Vad är sheasmör?

Sheasmör är gjort av en sneanöt. Sheanöten växer i centrala Afrika på sheaträdet. Även om den är något okänd norra Europa så används den ända från barnsben på vissa håll i världen. Det kan vara världens mest naturliga hudvård. I Afrika så har kvinnor sedan länge använt sheasmör, möjligtvis ända sedan Cleopatras tid. När nötterna ramlat ner till marken så skördas dem, torkas, mals och kall – eller varmpressas. En ganska lång process med andra ord. Sheasmöret görs inte till ett smör utan är faktiskt ett riktigt fett. Det är bra på många sätt då det skyddar huden mot uttarkning samtidigt som det är lite antiinflamatoriskt och är extra bra för torr och irriterad hud.

Att Sheasmöret, rått och oraffinerat, gör huden ung, mjuk och smidig är något som många afrikanska kvinnor vetat i generationer. Smöret används bland annat för att vårda hår, hud, släta ut rynkor, naglar, i spädbarnsvård men såklart speciellt för att vårda torr hud, eksem och atopiskt eksem över hela kroppen samt hård och sträv hud på händer och fötter. Sheasmöret har därför blivit en vanlig, naturlig ingrediens i ekologisk hudvård. Förutom att nöten tas om hand i centrala Afrika så exporteras den även för pressning i USA och Europa.

Av vilka ingrediener gör man sheasmör?

sheasmör köpaSheasmör i sig är ju fettet från nötterna från sheaträdet. Sheaträdet är ju som sagt från afrika och de har mycket lokal och traditionell kunskap om hur man tar vara på smöret och använder det på bästa sättet. Helt otroligt nog så kan trädet bli upp till 300 år gammalt – mycket smör. De som har ett sådant träd på gården kan ta vara på det på många sätt, då nästan alla delar av trädet går att använda praktiskt, vilket har gjort att invånarna kallar trädet för “livets träd”. Blomknippen blir till fruktknippen. Närr de mogna frukterna fallit till marken så plockas de ihop. Nöten innanför frukten är den som man vill åt för att göra sheasmör. Allt som oftast är det kvinnorna som samlar in frukten och börjar den långa processen för att komma åt smöret. Först tar de bort frukten från nöten. Sedan kokar de nöten. Efter det så krossas nöten. Slutligen så soltorkas de krossade nötterna, rostas, mals och så blir det smör av dem.

Beroende på vilket sheasmör som du tänker köpa så kan det innehålla olika ingredienser. Men det går också att köpa ekologiskt sheasmör utan tillsatser, oraffinerat och icket blekt. Då får du ett så naturligt sheasmör som möjligt som har en substans som liknar latex. Detta gör dock att om du är allergisk mot latex så kan du behöva undvika naturligt sheasmör.

Varför är det bra att använda sheasmör?

Man skulle kunna kalla sheasmör för mat för huden. Smöret gör huden len och återfuktad. En av de största fördelarna är ju också att det är naturligt. Vilken nytta har man då egentligen av sheasmör? Vilkan ämnen innehåller det och var kan man bäst använda det?

Sheasmör innehåller vitaminer som exempelvs A, E och F som är riktigt bra för huden. Dess feta, fylliga konsistens återfuktar huden rikligt och passar dessutom till alla hudtyper, kanske speciellt mycket torra sådana. Det används även traditionellt sätt för att lindra insektsbett och andra irritationer som till exempel nässlor. Det fungerar även bra mot svedda, röd hud, torr eller hård hud och eksem och annan kliande hus. Då den återfuktar så bra så är den väldigt bra för att behandla en lättare solbränna samt röda babystjärtar och blöjeksem. Vill du att den ska bli lite mer flytande så går den även blanda ut med lite ekologisk olja, exempelvis kokosolja och på så sätt göra lite av en sheasmörolja. Det kan vara bra att göra om du vill använda den som massageolja. Shesmöret används nämligen även traditionellt sätt mot ömma muskler. Kvinnor har även använt den för att förebygga och behandla bristningar under graviditet. Ryktet säger nämligen att om man har bristningar efter graviditeten så ska dem inte synas lika mycket efter det att du har behandlat dem med sheasmör ett tag. Smöret används även mot rynkor, det sägs att du ser resultat efter 4 – 6 veckors användning. Så tveka inte att använda sheasmör i ansikte. Även mot hudfläckar används smöret samt som “coldcream”.

Till och med nästäppa sägs det vara bra för. En studie visar att det till och med kan vara effektivare än nässpray. De flesta som deltog i studien led av allergier som kom med årstiderna. De fick 2 – 4 gram shea smör som de applicerade på insidan av näsborren med lillfingret. Andningsvägarna sägs ha blivit fria redan efter 30 – 90 sekunder efter applicering och höll sig fria under de nästkommande 5 – 8 timmarna. Med andra ord, riktigt effektiv må man säga! Det vill säga att exempelvis pollenallergiker verkligen bör pröva detta. Tänk om man kan smörja in näsan i början av arbetsdagen och det i pincip kan hålla hela arbetsdagen? Tyvärr så påstås det inte hjälpa mot rinnande ögon dock.

Går det använda sheasmör i håret?

Att sheasmör är bra för huden har du säkert numera väldigt klart för dig. Men kan man använda sheasmör i hår? Absolut! Och det finns många bra anledningar till att göra detta. Vi ska titta på främst tio anledningar till varför det är så bra att använda shea butter i hår.

Vi har hittills tryggt på vilken otrolig bra fuktkräm som sheasmör är. I och med detta så är den även bra för att tillföra fukt till håret. Ett återfuktad hår har också en mycket härligare och intensivare glans. Den näring som sheakrämen ger kommer också hjälpa dig att få ett längre och friskare hår. Det kommer vara extra mjukt och lätt att arbeta med. Sheasmöret kommer också ge ett visst skydd mot väder, exempelvis mot sol eller den torra vinterluften. Hårbotten är ofta väldigt känslig och kan blir torr och klia, även detta kan sheasmöret hjälpa med. Vi har som sagt nämnt hur bra den är mot huden och samma sak gäller hårbotten. Smöret stärker också rötterna. Du kanske även kan slippa gå till frisören så ofta då sheasmöret hjälper till att förnya och förhindra sönderbrytning av hårstråna. Med andra ord så är smöret perfekt att använda om du vill spara ut håret. I och med att det är en naturlig produkt så kan du också använda det varje dag då den inte gör någon skada, utan tvärt om istället hjälper och lindrar vissa problem som du kan ha. Dessutom är det en dryg produkt då du inte behöver använda mycket för att det ska täcka hela håret.

Vad brukar sheasmör kosta?

Sheasmör kan variera mycket i pris beroende på vad man är ute efter. Det finns produkter som innehåller sheasmör, det finns rafinerat sheasmör och oraffinerat sheasmör. Vad skillnaden mellan oraffinerat och raffinerat sheasmör är kommer vi prata om i nästa underrubrik. Men en regel som gäller det mesta är att, ju naturligare produkten är desto bättre men också desto dyrare är den. Så har du möjligheten att köpa ett sheasmör som är ekologiskt, gör gärna det. Har du inte det köp ett så bra och naturligt smör som du har möjlighet till. Målet är att du ska få så mycket nytta av smöret som möjligt och vara nöjd med ditt shea butter köp. För vad är syftet med att köpa något som inte ger den effekt man vill? Då är det ju bara bortslösade pengar, även om det är en mindre summa än det smöret som skulle ge effekt.

Har du möjlighet att köpa fair – trade så är det såklart också bäst. Många kvinnor i afrika jobbar med att producera sheasmör. Enligt amerikanska källor så innebär industrin för sheasmör arbete för miljontals kvinnor i afrikanska länder. Många av dessa arbetsplatser är just fair – trade certifierade arbetsplatser vilket innebär en rimlig inkomst och bättre arbetsvillkor. Har du möjlighet att understödja detta så är det verkligen att föredra. Även om det många gånger är lite dyrare produkter så är de just dyrare för att de som arbetar får en rimlig lön. Därför är det till en stor fördel att våra pengar understödjer socialt - och miljömedvetna arbetsplatser världen över. Såklart så är det i slutändan ditt beslut var dina pengar går, men det är bra att vara medveten om att goda möjligheter finns att stödja vettiga arbetsplatser när du köper sheasmör. Det känns också oftast bättre att använda produkter som du vet har tillverkats på rätt sätt både fysiskt och moraliskt.

Hur väljer man rätt sheasmör för sina behov?

Det kan vara svårt att veta vilket sheasmör man ska satsa på. Vilket passar mina behov och önskemål bäst? Kanske man frågar sig när man ska köpa sheasmör. Det finns exempelvis raffinerat och sheasmör oraffinerat. Vad är egentligen skillnaden?

Ett behandlat sheasmör har många gånger tagits fram med lösningsmedel som exempelvis hexan vilket egentligen är petroleumprodukter. När oljan är framtagen så kokas den sedan för att den giftiga lösningsmedlet ska försvinna. Slutligen så raffineras den. Detta kan innebära filtrering, deodórisering med het vattenånga, blekning med uppsugande pulver, rening med alkalier och syror och rensning från vaxrester med kyla. Lukten försvinner i och med denna process. När sheasmöret utvinns på detta sätt kan fortfarande innehålla lösningsmedelsrester vilket inte är så trevligt. Dess helande effekter förminskas också och kan till och med försvinna helt.

Ett reffinerad sheasmör är alltså luktfritt, vitt och troligtvis väldigt estetiskt tilltallande. Tyvärr så saknar det många gånger de fuktgivande, närande och läkande egenskaperna som man önskar när man köper detta smöret och som finns i oraffinerat, ekologiskt sheasmör. Det raffinerade smöret är heller inte lika mjukt och krämigt som rent, oraffinerat sheasmör. När man tittar lite närmare och tänker på allt detta så kanske det inte är lika svårt att välja längre?

Tips på hur du kan använda sheasmör

sheasmöroljaSheasmöret har en fast form och blir därför hårdare när det blir kyligare vilket många gånger är under vintermånaderna. Därför är det bäst att förvara det i rumstemperatur. Skulle det ändå blir hårt så går det att mjuka upp mellan händerna innan man smörjer in sig. Ett litet tips är att smörja in fötterna innan man går och lägger sig. Sätt på dig ett bra sköna strumpor så att de blir härligt inbäddade och inte kladdar ner sängkläderna. När du vaknar nästa morgon så är fötterna härligt återfuktade och mjuka. Speciellt under torra vinterhalvåret kan det även vara bra att smörja in rikligt med sheasmör i ansiktet som än rik nattkräm.

Sammanfattning

Så sheasmör beskrivs lite som en mirakelkur. Faktumet att invånarna som bor i länder där trädet växer kallar det för ”livets träd” gör inte förväntningarna lägre. Har man möjlighet så bör man definitivt se till att prova använda sheasmör och se om huden blir så härlig och vacker som det låter. Det som har fungerat i tusentals år trots en sådan arbetsam process för att få det man vill ha, borde fungera. Det är dessutom väldigt praktiskt att kunna använda en produkt för hela kroppen. Som en återfuktande lotion efter duschen. Som en härlig nattkräm och fotkräm. Samt som en ordentlig hårinpackning. Ta fram en burk och smörj in dig från topp till tå helt enkelt och få en antioxidant boost.

Det bör dock också påminnas om att texturen påminner om latex samt att smöret kommer från en nöt. Även om det inte verkar har gett några allergiska reaktioner hittills så är det bäst att kolla med en läkare om man vet med sig att man kan vara känslig mot antingen ett nötsmör på huden eller latex. När man gjort detta och fått klartecken så är det bara att bada i sheasmör!