Mandelolja har ett antal användningsområden: det kan användas som kosttillskott eller i matlagning eftersom det har enkelmättade fetter och ett antal vitaminer och mineraler. Det har också ett antal fördelar inom hår och hudvård. Det anses vara ett allsidigt ansiktsskyddande medel och har vissa specialiserade tekniker inom hud- och hårbehandling. Du kommer se mandelolja som har extraherats antingen från söta mandlar eller från bittra mandlar. Den söta mandeloljan är lämplig för livsmedelsändamål såväl som för kosmetiska eller terapeutiska användningsområden. Den bittra mandeloljan kan bara användas för dess doft som en essentiell olja. Det finns också blandningar av mandelolja tillsammans kommer andra oljor, såsom olivolja, lavendel eller druvolja.

För att hjälpa dig att göra rätt val, har vi sammanställt denna köpguide som inkluderar allt du behöver veta om mandelolja köpa för att göra rätt köp. Det hjälper dig:

 • Välja rätt typ av mandelolja
 • Få användbara tips om den typen av mandelolja
 • Läs om olika användningsområden för mandelolja
 • Välja rätt märke av mandelolja, och jämföra mandelolja pris och hitta de bästa mandeloljan erbjudandena.

Typer av mandeloljor

mandelolja ansikteSötmandelolja - Denna används som bas eller bärolja, som används mer i hår och hudprodukter. Den innehåller protein, vitaminer och mineraler.

Bittermandelolja - Bittra mandlar är inte till för konsumtion, men deras olja har några medicinska ändamål. Den kan användas som en essentiell olja, där du endast använder några droppar åt gången. Det är mer för doft än för någon speciell behandling eftersom det har mer av en mandel doft. Den kombineras med ricinolja i ett antal föreningar för att förbättra lukt och konsistens.

Varning! Allergisk reaktion: Bittra mandlar har en hög mängd cyanid. De kan vara giftiga om en vuxen intar mer än 20 av dem. Olja från bittra mandlar har vissa medicinska användningsområden - men även söta mandlar och mandelolja kan ge en allergisk reaktion hos vissa människor. Även olja från söta mandlar kan producera en allergisk reaktion hos personer som har nötallergier, till exempel jordnötter. Innan du använder mandelolja i stora mängder, applicera en liten mängd på huden. Blanda 1-2 droppar essentiell olja i 3-6 droppar bärolja. Applicera det på ett ogenomskinligt område av huden (som mage, lår, inre arm, armbåge, etc.). Efter att oljan fått absorberas i huden, kontrollera området för eventuell rodnad, smärta, klåda, svullnad eller andra negativa symtom. Om det orsakar irritation, kan det vara en indikation på att du har allergi mot mandelprodukter.

Vad människor säger

Baserat på alla konsumenternas recensioner vi har skummat igenom, är de bästa sakerna de nämnde om deras nya produkter:

Hudfuktighetskräm: Mandelolja ökar hudens fuktighet genom att begränsa förångningen från huden - huden behåller sin naturliga fuktighet. Om du har blåsor och grov hud på fotsulorna kan mandelolja vara en framgångsrik behandling. Det kan också appliceras på någon annan del av din kropp som har sprucken eller fläckig hud. Det är också en huskur för psoriasis och eksem. Mandelolja ansikte: Människor blandar också mandelolja med torrt socker och smörjer det på ansiktet för att ta bort pormaskar och döda hudceller.

Makeup Remover: Mandelolja kan användas för att ta bort smink. Det öppnar porerna för att ta bort eventuella rester. Mandelolja acne: Det minskar också möjligheten att få akne och finnar.

Användbara tips för inköp

Metoder för mandelolje-extraktion: Det finns tre metoder för extraktion av oljor från nötter:

Kemiska lösningsmedel: Detta använder hexan för att extrahera 99 % av oljan. Eftersom hexan i sig är giftigt upphettas oljan sedan för att separera ut hexanet - men denna uppvärmningsprocess försämrar den resulterande oljan.

Centrifug: Efter att mandlarna är krossade till en pasta, sätts de genom en centrifug för att separera de olika delarna av pastan i enlighet med deras densitet. Oljan separeras sålunda från den återstående massan.

Skruvpress: Det här är en expeller, som har en skruv som stramas på mandlarna och pressar ut oljan. Denna metod extraherar 65-70% av mandelns olja.

"Kallpressad": Många tillverkare annonserar att deras olja är "kallpressad". Extraktionen av oljan från mandlarna genererar värme genom friktion. "Kallpress" betyder att oljans temperatur har bibehållits till att inte överstiga en viss nivå - vanligtvis betyder det 90 grader Fahrenheit. Det betyder också att ingen värme applicerades för att extrahera mer olja. På så sätt kan antioxidant-, vitamin- och mineralinnehåll behållas. Eve Hansens 100 % rena och naturliga mandelolja är kallpressad mandelolja och outspädd för maximal verkan. Köpa mandelolja: köp gärna ekologisk mandelolja.

Kulinariska ändamål: Sötmandelolja är rik på B-vitaminer och vitamin A, D och E, liksom mineralerna kalcium, järn, mangan, magnesium, fosfor och zink. Oljan kan användas som salladsdressing.

Minskar rynkor och linjer: Mandelolja är rik på antioxidanter och essentiella fettsyror. Antioxidanter kan minska effekterna av åldrande och solskador på huden. Till exempel har Plant Guru 100 % Naturlig sötmandelolja antioxidanter och essentiella fettsyror som Omega 9 och Omega 6. För att ta bort rynkor och linjer som utvecklas från åldrande hud rekommenderas att man applicerar 2-3 droppar mandelolja varje natt före sänggåendet, efter en daglig rengöring av ansikte och nacke. Massera oljan in i huden i uppåtgående drag. En annan rekommenderad mandelolja är Viva Naturals Sötmandelolja som är en oparfymerad, outspädd olja som naturligt innehåller vitamin E och fytosteroler som ger huden en mer ungdomlig strålande hud.

Mandelolja för mörka cirklar under ögonen: Människor som regelbundet inte får tillräckligt med sömn kommer att utveckla "påsar" eller mörka cirklar under ögonen. Detta kommer från att huden runt ögonen förlorar fukt och musklerna som stöder ögonlockens försvagning. Mandelolja har visat sig få hudtonen runt ögonen att ljusna. Det har antiinflammatoriska egenskaper som minskar svullnaden runt ögonen som orsakas av ögonöveransträngning. Det fuktar också huden och ger den antioxidanter. Det finns ett antal metoder för att applicera mandelolja runt ögonen. Några skönhetsrutiner inkluderar:

Applicera oljan under ögonen innan du lägger dig och massera in den i huden - människor har sett en markant förbättring när de gör detta regelbundet.

Ett annat alternativ är att blanda mandelolja med honung, applicera det på natten och tvätta det på morgonen.

Ännu ett alternativ är att göra en mask av det med mjölkpulver. Applicera pastan i ögonen i 10 minuter och skölj ut.

Du hittar också mandelolja blandad med antingen ricinolja, vitamin E-olja, kokosnötolja eller rosolja, för att uppnå bättre resultat.

Bärolja för aromaterapi: Aromaterapi är användningen av oljor för 1) doft eller desinfektion, 2) inandning eller 3) applicering på huden, antingen i form av en massageolja, en badolja eller som en kompress eller mask. Eteriska oljor är aromatiska extrakt från växter, såsom eukalyptus, lavendel eller pepparmynta. De är "essens" av en växts doft - vilket betyder att de är mycket skarpa och koncentrerade. De måste blandas och spädas med bäroljor innan de appliceras på huden i en massage, för att fungera som muskelavslappnande medel och liknande. Sötmandelolja används tillsammans med en doftande eterisk olja i hudvårdsprodukter eller i massagebehandling. Mandeloljan används som bärarolja i massage - den har en uppvärmningseffekt när den masseras i huden.

Mandelolja hår - Hårbehandling: Mandelolja är ett tätningsmedel och hårskydd. Det penetrerar håraxeln och fuktar håret, och kan användas för att återställa torrt eller skadat hår. Det kan också användas för att skydda håret när det stylas.

Ta bort öronvax: För mycket öra vax kan leda till tilltäppning av öronkanalen. Mandelolja är ett bekvämt sätt att mjukna och avlägsna obstruktionen. Först lägger du 5-8 droppar i varje öra, låt oljan sjunkna in i 10-15 minuter, och luta sedan huvudet för att ta bort eventuell överskottsolja. Gör sedan en lösning av varmt vatten med bikarbonat eller peroxid. Fyll upp en spruta med denna lösning och injicera lösningen i öronen - det borde spola ut allt uppbyggt öronvax.

Blandat med andra oljor: Det finns ett antal skönhetsprodukter som innehåller mandelolja som ett av ett antal oljor för att kunna dra fördelarna med alla oljorna samtidigt. Amaki Nourishing Oil är till exempel en blandning av jasmin, ros, argan, jojoba och sötmandeloljor. The Ancient Greek Remedy Oil är en blandning av olivolja, mandelolja, lavendelolja och druvfröolja. Testa även Weleda mandelolja. Dessa blandningar är avsedda att förbättra utseendet på din hud, hår och naglar:

Mandelolja Hud: Alla dessa oljor hjälper till att återfukta huden, vilket gör att den blir mjukare och mjukare och kan appliceras på sprickor eller torr hud eller bristningar. Det kan också appliceras på hud som har blivit missfärgad på grund av sol exponering, samt åldersfläckar och rynkor. Kan också användas till intimhygien som mandelolja underliv. Mandelolja gravid: kan även användas vid bristningar på grund av graviditet

Hår: Det kan också appliceras på håret, för att eliminera krusighet, sprött hår, mjäll och håravfall.

Naglar: Det kan också appliceras på naglar så att de blir mindre spröda och mindre mottagliga för svamp.

Fördelar för hud

Mandelolja är en underbar fuktkräm för alla hudtyper. Den verkar som en mjukgörare, hudlindrare och mjukmedel. Det hjälper till att lindra irritation, inflammation och klåda. Mandelolja är en utmärkt massageolja eftersom den inte absorberas för snabbt.

 • Fuktar huden
 • Behandlar torr och tråkig hud
 • Läka spruckna läppar
 • Ge huden en mjuk och silkeslen glöd
 • Hjälper huden att läka snabbare från eksem eller psoriasisutbrott
 • Ta bort smink
 • Har milda smärtlindrande egenskaper
 • Kan hjälpa till att behandla mörka cirklar under ögon
 • Ökar blodcirkulationen
 • Hög i vitamin E, bekämpa skador från fria radikaler

Fördelar för hår

Sötmandelolja ger fördelar för håret och hårbotten. Det fuktar hårbotten och lindrar klåda. Mandelolja ger viktiga mineraler för normal och hälsosam hårväxt.

 • Minskar hårbottens hud-avflagning
 • Öka hårets glans
 • Användbar för att räta ut hårtrassel
 • Hjälper till att förhindra kluvna hårtoppar
 • Använd som varm oljebehandling

Användningsområden

mandelolja hårDu kan applicera mandelolja direkt i håret, gnugga en liten mängd mellan handflatorna innan du applicerar den. Om du vill öka glans och mjukhet, var uppmärksam på hårtopparna. Massera in oljan i slutet av håret och lämna oljan på håret efter att du har stylat det.

Du kan också använda mandelolja som ingrediens i en vårdande hårinpackning. Blanda 2 delar rumstempererad kokosolja med 1 del söt mandelolja och ett krämigt, naturligt balsamerande medel, som avokado. Applicera denna kraftiga hårinpackning till rent, torrt hår och låt det verka i upp till 40 minuter.

Vissa människor använder mandelolja i kapsel eller flytande form som ett oralt tillskott. Vi vet inte om detta direkt påverkar ditt hårs hälsa. Men det ger dig en stor dos protein, vitamin E och omega-9 fettsyror som kan förbättra din allmänna hälsa. Du kan hitta mandelolja som tillskott i nästan alla hälsokostaffärer.

Potentiella risker och biverkningar

Mandelolja är i allmänhet säkert för alla att använda på huden. Den som har en allvarlig nötallergi bör inte använda mandelolja på håret eller för något annat ändamål, eftersom den allergiska reaktionen det triggar kan vara en allvarlig sådan.

Lägg inte ren mandelolja på håret före värmestyling. Oljan värms upp runt hårfollikeln och kan bränna din hårbotten eller håret självt.

Slutsats

Användning av mandelolja på håret för att öka styrka och glans är låg risk för de flesta och kommer sannolikt fungera. Det finns begränsade studier tillgängliga för att visa hur mandelolja vårdar och stärker håret, så mer forskning behövs. Men de aktiva näringsämnena och egenskaperna hos mandelolja har visat sig hjälpa håret att bli starkare, mjukare och glansigare. Som en extra fördel är mandelolja mild på hårbotten och luktar bra efter appliceringen.

Till sist, nu har du lärt dig vad arganolja är för något. Du har även lärt dig vad det är för ingredienser som är med i tillverkning av oljan samt vad du får för fördelar om du börjar använda dig av arganolja. Men inte bara nog med det, denna guide skapades för att verkligen upplysa konsumenten där ute som vill veta mer om pris, samt olika tips på hur du kan använda dig av oljan.

Vi hoppas därför att vi har besvarat alla frågor du haft och även att du lärt dig sådant som du inte tänkte på tidigare. Om detta är fallet så har vi uppfyllt vårt syfte med denna artikel och är väldigt glada för det. Har du några frågor så skicka oss bara ett mejl.