Året var 1930. Mitt i början på depressionen gick folk och funderade på hur framtiden skulle komma att se ut. Det var ett bra sätt att försöka komma ifrån faktum att svarta moln hade börjat formas på världens horisont igen, och the swinging twenties med sin frihet och glädjefyllda ungdom var över. Men rörelsen för kvinnofrihet var i full gång, och man hittade inspiration överallt – inte minst i det som skrivits om hur framtiden skulle se ut.

Folk flockades till teatern, där man skulle spela Just Imagine. Pjäsen handlade om en man som vaknar upp efter en koma, bara för att upptäcka att 50 år har gått förbi och det är nu år 1980. Tekniken har gått framåt, och allt är främmande… Hans nya vänner bjuder honom på restaurang, och när måltiden serveras tittar han ned på tallriken. Han förväntar sig att se steken och potatisen han beställt, men i stället finns där framför honom en måltidsersättare: ett enda litet vitt piller. Besviken sväljer han pillret och känner sig mätt omedelbart – det hela har tagit mindre än en halv minut, och surt anmärker han till sina kompisar att ”steken var lite väl seg”.

Idén om lunch i ett piller var väldig populär förr i tiden. Man drömde om ett samhälle där matlagningsprocessen och disken var helt borta, och all näring kunde intas genom ett litet piller som innehöll de viktigaste elementen i all mat. Grunderna till detta tänkande låg i feminismen, och det fanns till och med en författare som vågade säga att kvinnor aldrig skulle bli riktigt fria förrän den sista pajen förvandlades till det första pillret. Då skulle de kunna ta steget ut ur köket och in på arbetsmarknaden, och bevisa att de ville och kunde vara jämställda med män.

Den sanna framtiden

bästa måltidsersättningenIdag är det nästan 40 år sedan tiden då lunchpillret framställdes på scen. Verkligheten vi känner till idag är helt annorlunda den våra farföräldrar föreställde sig, men det finns vissa likheter. Kvinnor har kommit från köket lite, allt fler män har fått upp intresset för matlagning, och det finns inget magiskt piller man kan ta för att skippa måltiderna. Däremot har man kommit på en tidssparande idé: måltidsersättningsdrycker. Precis som i filmen, är det många som skippar matlagningen för att inmundiga ett enklare alternativ, men motivationen bakom detta är helt annorlunda. Allt som görs idag, görs för att främja den moderna människans kanske största kamp: viktkriget.

Fienden? Fetma. Målet? Att bli smal. Vapnen? Allt verkar gälla…

Måltidsersättning till räddning

Man vill vara fin, man vill vara hälsosam. Första steget? Att gå ner i vikt. Hur ska man göra? Man har prövat allt – extrema dieter, gymnastik, yoga, ändrade vanor, man har till och med prövat att tänka bort fetman. Men att dyka med huvudet före i ett motionsprogram man aldrig förr testat kan bli tröttsamt, och dieten gör en inte annan än ledsen, man vill ge upp… Antingen funkar det inte, eller också funkar det en tid – tills hunger och trötthet tar över, motivationen springer iväg som en rädd kattunge, och man är tillbaka i samma gamla mönster, kanske känner sig mer hopplös än någonsin.

Om man bara kunde hitta nyttig mat som man blev mätt på, men som också hjälpte en att gå ner i vikt? Måltidsersättningen har skapats för att vara just detta: ett pulver som du mixar till en dryck, som innehåller alla proteiner, mineraler och andra näringsämnen du behöver. Det ska inte ta mer än fem minuter att förbereda den, du dricker den på ett kick, och sparar massor med tid (ingen matlagning, inngen disk) som du kan använda för att komma ifatt med jobbet, städa huset, till och med börja motionera igen… Det är en verklig hjälp för den som vill gå ner i vikt, och det har bevisats att de som använder bästa måltidsersättningen för viktminskning på rätt sätt faktiskt har upplevt positiva resultat.

Men alla nyheter om dessa ”magiska” drycker är inte positiva. Innan du ger dig in på ett bantningsprogram som inkluderar måltidsersättningar, måste du veta lite om hur de funkar, hur de kan hjälpa din ämnesomsättning samt vad du ska undvika för att slippa negativa resultat.

Om mat och viktminskning

Vill du gå ner i vikt? Då är det viktigt att du förstår hur det funkar, och varför du kanske inte lyckats så bra hittills. Det finns fyra viktiga saker att ha koll på för en effektiv viktkontroll: kaloriunderskott, proteinintag, träning och sömn. Du måste räkna ut hur mycket kalorier du konsumerar per dag, och se till att du varje dag får i dig lite mindre än denna mängd. Annars kommer det inte att bli någon viktminskning alls… Här kan du räkna ut antalet:

 • Män: 10 x vikt(kg) + 6.25 x längd(cm) – ålder x 5 +5
 • Kvinnor: 10 x vikt(kg) + 6.25 x längd(cm) – ålder x 5 - 161

Multiplicera resultatet med:

 • 1.2 om du inte motionerar alls
 • 1.55 om du får måttlig motion (3 – 5 dagar i veckan)
 • 1.725 om du motionerar intensivt

Resultatet visar hur många kalorier du gör av med per dag. En kvinna som är 28 år gammal, 164 cm lång och väger 97 kg är långt över sin idealvikt på 50-65 kg. Om hon motionerar lite eller inte alls ligger hennes dagliga kaloriförbrukning på 2032.8. För att uppnå sin ideella vikt inom 1 års tid måste hon minska sitt kaloriintag med 750 kalorier per dag – hon måste alltså begränsa ätandet till 1282.8 kalorier per dag. Genom att modifiera sitt ätande på detta sätt, kommer hon att skapa ett kaloriunderskott som kommer att leda till en viktminskning av nästan 3 kg i månaden.

Men proteinintaget är minst lika viktigt: du måste se till att du varje dag får i dig åtminstone 3 gram protein för varje kilo av din ideella kroppsvikt. Kvinnan i exemplet ovan måste alltså få i sig åtminstone 180 g protein per dag. Allt detta kombinerat med måttlig träning och tillräckligt med sömn kommer att hjälpa dig uppnå idealvikten på ett hälsosamt sätt – de kilon du tappar kommer att vara fett och inte muskelmassa.

Vilken roll spelar då måltidsersättare i denna uträkning? Jo, du som försöker gå ner i vikt måste ha koll på vad du äter, hur mycket du äter och när du äter det. En proteinbaserad måltidsersättningsdryck kan förenkla detta betydligt åt dig – efter motionen eller i stället för kvällsmat inmundigar du denna, och har kaloriräkningen behändigt på baksidan av paketet. Det går snabbt, man blir mätt, och man tappar kilon utan att lida alltför mycket, eftersom två ”riktiga” måltider om dagen plus drycken kommer att vara mer än tillräckligt för att uppfylla ditt behov av näringsämnen. Vari ligger då faran?

Akta dig för måltidsersättningsfällan

Det sägs att marknadsföringen av måltidsersättningar och proteindrycker bygger på folks desperation över viktminskning. Och till viss grad är det sant. Utan kunskap kan man lätt falla i en ond cirkel, särskilt med de drycker som rekommenderas två gånger om dagen. Så här ser det ut:

 • Man är ledsen och deprimerad för att man är för fet.
 • Man börjar måltidsersättningsdieten, och dricker shakes två gånger om dagen i stället för frukost och kvällsmat. Den enda ”riktiga” maten man får är lunch, och denna är ofta väldigt begränsad.
 • Man börjar gå ner i vikt.
 • Man blir uttråkad av att äta samma sak varje dag, och ger upp.
 • Ämnesomsättningen har blivit långsammare under diettiden, så man får tillbaka all vikt man förlorat – och ibland mycket mer.
 • Man är ledsen och deprimerad för att man är för fet… och börjar cirkeln igen.

Detta funkar ju hur bra som helst för tillverkarna. De kommer att sälja allt fler måltidsersättare. Men det är du, kunden, som får lida…

Denna onda cirkel kommer du bort ifrån genom att tillämpa det du lärt dig om näring och motion. Överdriv inte användandet av även den bästa måltidsersättningen: en gång om dagen, efter motion, eller i stället för kvällsmaten, räcker gott och väl. Försök i stället att balansera de andra måltiderna så att du får i dig rätt saker i rätt mängder för att uppfylla dina viktminskningsmål.

Typer av måltidsersättning

Det finns olika typer av måltidsersättningar, och de har alla justerats för att passa människors olika behov. Här kan du läsa om några av dessa:

 • För bodybuilders. Du som inte har som mål att gå ner i vikt (för att du redan uppnått idealet) utan snarare vill bygga muskelmassa, känner säkert till rekommendationen att äta 5 – 6 gånger om dagen. Men med ett redan fullt schema kan detta verka omöjligt, att stå och laga mat 6 gånger om dagen är helt enkelt inte praktiskt, och det för att inte tala om hur mycket disk det blir! Även själva ätandet tar tid – och det är här bästa måltidsersättningen kommer så väl till hands. Du äter frukost, lunch och kvällsmat som vanligt – man måste få njuta av maten någon gång också – och kompletterar med protein shakes de resterande 2 – 3 måltiderna. Smart och smidigt, nästan ingen disk, och du uppfyller dina mål på mindre än 10 minuter.
 • För att maximera viktminskningen. Om idealvikten känns på tok för långt borta, kan du snabba på processen genom att tappa flera extra kilo i en tre-veckors process, för att sedan återuppta vanligt matintag i rekommenderade mängder. Det du behöver göra är att köpa hela paketet: en måltidsersättningsdiet som består av 5 shakes om dagen under 3 veckors tid. Du kommer att tappa massor med kilon, men det krävs självbehärskning och stenhård kontroll efteråt för att inte framstegen ska gå förlorade genom dåliga matvanor efter dieten.
 • För balans i vardagen. De flesta måltidsersättningar på marknaden kan klassas inom denna kategori. Det är alltså något som du kan ta till i nödfall, eller inkorporera i din dagliga rutin för att främja dina mål inom viktminskning och muskelbildning. Den förenklar kaloriräkningen i och med att du vet exakt hur mycket och vad du får i dig.
 • Även om den mest populära formen av måltidsersättning är shakes, finns det också andra former du kan pröva på. Det finns måltidsersättning pulver som du kan blanda ut i lite vatten och själv göra din shake, eller måltidsersättning bars som är lätta att ta med var som helst och kan käkas upp på ett kick. Vissa märken har även löst problemet variation i måltiderna genom att ta fram måltidsersättning i form av soppor, som du värmer upp när det är kallt ute. Det finns lite av varje för att passa in på alla olika smaker och livsstilar, så har du bestämt dig för att detta är något för dig, är det bara att pröva på!

Variation i vardagen

Det finns två stora men som stoppar vissa från att pröva på måltidsersättningar i vardagen: smaken och priset. Man har gått långt sedan första proteinpulvret presenterades på marknaden, och det är inte längre så svårt att hitta variation i båda dessa ämnen: shakes kommer i många olika smaker, som vanilj, banan, choklad, jordgubb, bland annat… Det är viktigt att komma ihåg att mängden socker som dessa pulver innehåller kan variera, och det har självklart en effekt på smaken. De produkter som har mest protein och minst socker per portion är så klart de bästa för viktminskning, men de är kanske inte bland de godaste som finns. Du som kund måste överväga dina prioriteter i detta avseende, men det kan vara bra att läsa omdömen om varje enskild produkts smak på nätet för att ha som vägledning. Kom ihåg att man vänjer sig ofta vid smaker, och den shake som kanske inte verkat så god första gången kan visa sig vara helt okej efter någon vecka.

Priset kan variera mellan 140 SEK och 250 SEK per förpackning. Det kan finnas billigare och dyrare varianter på marknaden, men det viktigaste du måste komma ihåg när du ska handla måltidsersättningar är att kolla vad som finns i paketet. En billig måltidsersättning som har extra mycket socker och andra kolhydrater kommer kanske inte att vara bästa lösningen för dig…

Fördelar och nackdelar med måltidsersättning

Hur väl måltidsersättningarna kommer att funka för dig beror ganska mycket på din livsstil och personlighet, men det finns vissa faktorer som allmänt anses vara positiva och negativa med dem:

 • De kan hjälpa dig undvika onyttig mat. När man bestämt sig för att ändra på dieten, kan det vara väldigt lätt att äta fel ”bara en gång” flera gånger i veckan. Måltidsersättning shaken stillar hungern på ett kick och gör det mycket lättare att motstå suget efter onyttig mat.
 • De innehåller näringsämnen som du kanske aldrig annars får i dig genom den traditionella hushållskosten, som kalcium, kalium, järn och D-vitamin.
 • De kan hjälpa dig minska ditt kaloriintag utan att gå hungrig. En studie visade att deltagare som använde måltidsersättningar som del av sin kost tappade 2.5 kilo mer än deltagare som bara minskade på kalorierna i vanlig mat.
 • Vissa sorter har en hög proteinhalt, vilket är utmärkt både för att gå ner i vikt och för att bygga muskelmassa.
 • De sparar tid i vardagen, vilket är goda nyheter för upptagna och stressade människor. Det går mycket fortare att blanda till en shake till frukost än att ställa sig och koka gröt till exempel, och du kommer garanterat att få den näring du behöver.
 • Vissa måltidsersättningar kan innehålla ohälsosamma ingredienser. Läs noga på paketet innan du köper, och håll ögonen öppna för saker som tillsatt socker, majssirap, artificiella smaker, hydrerade vegetabiliska oljor och kemiska konserveringsmedel. Välj helst en måltidsersättning utan socker.
 • De är inte en långvarande lösning. Måltidsersättningar kan inte permanent ersätta en hälsosam kost. Det finns många näringsämnen som inte går att pulverisera eller stoppa i en flaska.
 • De kommer inte att fixa ohälsosamma matvanor. Många som börjar med måltidsersättningar faller tillbaka i dåliga rutiner efter en tid, och förlorar alla framsteg de kan ha gjort. Det enda sättet som detta alternativ kommer att funka för dig är att du kombinerar det med bättre matvanor, rätt motion och gott om sömn.

Att välja rätt måltidsersättning för din livsstil

måltidsersättning pulverNär du ska välja den måltidsersättning som ska förenkla ditt liv och hjälpa dig få en ny start, är det bästa tipset kanske: Glöm bort alla påståenden du ser på framsidan av paketet, och läs listan av ingredienser på baksidan i stället! Produkten kan lova dig guld och gröna skogar, men det är innehållet som gör skillnad. Produkten du väljer borde uppfylla följande krav:

 • Den ska innehålla minst 15g protein och 3g fiber per portion.
 • Den ska ha mindre än 3g socker per portion.
 • Den ska inte innehålla majssirap.
 • Den ska ha åtminstone 33% av det dagliga värdet av vitaminer och mineraler.
 • Den får inte innehålla hydrerade vegetabiliska oljor.

Sök gärna efter måltidsersättningar som innehåller vassle! Denna protein hjälper att stilla hungern samtidigt som den bidrar till muskelbildning. Vassleprotein kan inkluderas i en hemmagjord smoothie för att leka med smakerna och samtidigt fixa rätt näring. Här kommer ett exempel:

Mixa 2 dl mandelmjölk med 2 dl frusna bär (av valfri sort), 1 msk kokosolja, 2 dl grekisk yoghurt och 1 – 2 skopor vassle protein pulver. I denna enkla shake får du 400 kalorier, 30 g proteiner och 30 g kolhydrater.

Ska du ha pulver, bars, shakes? Vilket märke kommer att passa bäst för dig? Överväg dessa punkter noga: när du finjusterat ditt sökande till de märken som uppfyller ovannämnda krav, är det dags att välja den som är skräddarsydd för dig:

 • Priset. Ska du göra måtidsersättningen till en permanent del av din livsstil, gäller det att du hittar en variant som inte spränger banken. Det finns så klart deluxe-varianter, men de flesta bra måltidsersättningar kommer inte att kosta skjortan. Räkna efter hur mycket det kommer att kosta varje månad, och tänk efter om du har plats för det i din budget.
 • Formen. Färdiggjorda shakes och bars är de enklaste: det enda du behöver göra är att tugga och svälja. Men de kostar också extra mycket. Har du ett jobb där du tjänar bra men som tar all din tid kan detta vara grejen för dig. Har du mindre tillgång till pengar än till tid kan du kanske välja pulver i stället. Det kräver minimal förberedelse – du mixar det med lite vatten eller gör en riktig shake hemma som den som beskrivs ovan. En annan möjlighet är att kombinera alla tre former: du har pulvret som bas, och har några färdiggjorda shakes eller bars hemma för att ta till när tiden tryter.
 • Innehållet: Har du speciella behov när det gäller näring? Det finns laktosfri måltidsersättning, för dig som är allergiker eller intolerant. Olika produkter innehåller mer eller mindre av olika näringsämnen, så du som har kaliumbrist till exempel kan välja en variant som innehåller tillräckligt av detta ämne.
 • Det är klart att det finns vegansk måltidsersättning! Detta är särskilt viktigt för dig som vill hålla dig till dina principer, men samtidigt få i dig rätt saker – och ett vanligt problem med att äta veganskt är att man inte får i sig vissa näringsämnen som kroppen behöver. Detta löser du enkelt med måltidsersättningen.
 • Dina mål: vad vill du åstadkomma? Vilken produkt kommer att hjälpa dig ta raka vägen dit? Var ärlig med dig själv, och ta även dina begränsningar i akt. Köp inte ett program som kommer att funka i någon månad, men sedan kräva den viljestyrka du inte har än. Även om det tar längre tid för dig att uppnå resultatet du vill ha, bör du vara villig att göra det på rätt sätt – för du vill ju inte bara gå ner i vikt, utan bli av med fett samtidigt som du bygger på muskler. Kom ihåg att en smal midja inte är en garanti på skönhet – det är en hälsosam kropp som ser vackrast ut, och denna kommer du bara att få med rätt kombination av mat, motion, och sömn.

Pröva på, och för gärna en loggbok över hur det går med de måltidsersättningar du testar. Snart kommer du själv att, genom att jämföra resultaten, upptäcka vilken måltidsersättning som är bäst i test för just dig.