inte en hälsosam grönsaksdryck. Alla tre programmen anses ha fungerat utmärkt även om smoothieprogrammet troligtvis är det som kommer att användas mest. Den får inte bäst betyg på rengöringen, men den anses ändå relativt enkelt att rengöra. Det enda som klagas på är att det kan vara besvärligt att komma åt under knivarna och några andra ställen och att den inte går att diska i diskmaskinen. Man kan däremot känna sig trygg med att både din hälsa och miljön skyddas då den är tillverkad utan BPA. Trots att den inte har någon hällpip så behöver man inte oroa sig då ingredienserna i regel inte fastnar vilket gör att du inte behöver sluta hälla innan den är tömd, om du inte vill såklart.

Blendtec Designer 625

Detta är annat alternativ som experterna gillar. Den har fått toppbetyg i många tester då den tydligen klarar av att mixa vad än man stoppar i den. Praktiskt att inte ha några som helst begränsningar. Detta är med andra ord en riktigt kraftfull mixer som är utrustad med en motor i världsklass. Även denna mixern har en väldigt klassisk design. Kontrollpanelen är placerad längst ner precis som motorn med kannan placerad ovanpå. Denna modellen är inte begränsad till endast lätta smoothies och soppor utan är istället gjord för att kunna mixa alla möjliga ingredienser. Enligt experterna så klarar den också att mixa vad som helst som kommer i dess väg. Gör en härligt isig smoothie med mycket is eller gör din soppa krämig och slät vare sig den är varm eller kall.

Blendtec har utrustat mixern med extra kraftiga knivar då den ska klara av hårda frukter och grönsaker såväl som nötter och frön. Motorn är också starkare än hos de flesta modeller då den har en effekt på hela 1550 watt. Välj mellan fyra olika inställningar: Soppa, is, juice eller smoothie. Lägg i dina ingredienser och välj den inställning som du föredrar. Föredrar du att jobba med hastighetsintervaller så har du även sex sådana att välja mellan. Experterna berömmer även Blendtec Designer 625 för att lyckas skapa en dryck med bra konsistens på riktigt kort tid. Det tar exempelvis vara några sekunder att krossa is och på bara 20 sekunder mixar den ihop en smoothie. Perfekt stressiga morgnar när varje sekund är värdefull och man vill ta en smoothie med sig på väg till jobbet. Den får även mycket beröm för att vara användarvänlig. Modellen har en pekskärm med endast några få knappar att hålla reda på. Något mycket praktiskt som modellen har till sin fördel är att kannan kan köras i diskmaskinen när man är klar med den. Torka sedan av kontrollpanelen med en lätt fuktad trasa så är rengöringen klar. Kannan är på hela 2,7 liter så det är inga problem att göra smoothie eller soppar för hela familjen. Kannan är förövrigt gjord i BPA – fri plast vilket är tryggt och säkert för både familjen och miljön.

Nutri Ninja 1200W

Detta är en mixer som inte bara får toppbetyg utan även blivit utsedd till årets köp. När experterna kollar på hur bra denna modellen gör smoothies, soppor med mera så blir de riktigt imponerade. Trots sin otroligt höga kvalitet så kommer den till ett överkomligt pris. Precis som alla mixers hittills så har den motorn och kontrollpanelen placerade i botten och kannan högs upp. Kannan är stor då den har en kapacitet på hela 2,1 liter. Detta är praktiskt om du vill göra smoothie åt hela familjen samtidigt. Tack vare att Nutri Ninja 12000 W har en så pass kraftfull motor så kan du snabbt och enkelt röra ihop smoothies. Som namnet avslöjar så är motorn på hela 1200 W vilket gör att den mixar ihop det mest som kommer i dess väg. Välj mellan sex olika hastighetslägen. Det är en höghastighetsblender vilket innebär att den kan köras riktigt snabbt. Som sagt så mixar den ihop i princip vad som helst vilket gör att du kan använda den till fler ändamål än bara smoothies utan du kan även mixa grönsaker till middagen med mera.

Nutri Ninka 1200 W är också försedd med en speciell funktion som de kallar för Auto iQ – system. Detta består av förprogrammerade inställningar för att mixa ihop olika ingredienser. Du trycker helt enkelt bara på en knapp och modellen kan sedan själv bestämma hur den bör mixa ihop ingredienserna som är placerade i kannan. Men detta är inte den enda knappen. Du kan också välja mellan andra alternativ som exempelvis Extrahera, Mixa och Hacka. Experterna är däremot väldigt nöjda med iQ – funktionen och säger att det är en stor fördel med just denna modellen. Tillverkaren av denna modellen har även tänkt på detaljerna. Nutri Ninja 1200 W har till exempel halksäkra fötter som ser till att blendern suger fast i bänken och inte rör sig när den körs. Vid köp så får du också med två muggar i olika storlekar vilket gör att du exempelvis kan ta med dig smoothien och dricka den på vägen till jobbet. Muggarna är på 500 och 650 ml. Lock medföljer. Små detaljer som dessa, plus hur effektivt den mixar, gör denna modell till kanske den bästa mixern för smoothies som finns på marknaden idag.

Vitamix Professional 750

smoothiemaskinDenna modell har testats av många och får bara toppbetyg. Precis som i princip alla mixers så har den motorn längst ner, med en praktisk kontrollpanel och en genomskinlig kanna ovanpå. Modellen ser väldigt bra ut på köksbänken men är dock ganska tung. Det är däremot inte så konstigt då detta är en väldigt kraftfull modell som klarar av att mixa i princip allt som du stoppar i kannan. Vitamix Professional 750 kan användas till i princip allt du kan komma på att göra med din mixer. Den krossar och mixar is, frysta bär, stora bitar frukt och grönsaker och till och med nötter utan problem. Behöver du en mixer för daglig användning för hela familjen så är detta ett bra val. Dock så är modellen ganska dyr men då får du också en mixer med en motor på hela 1400 watt samt en kanna som rymmer 1,9 liter. Inga problem att mixa ihop en frukost smoothie för hela familjen med andra ord.

Detta är också en av de snabbaste modellerna på marknaden. Du får nämligen en slät och krämig dryck på bara några få sekunder. Med andra ord helt klart inte bara en av marknadens största blenders, utan också en av de snabbaste. Välj mellan de fem smarta förprogrammerade inställningarna för att göra, puré, soppa och smoothie. Eller varför inte glass av frusna bär? Den har även ett väldigt smart program för rengöring. Häll i lite hetta vatten i kannan samt lite diskmedel och starta programmet. Modellen kommer då att rengöra sig själv, vilket tar ungefär en halv minut. Sedan kan du enkelt hälla ut vattnet ur kannan och torka av kannan. Helt klart en av de bästa smoothie blendersena på marknaden idag.

Magimix Le Blender / 11610

Experterna ger modellen toppbetyg och lovprisar den för både kvaliteten och prestandan. Detta kommer inte som en överraskning då Magimix är ett företag om är känt för att tillverka några av marknadens bästa hushållsapparater. Modellen har dock några få nackdelar. Den ena är att själva kniven inte tål maskindisk vilket försvårar rengöringen lite. Detta är däremot inte något ovanligt då det finns många blenders på marknaden som har just denna nackdelen. Mixern är annars väldigt användarvänlig såväl för vänster – som högerhänta. Detta är en väldigt tystgående modell som är väldigt bra på att krossa is och blanda smoothies. Den medföljande glaskannan har en kapacitet på 1,8 liter och den tål maskindisk. Du kan välja mellan 5 hastigheter och 4 olika program. Motorn som har en effekt på 1200 watt har helt klart nog med kraft för att mixa ihop det mesta du stoppar i kannan och göra både smoothies, soppor, efterrätter och krossa is.

Philips HR2195

Detta är en belönad modell som får beröm för att vara robust och enkel att plocka isär och rengöra. Alla delar tål nämligen att diskas i maskin. Motorn är på 900 watt och klarar därför av att jobba även under större belastning. Den har även en pulsknapp vilket gör att du kan köra den även i högre hastigheter under kortare perioder. Designen är i allmänhet väldigt bra och genomtänkt. Designen blir aldrig omodern då den är gjord i stål och det medföljer en rymlig 2 liters kanna. Kniven har 6 stjärnor vilket är praktiskt om du ska blanda större portioner. Mixern har en upplyst display där du enkelt kan välja bland några olika funktioner som exempelvis tystgående eller puls. Den har också flera smarta specialprogram för både soppor smoothies, is med mera.

Kitchenaid Artisan 5KSB5553

En annan testvinnare är Kitchenaid Artisan 5KSB5553 som galant klarade av alla uppgifter. När de testade hur lätt denna modell gör smoothies, soppor, pesto och krossar is så var det just den sistnämnda uppgiften som imponerade mest på experterna. Den kraftiga motorn krossade is utan problem och visade inga tecken på överbelastning. Detsamma gällde när de gjorde pesto. Att den klarade av detta så pass bra visar på bra prestanda då många billigare och mindre kraftiga blenders brukar fastna med knivarna när de utför dessa typer av arbeten. Dess motor på 550 watt är stark men också tystgående. Den är också utrustad med en intelligent hastighetskontroll. Välj mellan 5 olika hastigheter. Mixern har totalt med pulsfunktionen 10 olika kombinationsmöjligheter. Glaskannan tål att diskas i maskin och rymmer 1,5 liter, vilket är tillräckligt för de flesta.

Tips på hur man kan använda en smoothie mixer

Hur mycket du kan göra med din nya mixer beror lite på vilken modell du köper. På sommarkvisten kan det vara gott att göra en uppfriskande mojito med mycket is. Det är enkelt: limejuice, socker, mynta och massor med is. Mixa, smaka av så att du får rätt mix av sötma och syrlighet och sedan njut! En mixer är också den maskinen om man vill göra sig en lätt och snabb frukost. Med lite fryst banan, kakaopulver och valfri mjölk så har du en god bas. För att göra smoothien lite mer mättande så kan man blanda i lite havregryn, och för lite extra protein om man så önskar lite proteinpulver och / eller en eller två skedar jordnötssmör. Smaka av med kanel om du tycker det skulle vara gott. Bara fantasin sätter gränserna för vad du kan hitta på med en mixer till smoothie. Prova dig därför fram och hitta dina egna favoritrecept.

Hur tar du bäst hand om din smoothie mixer?

Det bästa man kan göra när man först får hem sin nya mixer är att läsa igenom instruktionerna. På detta sättet försäkrar du dig om att du får reda på hur du bäst använder din nya köksmaskin och får även en del skötselråd så att du kan hålla den ren och snygg. Att hålla sina köksmaskiner rena enligt tillverkarens instruktioner är det bästa sättet att öka dess livslängd och få ut så mycket nytta som möjligt ur dem.