Hur mycket vatten finns det på jorden, egentligen? Världshaven upptar 70.8 % av jordens yta. Om man plattade till planeten, skulle vattnet räcka till ett skikt på 2 600 m tjocklek. 97 % av allt jordens vatten är saltvatten – de resterande 3 % är det drickbara sötvattnet. Och det ska alla levande ting nyttja. Som tur är, tar vattnet inte slut så fort – det är organiserat i ett kretslopp, som gör det möjligt att återutnyttja detta viktiga element i evigheter.

I Sverige är dricksvattnet vårt mest kontrollerade livsmedel. Hur ofta tänker du på hur bra vi kan ha det, som har rent och friskt vatten till hands varje gång vi öppnar kranen? Du kanske tagit det för givet hela livet, tills du en dag åkte på semester utomlands och blev tvungen att betala höga summor för dricksvatten i flaska (som dessutom smakade klor) för att du kunde bli ordentligt sjuk av det smutsiga kranvattnet… Tänk också på hur billigt det är! Vi betalar drygt 4 öre per liter, och förutom vattnet inkluderar detta också rening av avloppsvatten, hantering av dagvatten och skydd av vattentäkter.

Hur mycket vatten använder varje person i Sverige? I snitt har man räknat ut bruket per dygn så här:

 • 60 liter för vår personliga hygien.
 • 10 liter för mat och dryck.
 • 10 liter för disk.
 • 10 liter för tvätt.
 • 30 liter för att spola toaletten.
 • 10 liter för övriga ändamål.

kolsyremaskin testAv de 10 liter som används för mat och dryck varje dag, använder de flesta det kalla kranvattnet, som är klassat som livsmedel och helt okej att dricka. Trots detta, säljs stora mängder flaskvatten fortfarande – man tycker att det är bekvämare än att ta med vatten hemifrån, eller tycker helt enkelt om smaken. Men skillnaden mellan kranvatten och flaskvatten är betydliga, och till den förstnämdas fördel. Flaskvatten kostar nämligen minst 250 gånger mer än kranvatten, och det är mindre miljövänligt. För det första kräver det en förpackning som oftast är gjord av plast. Det krävs också bra transport för förpackat vatten, vilket producerar tusen gånger mer koldioxidutsläpp. Det tar 300 gånger mer energi att producera och leverera flaskvatten än att fylla på samma mängd vatten i en karaff genom kranen i köket.

Trots detta, är det många som väljer att köpa vatten i flaska. Orsaken? De vill ha bubbelvatten. Den miljövänliga lösningen? Investera i en kolsyramaskin i stället.

Vad är en kolsyremaskin?

Bubbelvatten har varit populärt länge – det blir godare att få i sig den mängd vätska man behöver, och man kan göra hemmagjord läsk med allsköns ingredienser. Men du som tröttnat på att släpa hem stora flaskor kolsyrat vatten vecka efter vecka kan behöva en liten ändring: en kolsyrat vatten maskin som du kan använda för att fixa ditt eget bubbelvatten hemma, och på så sätt spara både tid och pengar. Syftet med en kolsyremaskin är att få in bubblorna i vattnet – den adderar kolsyra till ditt vanliga kranvatten, så att du sedan kan smaksätta detta som du vill.

Det finns två sätt att fixa hemmagjort bubbelvatten: seltzerflaskan och kolsyremaskinen. Seltzerflaskan är en liten anordning i form av en flaska vars botten fylls med kallt kranvatten. Den har ett rör som sätts in i basen innan huvudet skruvas på. Du behöver även en koldioxidpatron som du sätter in i hållaren, så att koldioxiden kan komma in i flaskan genom röret. När detta är fixat behöver du bara skaka på flaskan, så att vattnet kolsyras. Denna apparat har varit populär länge, för att den är billig, den tar inte upp mycket plats, den går inte sönder lätt och den är lättanvänd. Å andra sidan kan det ta sin tid att bereda ett glas kolsyra vatten i maskin, så du som är ivrig konsument av denna produkt kan behöva ett system som kan göra mer bubbelvatten åt gången.

Kolsyremaskinen kommer in i bilden här. De är apparater som ska stå på bänken och producera litervis med bubbelvatten. Du fyller på kolsyremaskinens glasflaska med kallt kranvatten och stoppar in den i apparaten, som har en koldioxidpatron installerad. Du trycker på knappen för att få igång den, och du kan även välja mängden koldioxid du vill att vattnet ska få. Apparaten är inte bärbar, men den är effektivare än seltzer flaskan och det blir billigare i längden. Dessutom kan det vara roligt för de minsta i familjen att experimentera med att göra sin egen läsk.

Varför är kolsyremaskiner så populära?

Kolsyremaskin, bubbelmaskin, bubbelvatten maskin – kärt barn har många namn. Och denna till synes enkla apparat har fått en lika självklar plats hemma på köksbänken som kaffebryggaren. Där det förr inte fanns någonting, står nu en snygg och stilren apparat med en fastskruvad flaska, som har ett enda mål i sin existens: att göra vatten godare. De flesta av oss vet att vi måste få i oss tillräckligt med vatten för att må bra och se bra ut – men usch för att dricka vatten! Det smakar ju ingenting, man måste hålla koll på mängden, det är jobbigt… vem vill hålla på med det?

Bästa kolsyremaskinen ger situationen en rolig twist: i stället för att tvinga i dig vanligt vatten, kan du nu varje dag se fram emot en återupplivande drink, färdig på ett kick. Genom att dricka bubbelvatten kan du få i dig den vätska du behöver, men inte bara det: du kan ge rum åt din fantasi och låta den leka med en mängd olika frukter och smaker, så att varje glas du dricker inte bara är vatten, utan ett helt äventyr.

Inte att undra på att bubblorna är så eftertraktade!

Så funkar kolsyremaskinen

Kolsyremaskinen består av tre delar: en avtagbar flaska, en kolsyrecylinder, och själva kolsyreinsertionsmekanismen. En liten behållare med kolsyra under tryck fästs på apparaten, och denna sprutar in kolsyran i vattnet, vilket producerar de omtyckta bubblorna. För att fastsätta flaskan i apparaten efter att du fyllt den med kranvatten, finns det två sorters mekanismer: med den ena skruvar du fast flaskan, och med den andra trycker du upp den tills den poppar fast. Den sistnämnda är så klart den enklaste metoden, men skruvmetoden är den billigare, och därmed vanligare, av de två. När du ska bestämma om du vill lägga pengar på pop-up metoden, kan du tänka på hur ofta du kommer att använda maskinen: visst kan man ge sig tid att skruva i flaskan om man ska dricka bubbelvatten någon gång i veckan, men beror du på bubblorna för att få i dig din dagliga vätskeranson, kan skruvandet lätt bli irriterande – då är det värt att använda den enklare metoden.

Manuell eller automatisk?

Kolsyremaskiner kan övrigt delas upp i två sorter: manuella och automatiska. De manuella modellerna är utrustade med en spak, som du använder för att själv pumpa i kolsyran. Detta är bra i och med att du avgör hur mycket kolsyra du vill ha i vattnet, men det kan te sig jobbigt för de som har lite tid på sig innan de måste springa iväg till jobbet. De automatiska modellerna sköter jobbet själva bara du trycker på knappen – men de dyrare modellerna har även några extra detaljer som gör livet enklare.

Extra detaljer som gör produkten speciell

Kolsyremaskiner har funnits i åratal, och egentligen är de ganska enkla apparater. Men arbetet på att finjustera dem har inte stannat, och därför har vi idag tillgång till apparater som är stilrena, effektiva och även ståtar med extra detaljer som gör bubbelvattnet till så mycket mer. Här kan du läsa om några av dessa extra detaljer, och fundera på vilka du vill att ditt nästa köp ska inkludera.

 • Bubbelkontroll. Hur mycket kolsyra vill du ha i en liter vatten? Det är bra att kunna ha kontroll över denna aspekt, eftersom du kan få vatten som är precis som du önskat dig, men även för att den låter dig hushålla med kolsyran, så att du inte behöver byta behållare stup i kvarten.
 • Displayen. Vissa modeller har en display som visar hur mycket kolsyra din dryck har.
 • Knappar. Vissa elektroniska kolsyremaskiner har en mängd knappar med olika funktioner – att låta dig välja hur bubbligt ditt vatten ska vara mellan olika befintliga nivåer, till exempel.
 • Glasflaskor. De flesta flaskor som används till bubbelmaskinen är gjorda av plast. Men man har kommit på att glasflaskor ser mycket snyggare ut, samt tål diskning i diskmaskin mycket bättre.
 • Infusionsdrycker. De kolsyremaskiner som fått betyget bäst i test låter dig göra mer än bara bubbelvatten – genom att addera diverse frukter, kan du skapa en mängd spännande smaker för att pigga upp vardagen.

Hur stora är kolsyremaskiner?

Eftersom den vanligaste platsen för dessa maskiner är köket, har de flesta modeller tillverkats i en storlek som ska passa på bänken under överskåpen. I snitt är de 20*50*30 cm. Det finns dock vissa modeller som tagits fram särskilt för att passa i små utrymmen, och rent estetiskt hålla sig till den minimalistiska trenden. Innan du köper en bubbelmaskin kan det vara bra att du bestämmer var du ska ställa den, så att du försäkrar dig om att välja en modell som faktiskt passar in.

Hur mycket kostar en kolsyremaskin?

Priset varierar förstås beroende på vilken modell du väljer, och vilka funktioner du vill ha. Den kan gå från 500 SEK för de enklaste apparaterna till 2500 SEK för de exklusivaste. Det är viktigt att känna till detta, så att du vet hur mycket du måste räkna med när det blir dags att välja – priset är ju trots allt en viktig faktor i avgörandet om köp.

Tänk på att maskinen kommer att betala av sig själv med tiden: medelpriset för en liter bubbelvatten i flaska blir 9,27 SEK, medan literpriset för hemgjort bubbelvatten blir 3,40 SEK.

Behöver du verkligen en kolsyremaskin?

Hur mycket bubbelvatten dricker du? Om detta är något nytt för dig, kan du pröva på att dricka bubbelvatten ur flaska en tid. Efter en månad eller så vet du om du blivit en ny anhängare av bubbelvattentrenden, eller om det inte är något för dig. Gillar du det, så tänk också på hur mycket och hur ofta du kommer att använda produkten: svaret på detta kan vara ganska avgörande i ditt beslut om vilken maskin du ska välja. Att släpa hem bubbelvattenflaskor kanske funkar någon månad, men det är absolut inte bra för miljön (eller din ekonomi) att konsumera kolsyrat vatten hemma ur plastflaskor för dig som planerar att göra det till en livslång vana.

Att tänka på vid val av kolsyremaskin

En bubbelvatten maskin som är värd sitt pris ska skapa rikligt med bubblor som stannar kvar i vattnet. Detta ska vara pärlande och välsmakande, samt ha kolsyrans karakteristiska bett: den syrliga smaken som så många älskar. När du ska köpa kolsyremaskin måste du därför säkerställa att den modell du har i tankarna uppfyller grundkraven för kvalitet, bland andra, dessa:

 • Bubblorna som skapas ska stanna kvar i vattnet länge. Du ska kunna fylla upp din vattenflaska och bära med den hela dagen utan att drycken går flat.
 • Hållbarhet. Maskinen ska ha garanti på hållbarheten – du ska inte slänga ut pengar på en apparat som ser snygg ut men som inte tål att användas för mycket utan att gå sönder. Den ska även vara stadig: minimera irritationsmoment från början genom att undvika saker som kan ställa till problem.
 • Stilren design. Bubbelmaskinen ska bidra till kökets känsla av helhet, inte sticka ut som en färgglad clown på ett affärsmöte.
 • Användarvänlighet. Detta är särskilt viktigt om du tänker bruka kolsyremaskinen ofta. Det ska vara lätt att montera och använda maskinen, att koppla in och bort flaskan ska ske problemfritt, och rengöringen ska vara så smärtfri som möjligt.
 • Användarnöjdhet. En av de viktigaste sakerna du kan göra är att läsa recensioner på nätet för att ta reda på vad andra kunder tyckt om produkten du tänker köpa. Det har utförts åtskilliga kolsyremaskin test för att avgöra vilka kolsyremaskiner som är bäst i test. Att läsa om detta och jämföra olika resultat kan hjälpa dig avgöra om den kommer att passa dina behov eller ej. Kom ihåg att ta recensionerna med en nypa salt.
 • Elektriskt eller manuellt? Jobbar du minst 8 timmar om dagen, vecka in och vecka ut, kan det vara smart att välja den elektriska versionen, eftersom du sparar tid genom att låta apparaten sköta sig själv (till den grad det går). Är du den som brinner för utomhuslivet, husvagn, camping, vandring i vildmarken – kanske den manuella modellen passar till dig, eftersom den inte är eldriven, kan du ta med den och använda den var som helst.

Fördelar med kolsyremaskinen

Därför är det bra att byta ut kolsyrat flaskvatten mot en kolsyremaskin:

 1. Du bidrar till en bättre miljö. Ett av de största hoten mot vår miljö är den stora mängd plast som används en gång och sen skräpas. Tillverkningen av dessa produkter – på fabrik – och transporten till butiken och sen hem till dig bidrar också till föroreningen. Genom att byta till maskinen, slutar du bidra till denna stora plastanvändning, och kan i stället göra ditt eget vatten hemma. Mindre plast, färre föroreningar från fabrik och trafik – hurra för miljön!
 2. Du sparar pengar. Hur många gånger har du suttit och försökt förstå var pengarna egentligen tagit vägen? Oftast så är det inte stora inköp som tär på sparkontot, utan flera småsaker man inte tänker på förrän det är för sent. Genom att dra ner på antalet onödiga saker du inhandlar, kan du bidra till en bättre hushållsekonomi för dig och familjen. Kolsyrat flaskvatten är en av dessa små stora detaljer: med en kostnadsskillnad på 6 SEK per LITER är det inte konstigt att bubbelmaskinen är värd sitt pris. För ett hushåll på 4 personer som var och en dricker 1 liter vatten om dagen, har du tjänat in priset för en billig kolsyremaskin som kostar 1 000 SEK på en och en halv månad. Säg att du köpt apparaten den 1:a januari – den 15:e februari har du sparat så mycket på användandet av apparaten att den betalat av sig själv. Resten är rena sparandet: från den 16:e februari till den 31:a december kommer du att ha sparat ungefär 1920 SEK. Efter 5 års användande av apparaten har du sparat in 10 680 SEK! Och ja, priset för byte av gasflaskan är medräknat.
 3. Du sparar ansträngning och utrymme. Tänk på hur mycket plats plastflaskor tar i köket. Detta kan ersättas med en apparat lika stor som en liten kaffebryggare – snyggt, stilrent och effektivt. Du behöver inte heller fylla kylen med vätska – när du känner för det, fyller du upp och sätter på apparaten och får kallt, uppfriskande bubbelvatten på direkten. Bra, eller hur?

Så får du ut det mesta av din apparat

Goda drycker på nolltid. Läsk – med kontroll på sockermängden. Spännande smaker och smakkombinationer som inte finns att få tag på i storhandeln. Översyn av hela processen. Roligt även för de minsta i familjen. En kolsyremaskin är så mycket mer än bara en vattenberedare! Här kan du få några idéer på goda recept, så att du kan börja experimentera med din kolsyremaskin och få ut det mesta och bästa av den.

Citron och ingefära: läckert och uppfriskande

För de dagar då du behöver lite extra energi för att stå ut med varma temperaturer behöver du 1 liter kolsyrat vatten och ½ dl vanligt vatten, samt 10 gram ingefära och saften från 1 citron. Mixa citronsaft, ingefära och vanligt vatten tills det upplöses, och sila detta. Låt saften stå i kylen 1 – 2 timmar. Blanda den sedan långsamt med det kolsyrade vattnet: färdigt!

Smarta tipset: Du kan förbereda flera satser citron-och-ingefärssaft och frysa dem, för att sedan ta fram och använda dem efter behov.

Sommarfavoriten tranbärläsk

För denna syrligt söta dryck behöver du 2 ½ dl osötad tranbärssaft, 1 dl honung, och 1 liter kolsyrat vatten. Mixa saften och honungen ordentligt, och rör sedan långsamt i bubbelvattnet, så att kolsyran inte försvinner. Lägg lite is i botten på glaset, och servera läsken över denna. Dekorera gärna med limeskiva, pappersparasoll eller jordgubbe!

Italian Cream Soda – en vacker efterrätt

kolsyremaskin testItalian Cream Soda ser jätteläcker ut i glaset: en färgglad botten med en topping av vit kräm som inte riktigt vill blanda till sig. Både utseendet och den goda smaken har gjort den till en stor barnfavorit – och vad kunde vara bättre för de små än att själva vara med att göra dem?

För varje portion Italian Cream Soda behöver du 1 dl bubbelvatten, 3 msk av en valfri smaksatt sirap, 1 msk grädde, 3 – 4 iskuber, lite vispad grädde och ett fint bär som dekoration. Så här gör du: Häll bubbelvattnet i ett högt glas med is i botten, och tillsätt sirapen och den ovispade grädden. Blanda försiktigt så att bubblorna stannar kvar. Toppa med lite vispad grädde och valfritt bär – kanske en jordgubbe eller ett par blåbär, beroende på vilken färg den smaksatta sirapen gett efterrätten. Färgkombinationen ser väldigt vacker ut när grädden långsamt strimlar ner i bubbeldrickan, men kom ihåg att påminna alla om att blanda till den ordentligt precis innan den ska intas.

Skräddarsydd för dig!

Den kolsyremaskin som är bäst i test enligt nätets rapport på test av kolsyremaskiner behöver inte nädvändigtvis vara bäst för dig. Dina behov är olika alla andras, och det är därför viktigt att du överväger alla olika val, deras fördelar och nackdelar, innan du slår till. Tänk på hur den passar in på din livsstil och i ditt kök. Tänk på hur ofta den kommer att användas i din vardag. Tänk också på hur mycket pengar du är villig att lägga ut för den. Har du små barn hemma? Hur lättanvänd är apparaten för dem? Det ska kunna vara roligt för hela familjen att få ta sig ett glas bubbelvatten lite nu och då, eller att bjuda på en god efterrätt som 5-åringen fixat (nästan) själv… helst utan att appparaten går sönder. Allt detta kan hjälpa dig finjustera din sökning, så när du till slut testar den kolsyremaskin du tagit hem, kan känna dig helnöjd med resultatet.