Grillning är en avgörande del av sommaren. Från korv, till kött och fisk, till perfekt lagade burgare, inget säger sommar mer än att grilla med vänner och familj. Oavsett hur många olika typer av grillar eller matlagningsmetoder du har runt omkring dig, är det inget som lägger till mer smak än en kolgrill.

Medan gas och elektriska grillar ger en viss bekvämlighet, samt en egen uppsättning av fördelar och som har en stor skara hängivna fans, är ofta smaken den högsta prioritet man människor och här tenderar oundvikligen kolgrillen att leverera som bäst.

Varför du bör överväga en kolgrill

Den rökiga smaken av träkol som kolgrillning erbjuder är definitivt den främsta anledningen till att folk normalt väljer en kolgrill över alla andra grillningsalternativ. Den rök och värme som produceras genom förbränning av kol ger saftigt kött med typ av läcker, distinkt smak som många kockar där hemma förknippar med sommargrillning.

Kolgrillar

Dock är den oöverträffade smaken inte den enda anledningen till att överväga att köpa en kolgrill. Här är några fler anledningar:

De är prisvärda och bärbar:

bästa kolgrillenOm du vill ha en kolgrill på din bakgård, men inte har mycket till budget att jobba med, då kommer ditt billigaste alternativ att vara en liten billig kolgrill som är portabel. Dessa kommer normalt kostar mindre än 1000 kr, medans många bärbara grillar kostar så lite som 300 kr.

De blir lätt varma:

Kolgrillar kan normalt nå högre temperaturer än gas eller elektriska grillar. Den högre värmen gör det möjligt att få kött som är krispigt på utsidan, men fortfarande saftigt och smakrikt på insidan.

De är traditionella:

Om du växte upp med att äta hamburgare och kötträtter som din familj gjort på bordsgrill kol, finns det god chans att det är vad du vill hålla dig till när du bli vuxen. Minnen är starka, och att återskapa dessa läckra smaker av vår ungdom är ett populärt tidsfördriv för människor från alla kulturer. För många konsumenter, innebär det att välja en kolgrill.

Om du är övertygad om att en kolgrill är det bästa alternativet för dig, och du är redo att starta inköpsprocessen. Det finns ett par saker som du bör beakta innan du gör ett köp. Nedan kommer vi att lägga fram all viktig info, funktioner, faktorer och märken, allt för att hjälpa dig att göra välgrundade beslut och se till att du får den bästa kolgrill för din livsstil.

Typer av kolgrillar

Det finns tre huvudsakliga typer av kolgrillar du kommer att stöta på i din sökning. Alla dessa olika typer kommer att finnas tillgänglig i en mängd olika storlekar, allt från små och bärbara till en stor kolgrill eller inbyggd sådan.

Klotgrillar

Kolgrillar är ett populärt alternativ på grund av att de är ganska enkla och prisvärda. De är också oerhört mångsidiga, så att du kan hitta dem i en mängd olika storlekar. Om du letar efter en bärbar kolgrill, skulle detta vara den stil som skulle passa dig bäst.

Om du vill ha en grill, men du är inte beredd att göra en stor ekonomisk investering, kan du hitta ett anständigt urval av klotgrillar för mindre än 2000 kr, medans många av dessa kommer i 300 till 600 kr. Tänk dock på att, som någon annan apparat i ditt hem, kommer den totala storleken och antalet funktioner att spela en roll i den totala kostnaden.

Klotgrillar definieras genom sin runda form och definierade "skål" eller "klot" som håller ditt kol. Det är denna klotform som tillåter denna typ av träkolsgrill att behålla mycket av sin värme, vilket gör dem särskilt bra för enklare grillning med kortare lagringstider. De har oftast en ganska liten matlagningsyta, vilket innebär att de är lämpliga för mindre sammankomster eller grillning för din närmaste familj, och kanske inte är den bästa kolgrillen för stora fester.

Om överkomliga priser är en av dina viktigaste prioriteringar och du bara vill ha en anständig grill som får jobbet gjort, då kommer en liten klotgrill att vara ett bra val för dig.

Kort sammanfattning:

 • Det mest prisvärda alternativet.
 • Ofta den mest bärbara typen av grill, särskilt med mindre storlekar.
 • Bättre för kött som kräver kortare tillagningstid.
 • Bra för grillning av små mängder, men inte perfekt för stora sällskap.

Fatgrillar

Låt oss ta en närmre titt på vad det innebär med fatgrillar.

Fatgrillar är större och lite mer mångsidig än klotgrill men anses fortfarande vara en kolgrill test. Om du är ute efter att gå utöver grundläggande grillning och vill prova på långsam matlagning eller rökning av ditt kött, då du bör överväga att välja en fatgrill.

Denna typ av grill ger en större matlagningsyta, vilket gör den perfekt för alla som gillar att grilla för stora grupper av människor. Du kommer inte bara att kunna göra mer mat på en gång, men samtidigt göra det i en snabbare takt än med en klotgrill.

På grund av sin större storlek, tenderar de att kosta lite mer än klotgrillar. Fatgrillar brukar ligga någonstans mellan 1000 - 4000 kr i sin prisklass, med mer avancerade modeller med många fler funktioner för runt 10.000 kr och över. En hel del fatgrillar tenderar att ha en mer "tunna"-formning som gjort att de fått namnet "fat" grill, men inte alla av dem har en rundad topp och botten.

Kort sammanfattning:

 • Erbjuder ett stort matlagningsutrymme.
 • Bra för långsam tillagning och för att röka kött.
 • Kostar lite mer än klotgrill.
 • Vanligtvis har de fler funktioner.

Kamadogrillar

Vad innebär det då där man tittar på kamadogrillar och för och nackdelar. Låt oss kika på det. Keramiska grillar kallas ofta för kamadogrillar som är som ägg-formade grillar. De är byggda med en japansk design som inte bara håller värmen på ett effektivt sätt, men även reglerar temperaturen mer effektivt än någon annan typ av träkolsgrill.

Kamadogrillar är fantastiska för ett brett utbud av matlagningsuppgifter. De kan användas för samma läckra saftiga kött som du skulle få med andra kolgrillar, men du kan också använda dem för att grilla andra saker så som pizza, bröd och paella. Du kan även göra många läckra desserter.

Med tjocka väggar och ägg-formad design, värms kamadogrillar upp snabbare än andra typer av kolgrillar och har ett rykte av att producera bättre smaker eftersom rök och värme finns kvar i grillen vid matlagning. Till skillnad från andra typer av grillar, är dessa extremt tåliga och kan stå ute året runt och med lite oro om hur vädret kommer att påverka det.

Självklart, med alla dessa extra förmåner kommer en extra kostnad. Keramiska grillar varierar vanligtvis från 3000 kr till över 15.000 kr med de flesta av de mest kända varumärkena börjar runt 6-7000 kr. Om du vet om att du grillar en hel del, är detta definitivt en värdig investering. Dessa typer står för kvalitet, rykte och användarvänlighet som gör dessa till en av de bästa kolgrillar som finns på marknaden, men frågan du måste ställa dig själv är om det är den bästa grillen för din livsstil.

Kort sammanfattning:

 • Perfekt för en mängd olika typer av matlagning och recept.
 • Köttet får en bra smak på grund av den rök och värme som bättre stannar kvar inuti grillen.
 • Dessutom värms grillen upp snabbt och bibehåller sin temperatur på ett mycket effektivt sätt.
 • Dyrare än andra typer av kolgrillar.
 • Rostfri kolgrill

Faktorer att tänka på när du köper en kolgrill

Olika köpare har olika prioriteringar när det gäller att köpa en kolgrill. Här är några av de viktigaste faktorerna att tänka på för att räkna ut den bästa kolgrillen för just dig.

Kostnad

För en viss typ av konsument, är det priset man tittar på först innan man tar ett beslut. Även för de flesta konsumenter, även de som kanske prioriterar annat, är priset fortfarande en avgörande faktor i många fall.

Om överkomliga priser står högt på din lista som du tittar på innan du tar ett beslut, ta då och överväg antingen en kolgrill bäst i test eller liknande. Om du behöver en större matlagningsyta kan du så klart alltid välja en klotgrill. Men beroende på hur stort sällskapet ofta är som du lagar till kan det vara mer lämpligt att välja en fatgrill.

Samtidigt som du enkelt får en bäst i test kolgrill under 1000 kr så är det fortfarande många som överväger att köpa en dyrare sådan för andra skäl. Det kan innebära att du för ett lite dyrare pris får en stekhäll, en annan design, och kanske i slutändan en grill som ger bättre smak.

Storlek

Du har två huvudsakliga aspekter när det kommer till storlek. För det första, vad är storleken på grillen som du har kollat in? Om du vill ha en liten grill som du enkelt kan bära med eller placera i din bil eller liknande, är det viktigt att du köper en grill som är lätt och inte tar upp så mycket plats. Tänk även på utformning av grillen om det är så att du har en trädgård eller baksida som kräver att griller är utformad på ett visst sätt.

Klotgrillar och keramiska grillar tenderar att vara lite mindre i storlek om du jämför med en vanlig kolgrill bäst i test. Samtidigt är det viktigt att veta att keramiska grillar är ganska så tunga. Därför är det inte optimalt att flytta runt dem. Samma grill kan komma i många olika storlekar, så var säker på att du har kollat in storleken för den specifika grill du funderar på att köpa och inte gör ett vedertaget beslut.

Vad ska du grilla?

Hamburgare och varmkorv är en sak – de är relativt lätt att göra på någon typ av grill. Om du vill vara lite mer sofistikerad eller varierad i hur du lagar ditt kött eller vad du kan laga för mat på din kolgrill rea, välj då en kamadogrill, vilket kan vara det bästa alternativet om du vill vara mångsidig i din matlagning.

Fatgrillar är bättre än klotgrillar för kött som du långsamt vill tillaga eller röka. Men keramiska grillar är ditt bästa alternativ för variation och smak, om du är villig att göra de investeringar som de medför. Du kan göra alla typer av saker i en keramisk grill, inklusive att baka bröd eller pizza. Och människor som äger kamadogrillar är snabba att prata om kvalitén av smaken och konsistens av det kött som de grillar och får till.

Temperaturkontroll

kolgrill bäst i testGrillmästare i hemmet bryr sig om precision och kommer att vilja välja en grill som gör det möjligt för viss typ av temperaturkontroll. Locket på din grill spelar en stor roll i temperaturreglering – en tättslutande lock är viktigt oavsett typ eller märke du väljer.

Den andra viktigaste faktorn som påverkar hur mycket valmöjlighet du har över temperaturen är spjällen på grillen. Alla typer av grillar du köper bör ha minst två spjäll, en för att låta syre och en annan för att låta avgaserna komma ut. Extra spjäll eller ventiler ger dig lite mer kontroll, särskilt för större grillar.

En del kolgrillar kommer även med en justerbar alternativet som låter dig flytta hur långt kolen ska vara från matlagningsytan, vilket gör det lätt att öka eller minska mängden värme som din mat utsätts för, snabbt och enkelt.

I slutändan, erbjuder kamadogrillar den bästa temperaturkontrollen, på grund av deras tjocka keramiska väggar och ägg-formade design. Men du kanske även märker lite av en inlärningskurva när det gäller att reglera den interna temperaturen och hålla den exakt där du vill ha den.

Rengöring och användning

Vi har tidigare varit inne på att kolgrillar ger en bättre smak. Dock kommer detta med ett pris, nämligen att det krävs med för och efterarbete med att använda en kolgrill jämfört med, låt säga en elektrisk grill. Oavsett vilken kolgrill du använder så kommer den utan tvekan att behöva lite förarbete och du behöver anstränga dig för att göra förutsättningarna så bra som möjligt för ditt kött.

De flesta grillmästare i hemmet som väljer att köpa kolgrill inser dock ganska så snabbt att de inte är så svårt som det till en början kan verka, och snart är det en vana och man vet exakt vad som ska göras.

Trots det här kan du alltid leta efter extra funktioner av din kolgrill med bord som gör dem så lätta som möjligt att använda och bruka. Ett exempel på funktion kan vara ett extra gångjärn eller galler, vilket gör att du på ett mer simpelt sätt kan lägga till mer kol utan att behöva oroa dig om att ta bort kött eller mat från grillen.

Andra grillar har ett avtagbart askfat som gör det enkelt att avlägsna aska som produceras av kol. Någon form av verktyg eller en inbyggd mekanism för dumpning av aska gör en stor skillnad i hur lätt det är att städa upp. Om du enkelt kan dra ut en bricka för att dumpa aska, snarare än att behöva skrapa ur botten av grillen eller vända på den, kommer du att uppskatta bekvämligheten.

Hållbarhet

Det bästa kolgrillarna är de som håller i flera år framöver och som du kan lita på gör din sommar till något bättre. Därför kan det vara värt att lägga lite extra pengar på ett märke som är välkänt inom kategorin grillning och på så vis kan du försäkra dig om att du inte behöver bry dig om att köpa en ny grill förens många år framöver.

De bästa sakerna att hålla utkik efter är typ av material, vad kunder har sagt om produkten, samt vilken typ av garanti som erbjuds av tillverkaren. En riktigt bra garanti bör även säga något om vad tillverkaren är villig att gå med och att de verkligen tror på sin produkt och att den ska hålla för många år framöver. Dessutom kan du utan tvekan hitta recensioner från kunder som köpt precis samma grill som du.

Säkerhet

För en bra billig kolgrill, precis som för många andra köksartiklar och produkter, är säkerheten en stor faktor och avgörande för användaren. Var säker på hur du förstår hur grillen du precis har inhandlat fungerar, och följ tips och regler för hur du på bästa sätt grillar med kol. Det är alltid en bra regel att hålla uppe spjällen när du grillar, vilket ser till att du har en bra tillströmning av färskt syre som drar igenom grillen.

Du vill ha utegrillar kol som är robusta och som kan tåla många sommarkvällar framöver. Inte bara det, du vill ha en grill som är robust så du är säker på att den inte välter. Detta skulle annars innebära en stor brandrisk och kan vara ganska farligt för någon nära grillen om den välter.

Funktioner och tillbehör:

Grillgaller av kvalité:

Oavsett vilken typ av grill du köper så är den med största sannolikhet utrustad med ett grillgaller, men hur bra kvalité det är på gallret och hur länge det kommer att hålla, är en annan femma.

Flera nivåer och hällar:

En del grillar som har en häll som är större, erbjuder flera nivåer så att du kan grilla ditt kött eller din korv på olika nivåer. På så vis kan du även dela upp grönsaker eller fisk, och grilla dem separat för att undvika att blanda smaker.

Justerbar:

En viktig faktor när det kommer till justerbarhet är möjligheten att ändra hur långt ner kolen ska vara från matlagningsytan. Detta erbjuder grillmästaren en bättre precision på värmen.

Termometer:

Som vi var inne på tidigare är det viktigt med temperaturen för att få ett så bra resultat som möjligt. Genom att skaffa en exakt termometer kan du säkerställa att du får den grillyta och konsistens som du är ute efter.

Grillnät:

Om du ska grilla en viss typ av ost eller fisk, kan det vara lämpligt att skaffa ett grillnät, vilket ofta är ett nät av metall som låter dig hålla fisk eller ost på plats och minskar risken att maten faller mellan gallret.

Askfångare:

Vill du ha en enkel och bekväm grillupplevelse ska du se till att din grill kommer med en askfångare. Lyckligtvis är det en standard bland kolgrillar och det ska mycket till att du får en grill som är utan en askfångare.

Hur påverkar grilldesignen effekten av matlagningen?

Det slutgiltiga är att: inte alla grillar är skapade lika. Ojämn värmefördelning, inkonsekvent temperaturer, och okontrollerade eldsflammor är något som kan hända de mest erfarna av grillmästare. Vissa grillar är konstruerade med olika funktioner för att minimera sådana brister och öka den totala kvaliteten av matlagning.

Okontrollerade eldsflammor som orsakas av förbränning av naturligt matfett som droppat mellan gallret är vanligt förekommande. På vissa sätt, kan detta vara bra eftersom de ger höga temperaturer som kan ge köttet en riktigt fin grillyta. Men okontrollerat, kan det leda till inkonsekventa matlagningsresultat, och orsaka att maten bränns vid, och i värsta fall, börja grillen att brinna.

Funktioner som hjälper till att minska dessa eldsflammor:

Metall-brännare sköld – detta hjälper till genom att skydda elden från droppande matfett.

Keramiska briketter – detta är delar som placeras på toppen av metallhöljet, briketter absorberar juice innan det kan orsaka eldsflammor.

Obs: briketter måste brännas bort med jämna mellanrum och sedan ersättas eftersom de behåller lukt och om de inte underhållits, kan de fatta eld.

Reglage på sidan: Detta är som det låter, reglage på sidan där du plötsligt har kontroll och kan påverka införseln av syre och annat.

Begränsad värmeutveckling utåt – förhindrar insidan från att bli alltför varm.

Vad är skillnaden mellan gasgrillning och kolgrillning?

När det kommer till den episka striden av gasgrillning jämfört med träkolsgrillning, är summan av kardemumman detta: grillning är grillning – oavsett vilket "bränsle" du använder.

Både dessa alternativt innebär överföring av värme från bränslet till matlagningsgallret. Det kommer droppa fett och annat från maten, och kommer att landa på värmekällan och det kommer fräsa och ryka. Den rök som stiger upp och tar sig in i din mat skapar grillsmaken.

Så egentligen handlar det om personliga preferenser. Vårt mål här har varit att lyfta fram de viktigaste delarna att tänka på vid kolgrillning. Om du fortfarande inte är övertygad om att det ena eller det andra är rätt för dig, kanske du vill köpa båda och njuta av varje typ av grillningsmöjligt!