Allmän information om pastamaskiner

De flesta gillar pasta. Pasta anses av många som en snabb och enkel måltid perfekt för en stressig dag mitt i veckan. Det är dessutom många gånger även barnens favorit. Trots att pasta idag är en klassiker i många svenska kök så är det långt ifrån okänt att den har ett italienskt ursprung. Många drömmer om att åka till Italien och prova på färsk, nygjord pasta på någon exklusiv restaurang. Och visst blir pastan mycket bättre när den är hemmagjord, på det sättet som just du önskar. Det är heller ingen hemlighet hur man gör en god pasta. Det behöver inte vara krångligt alls. Med en bra pastamaskin så kan du enkelt, utan större ansträngning göra hemmagjord, supergod pasta. Snabbt och enkelt är det. Degen består av bara några få ingredienser, som du mångt och mycket kan anpassa efter dina egna önskemål. Maskinen kavlar degen åt dig och många gånger så skär den även upp den i de former som du önskar. Kan det bli mycket enklare än så?

Hur fungerar pastamaskiner?

Pastamaskiner fungerar olika beroende på om du har en manuell eller elektrisk pastamaskin. Det finns pastamaskiner i plast, men det absolut vanligaste är rostfritt stål. Detta speciellt om det är en manuell pastamaskin. Den elektriska pastamaskin är utrustad med en motor som driver kvarnen. På så sätt trycks pastamassan enkelt igenom och formar den typen av pasta som du önskar. Är den däremot manuell så styr du själv tempot i vilket pastan pressas till dess form genom en vev.

De flesta pastamaskiner är så pass snygga att du gärna låter dem stå framme på köksbänken. Att man låter de står framme ökar också chansen till att maskinen blir använd. De kommer ofta i olika färger så att man kan matcha stilen i köket. Skulle man däremot inte har plats för en grej till på köksbänken så är de sällan för stora för att få plats i köksskåpen och är lätta nog för att enkelt plocka dem fram och tillbaka när de ska användas.

Vad har pastamaskinen för huvudegenskaper?

pastamaskin bäst i testDet finns främst tre typer av pastamaskiner: Helautomatisk, automatisk och manuell. Längre ner i artikeln presenteras exempel på dessa i form av vilken pastamaskin som är bäst i test i varje kategori. Men för att kunna välja vilken typ av pasta maskin som önskas i hemmet så bör man såklart känna till lite mer om varje maskins förmågor och egenskaper. Därför kommer vi nu att berätta lite kort om vilka steg i pastatillverkningen som respektive maskin hjälper till med.

Som namnet anger så hjälper helautomatiska pastamaskiner till med hela processen. Det ända du behöver göra är att lägga i ingredienserna för den pasta som du önskar så knådar sedan maskinen ihop degen åt dig. Väldigt smidigt att slippa bli kletig om händerna. Istället så kan du börja koka upp pastavattnet så att det är klart lagom till att maskinen är färdig med pastan efter cirka 15 minuter. Då kan du lägga i den nygjorda pastan i det saltade vattnet så har du hemmagjord pasta gjort på ett kick. Med andra ord så är denna pastamaskinen perfekt för dig som vill kunna njuta av hemmagjord pasta utan att kleta ner händerna med pastadegen. Du kan också njuta av friheten till kreativa ingredienser, färger, former samt smaker på pastan. Många av dessa maskiner kan även tillverka nudlar.

Den automatiska pastamaskinen skippar veven och använder istället en motor för att pressa igenom pasta. Knådningen av pastadegen får du däremot sköta själv. Passa på att köpa flera olika pastavalser så att du kan njuta av olika typer av pasta. Vissa av dessa maskiner ger även möjligheten till att byta ut motorn mot en vev när du önskar att göra pasta på det mer klassiska sättet och i lugn och ro utan motorljud.

Precis som namnet avslöjar så har den manuella pastamaskinen ingen motor. Istället har du en vev som ger dig den styrka som du behöver för att pressa igenom pastan och forma den så som du önskar. Det praktiska är att du genom veven själv bestämmer i vilken takt som pastan kommer ut på andra sidan. Gör pasta på den mest klassiska sättet: Knåda degen, pressa den och forma den till din önskade pastasort. I och med att du inte behöver någon el så kan du ställa den precis var du önskar i köket. Du behöver heller inte stå ut med något buller från någon motor utan kan i lugn och ro tillverka kvällens delikata middag, kanske till och med till ljudet av klassisk Italiensk musik?

Vanliga priser på pastamaskiner

Att köpa pastamaskin behöver inte heller bli en särskilt dyr affär. Det beror så klart mycket på vilken typ av pastamaskin som du önskar. Ju bekvämare du vill att det ska vara att göra pastan desto dyrare blir det såklart. Det finns som sagt helautomatiska pastamaskiner, automatiska och klassiska manuella. Vi kommer att presentera vilken pastamaskin som är bäst i test i respektive kategori, plus två extra bra alternativ. På så sätt kommer du enkelt att kunna hitta den favorit som passar dig och dina önskemål bäst.

För – och nackdelar med pastamaskiner

Det finns inga direkta nackdelar med pastamaskiner så länge de fungerar som de ska och man ser till att använda den såklart. Den främsta nackdelen kan nämligen vara att man köper den och sedan bara låter den stå. Då är det såklart bortslängda pengar. Men om man verkligen önskar lära sig att tillaga pasta så är en pastamaskin det perfekta inköpet. Se därför till att kolla recept och videos på hur man tillagar pasta så att du håller önskan att laga din egen pasta och på så sätt använda maskinen vid liv. För när man sedan väl har lärt sig att använda den så kan man använda den hur mycket som helst. Tillagningstiden är nämligen inte särskilt lång men resultatet blir väldigt gott. Sluta därför köpa färdiggjord pasta och köp istället en pastamaskin och börja göra din egen pasta.

Ett annat sätt att försäkra att man inte slänger bort pengar är att se till att köpa en bra pastamaskin. Det är inte kul att köpa en pastamaskin som har för slöa knivar eller helt enkelt inte gör sitt jobb som den ska. Då tappar man snabbt lusten att använda den. Köp en pastamaskin som du vet att du kommer använda istället för att köpa första bästa som har den attraktivaste prislappen. Bättre är det att lägga pengarna på något som man vet att man kommer att använda istället för något som sedan inte är så bra som man önskat. Detta gäller även vilken modell du väljer. Det är bättre att spara ihop pengarna och köpa en sådan pastamaskin som du verkligen vill ha än att nöja dig med något som du sedan kanske inte använder. Köp då hellre modellen som du vet att du kommer att använda istället för att nöja dig med något som bara nästan gör det du vill. Detta gäller det mesta i livet. Hur många gånger har man inte köpt bara nästan det man vill ha och sedan bara använt det en enda gång för att det inte höll förväntningarna? Gör inte om det misstaget.

I vilka situationer är pastamaskiner mest användbara?

Önskar du äta en riktigt god pasta utan att vara tvungen att åka till Italien? Då är det bästa sättet att uppnå detta att tillverka sin egen, hemmagjorda pasta. En köpt pasta och en nygjord pasta är det nämligen stor skillnad på. Lär dig därför att göra din egen pasta, och njut av en riktigt god måltid. Varför inte också bjuda hem dina vänner? De kommer helt säkert bli riktigt imponerade. Hitta den rätta pastamaskinen för dig genom att läsa igenom ett pastamaskin test, som exempelvis detta som kommer här nedan. Det kan nämligen underlätta mycket att få del av information om en pastamaskin av någon som har använt den. På detta sättet får du enkelt reda på för – och nackdelar med de olika modellerna.

Hur kan du välja rätt pastamaskin efter dina behov?

Det kan vara svårt att hitta en bra pastamaskin till bra pris. Därför är det bra att kolla upp vilken pastamaskin som presterar bäst i test. Men man måste först fråga sig vad man är ute efter. Vill man har en helautomatisk maskin som det bara är att lägga ingredienserna i och sedan starta igång? Eller vill man känna degen under händerna och vara med under hela processen? När man har bestämt sig för vilken typ av maskin som man önskar så gäller det att hitta den mest prisvärda pastamaskinen. Med andra ord så är det dags att läsa sig fram till vilken pastamaskin som är bäst i test. Därför presenterar vi här nedan 5 prisbelönade alternativ. Dessa modeller har fått bra betyg och anses vara några av eliterna inom pastatillverkning. Läs vidare och hitta din favorit!

Philips PastaMaker HR 2355

Den helautomatiska pastamaskinen från Philips är en populär testvinnare. Det är inte så konstigt då den får beröm både för hur god pasta den gör samt för hur enkelt den är att använda. Detta är riktigt viktigt när man vill använda den hemma. Och denna högpresterande pastamaskinen gör det verkligen enkelt för dig. Det är bara att stoppa i ingredienserna för att sedan låta maskinen sköta hela jobbet åt dig. Om du så vill ha pastan glutenfri, utan ägg eller med, det är helt och hållet ditt val. Experimentera också gärna och stoppa grönsaker i pastan för att uppnå olika färger, texturer och såklart smaker. Välj också mellan de fyra pastasorterna som erbjuds: Lasagne, fettuccine, penne eller den klassiska spaghettin. Du kan också välja bland ännu fler alternativ om du önskar nudlar eller annan sorts pasta. Blir det bättre än massor med alternativ trots att du inte behöver jobba för att få fram dem?

Hur gör du då pastadegen till denna maskinen? Du får med olika mått samt en smart avskrapare som hjälper dig att lyckas med den perfekta balansen mellan vatten och mjöl varje gång du önskar en god pasta. Den levererar pasta till så väl små som stora familjer. Välj mellan 300 gram eller 600 gram pasta. Såklart så är rengöring också en viktig del. Det ska vara så lätt och behändigt som möjligt för att inte vara tvungen att diska flera timmar efter maten. Tack och lov så är det inga problem med denna maskinen. Philips PastaMaker HR 2355 är nämligen inte bara tyst, snygg och modern utan är även lättare att rengöra än de flesta andra helautomatiska pastamaskinerna på marknaden. Däremot så kostar kvalitet och denna modell är därför inte den billigaste på marknaden. Det är däremot också dess enda eventuella problem.

Marcato Atlas Motor

pasta maskinDetta är en automatisk pastamaskin. Denna motordrivna pastamaskinen har ingen bunke utan du får istället göra degen själv. När du sedan vill forma din pasta så hjälper den här maskinen till att göra såväl fettuccine, lasagne som tagliolini. Du kan även köpa till fler pastavalser som hjälper dig att forma ännu fler pastasorter. En fördel med denna pastamaskinen är att du kan välja tjockleken på din pasta. Vill du i lugn och ro utan motorljud göra din pasta så är också motorn avtagbar och du kan istället sätta dit en klassisk vev som ingår utan extra kostnad. På så sätt kan du resa tillbaka i tiden och låtsas att du står i ett klassiskt italienskt kök. Marcato Atlas Motor är dessutom tillverkad i just Italien. Denna robusta pastamaskin är ett trevligt alternativ som ger dig många valmöjligheter att forma din pasta just som du vill.

Funktion

Du som är på en budget, eller helt enkelt bara vill ha den mer genuina känslan som en vev ger så finns det också många bra manuella alternativ. Modellen Funktion är som namnet avslöjar en väldigt funktionell manuell pastamaskin. Tack vare dess långa vev så blir det lättare att pressa igenom degen då du får mer moment i dina rörelser. Även med denna modell så kan du justera tjockleken på pastan. Du kan välja mellan sorterna lasagne och tagliatelle. Maskinen är gjort i rostfritt stål och har en bredd på rullarna på 17,5 cm. Detta är en prisvärd, manuell pastamaskin som blir din för bara några ynka hundralappar.

C3 Pasta Basta

Även denna är en prisbelönad helautomatisk pastamaskin. Den kan vara perfekt för dig som är van att använda dig av en matberedare, då den liknar en sådan mycket. Den har många lösa delar vilket underlättar vid rengöring. Dock så måste man därmed också montera ihop alla dessa delar när den ska användas. Känns det krångligt så finns det en instruktionsfilm på maskinens hemsida som underlättar inlärningsprocessen mycket. Efter en eller två gånger så bör det inte vara några problem att själv montera ihop maskinen utan hjälp av instruktionerna. Denna maskinen är något av en dröm för pastaälskare. C3 Pasta Basta klara nämligen av att göra 6 olika pastasorter, 300 gram åt gången. Den tar lite mer plats än vanligt på höjden om man jämför med de andra pastamaskinerna i testet. Priset är inte det billigaste men är överkomligt då du får en riktigt bra pastamaskin som kommer ge mycket glädje åt pastaälskaren.

Imperia SP150

Slutligen också en till handvevad pastamaskin. Imperia är ett pålitligt italienskt märke som levererar pastamaskiner över hela världen. De är kända för sin höga kvalitet. Deras höga kvalitet syns också tydligt i modellen SP150. Den får också beröm för att vara lättanvänd och även lätt att rengöra. När du ska göra pastan så väljer du enkelt mellan dess sex olika tjocklekar. På så sätt kan du utan problem också göra olika pastasorter. Du kan också välja mellan Fettuccine, Tagliatelle samt Sfoglia.

Tips på hur du kan använda en pastamaskin

Oavsett om din pastamaskin är billig eller om den råkar vara den bästa pastamaskinen som finns på marknaden just nu, så är det möjligt att göra en riktigt god pasta. Det spelar ingen roll om du använder en helautomatisk pastamaskin eller en manuell, utan det som spelar en stor roll är hur du blandar mjölet och vätskan när du gör degen. Därför kommer vi här att ge grunderna till hur man ska tänka när man blandar ihop sin pastadeg.

Exemplet gäller 600 gram pasta. Du bör då använda 180ml vätska. När du ska blanda ihop degen så är det viktigt att du även räknar med äggen som vätska. Många använder nämligen ägg för att ge sin pasta den klassiska gyllengula nyansen. Kläck därför i äggen du önskar ha i din deg och blanda dem med vattnet så att du är säker på att det är just 180 ml vätska som du kommer blanda ut mjölet med. Tål man inte ägg men vill ändå färgsätta sin pasta så kan man använda exempelvis morotsjuice. Dessa naturliga färgsättningarna bidrar även till en god smak på pastan.

Vill du göra glutenfri pasta så kan du vara tvungen att använda lite mer av din favorit mjölmix än om du skulle använda vanligt vetemjöl. Massan kan också upplevas kletigare och det kan därför underlätta att låta den ligga i kylen i cirka 30 minuter innan du börjar kavla ut den med pastamaskinen. Slutligen är det bra att tänka på att färsk pasta blir klar mycket snabbare än köpt pasta. Redan efter 3-5 minuter så är pasta mjuk och redo att ätas. Vill du göra lasagne så blir den klar på cirka 20 – 25 minuter. Med andra ord så kan man nästa säga att tiden du spenderar på att göra pastan vinns igen i slutändan, inte bara smakmässigt.

Hur tar du bäst hand om din pastamaskin?

Det bästa sättet att öka livslängden på vilken pryl som helst är att se till att hålla den ren från smuts och damm. Damm och även annan smuts nöter onödigt mycket på ytan och gör den till slut glanslös och ful. Förutom detta så vet såklart den som tillverkade pastamaskinen hur den bäst bör tas hand om. Läs därför noga igenom instruktionerna och skötselråden för att på så sätt öka livslängden så mycket som möjligt. Gör du så, så kommer du kunna njuta av din pastamaskin under många år framöver.

Sammanfattning

Det är dags att ta pastan till en ny nivå. Piffa upp den snabba och enkla veckomåltiden och gör den till den perfekta helgmåltiden när gästerna kommer. En köpt pasta kan nämligen inte komma i närheten av hur utsökt en hemmagjord pasta kan vara. Är det därför inte dags att lägga några hundralappar på en pastamaskin? En pastamaskin är enkel att använda både i vardagen och när det är dags att imponera på gästerna med din intill italienska matlagningskunskaper. På så sätt kommer du få mycket nytta av pastamaskinen om den så är helautomatisk, automatisk eller manuell.

Vid det här laget har du säkert redan bestämt om du endast vill trycka på en knapp efter det att du slängt ihop ingredienserna eller om du tänker knåda ihop pastadegen med händerna. Är det dags att starta italiensk musik i bakgrunden och veva din pasta till den formen du önskar eller trycka på en knapp? Det bestämmer du såklart själv. Oavsett vilken som är den bästa pastamaskinen för dig så gäller det nu att bli proffs på att att blanda ihop rätt mängder vätska och mjöl. Ett bra tips kan vara att gå in på internet och kolla igenom några videos så att du får en känsla av hur degen ska se ut när den är gjord på rätt sätt. På så sätt kanske du också samlar på dig lite tips på recept också. Spara några tusenlappar och ta det italienska köket hem till dig istället för att åka dit och njut på så vis av italiensk – inspirerad mat vilken dag i veckan som du så önskar.