Allmän information om köksvågar

Att ha en köksvåg i hemmet kan vara till mycket hjälp i samband med matlagning, bak och om du är på diet eller bara allmänt vill ha kontroll på hur mycket och vad du får i dig. På detta sättet kan du nämligen vara noggrannare med mängderna än om du bara använder de klassiska decilitermåtten. En våg kan även vara en snygg dekoration i köket. De kommer i många olika färger och former så du kan lätt anpassa efter just din stil. I denna artikel kommer vi tipsa om några olika köksvågar som klarat sig bra i olika köksvågstest. Du kan därför enkelt titta igenom de olika modellerna och få reda på respektives fördelar. Det är speciellt 3 olika köksvågar som testarna varit extra nöjda med. Så läs vidare för att få mer information om köksvågar, en bra överblick över marknaden och förhoppningsvis även kunna hitta din favorit.

Hur fungerar köksvågar?

Även om vågarna kan vara designade på olika sätt i olika former, konfigurationer och storlekar, så finns det alltid en grundläggande komponent i alla vågar som gör själva mätningen. Denna komponent kallas för lastcell. Detta är en typ av omvandlare som omvandlar en form av energi till en annan slags energi. Genom en användning av olika laddningsceller så ändras de digitala vågarna den mekaniska energin, vilket är den sträckning som orsakas av vikten placerad på vågen, till en elektrisk effekt. Principen är alltså densamma oavsett om du har en digital våg eller en mekanisk våg. Även om vågar skiljer sig åt något i de olika fysiska principerna och hur de mekaniska komponenterna används för att utföra mätningen så mäter alla vågar vikten med hjälp av mekaniska komponenter även om alla köksvågar inte har just fjädrar.

Den största skillnaden mellan mekaniska och digitala vågar är alltså hur de visar vikten. Om det är en pil som förflyttar sig efter vikten eller en elektronisk display. Om du har en digital våg, som är det vanligaste idag, så har den troligtvis en analog – digital – omvandlare. Dessa omvandlar informationen från skalan till digital data, vilket också är vad som händer i en MP3 – spelare där vågformerna i musik digitaliseras. Generellt sätt så kräver därför digitala vågar mindre kompetens om man jämför med de mekaniska lösningarna. Precisionen är också högre hos digitala vågar och har också en snabbare bearbetning. Dock så varierar såklart de olika enheternas egenskaper sinsemellan. De mekaniska vågarna visar mer specifika resultat än om man jämför med de digitala vågarna, men skillnaden är ytterst liten och vågen kan vara svår att läsa av så specifikt beroende på modell.

digital köksvågI vågar å finns det också alltid fjäderskalor, - eller balanser för att kunna beräkna vikten och gravitationen som kraften utger på fjädern. Sedan så vinns det också balansvågar som jämför den vikt som är placerad på en sida av vågen med den andra sidan av vågen och dess vikt. Dessa vågar läser däremot ibland av vikten i Newton istället för KG som vi i regel är vana vid. Komprimering innebär att en applicerad kraft minskar objektets volym, eller att objektet generellt sett minskar i storlek. När detta inträffar så bryter då sedan ett elektriskt ledande material sitt elektriska motstånd. Detta beror på att längre och smalare trådar är mer resistenta en bredare och kortare trådar är. Detta kan man enkelt se om man tittar på vatten som passerar igenom rör. Om röret är längre och smalare så är det svårare för vattnet att passera igenom röret. Är däremot röret brett och kortare så är det inga problem för vattnet att passera igenom öret. Skillnaden mellan en köksvåg och exempelvis en badrumsvåg är att den andra sidan av vikten är av mycket lägre volym, vilket gör att man kan mäta mindre föremål. I badrumsvågen så är volymen på den andra vikten mycket större i och med att vi människor väger mycket mer än till exempel en tomat. Därför kan man inte se vikten av en något så lätt som en tomat på en badrumsvåg, då vikten man ställer på vågen jämförs med vikten som redan är installerad i denna. Med andra ord så är det en balansskala för elektrisk resistans. Vikten som är placerad på en sida berättar om den okända vikten som är placerad på den andra sidan.

Vilka olika designer finns det för köksvågar?

De absolut mest klassiska köksvågarna hade en skål som sedan tryckte ner så att en pil sedan visade hur många gram som låg i skålen. Detta kallas för en mekanisk köksvåg. Det finns fortfarande möjlighet att köpa en sådan köksvåg i retro – stil. Det absolut vanligaste idag är däremot en digital köksvåg och det är därför som det längre fram i denna artikel kommer att visa vilken digital köksvåg som är bäst i test. En bra köksvåg kan idag visa väldigt exakt hur mycket det du väger upp faktiskt väger. Du kan till och med nollställa vågen och fortsätta hälla i kanske någon annan produkt vilket är väldigt praktiskt. Så oavsett om du vill ha en retro – våg som kanske kan väga upp ungefärligt hur mycket du önskar och kanske är en köksvåg som klarar 10 kg, eller om du önskar den bästa köksvågen som visar vikten med skillnad på ett gram så finns det köksvågar med de funktionerna som du önskar.

Idag så har det blivit ganska populärt att ha en köksvåg i gammaldags stil i ett hörn i köket. Detta är alltså en köksvåg med skål som är ganska mycket större än en elektronisk köksvåg men som ser stilig ut på köksbänken och ger något av en retro – vibe till köket. Annars så brukar de elektroniska köksvågarna vara designade för att ta så lite plats som möjligt och ofta är i en subtil, tidlös färg. Med andra ord så kan du till och med välja en köksvåg efter stilen på ditt kök. Om du önskar en modern, tidlös våg som har många extra funktioner, eller om du hellre satsar på en retro som gör just bara det den ska: väger den matvaran som du önskar väga, så finns det vad du önskar.

Framtida trender när det kommer till köksvågar

Om du ska köpa köksvåg och vill ligga före din tid så att din köksvåg inte går ur modet allt för snabbt så behöver du inte oroa dig särskilt mycket. En köksvåg är ganska tidlös. Det som kommer färgmässigt i hemmen är mycket mörkgrönt och grått och andra murriga färger. Vilket modellerna nedan kommer att hålla mer eller mindre. När det kommer till hur det ska fungera så blir det mer och mer populärt att tänka klimatsmart men ändå gärna uppkopplat och högteknologiskt. Hur du vill tillämpa detta på din köksvåg är helt och hållet upp till dig. Vill du köra gammaldags så att det varken drar ström eller batteri eller kanske välja en köksvåg som går på solenergi alternativt köpa den mest högteknologiska köksvågen du kan hitta med massor av extra funktioner så är detta helt upp till dig.

Vanliga priser för köksvågar

En köksvåg är i regel inte särskilt dyrt. Hur många funktioner som den har samt design är det som kan påverka priset. Om du är ute efter en bra men ändå relativt billig köksvåg så har du kommit rätt. De flesta av de vågarna som nämns nedan kostar mindre en femhundra kronor. Med andra ord så är en köksvåg troligtvis inget som kommer ruinera dig, utan något som de flesta har råd med. Dessutom så är det bra att ha en köksvåg i flera olika situationer i vardagen. Som vilka då? Läs vidare för att få svar.

I vilka situationer är det bra att ha en köksvåg?

Att ha åtminstone en liten köksvåg kan vara bra. Det underlättar vid bakning och matlagning. Exempelvis så finns det flera recept som föredrar att använda vikt istället för mått på grund av vikten av att ha rätt mängd vätska och torra ingredienser för att få rätt konsistens. Exempelvis vid tillagning av pasta och efterrätten makaroner. Det hjälper också vid viktnedgång om man räknar kalorier. Det kan också vara trevligt att kunna måtta upp kött om man köpt ett större paket och planerar att frysa in det i mindre kvantiteter.

Hur kan du välja rätt köksvåg enligt dina behov?

Det finns som sagt väldigt många modeller som man kan välja mellan. Därför är det så skönt att det finns de som testar de olika modellerna så att man på så sätt kan få en tydligare bild om dess olika egenskaper och fördelar. På så sätt kan man på ett enklare sätt få en bild av vilken modell som är ens egna favorit och kommer att fylla ens behov på ett bra sätt. Här nedan kan du hitta en köksvåg som fått bäst i test som kommer passa just dig bäst.

Soehnle Easy Solar

Enligt företaget som producerat denna våg så är detta en av de mest exakta köksvågarna på marknaden. Enligt testerna så kan nog detta också vara sant. Easy Solar får nämligen toppbetyg när det kommer till noggrann vägning. Men detta är inte det ända den får bra betyg för. Den får även toppbetyg när det kommer till kvalitet och användarvänlighet. Några anledningar till detta är exempelvis att vågplattan är löstagbar och går att köras i diskmaskinen. Detta är väldigt bra om man vill väga upp exempelvis kött, ägg eller något annat som kan grisa ner lite och inte är så enkelt att torka bort utan kräver lite djupare rengöring. Vågen har också en extra stor display som är mycket enkel att läsa av. Vågen har också en automatisk avstängning ifall du skulle glömma av att stänga av vågen efter användning.

Som namnet antyder är vågen utrustad med solceller. Detta innebär att du inte behöver batterier för att använda denna då ljuset är dess energikälla. De små solcellerna är så känsliga att köksvågen fungerar även om det inte är särskilt ljust i ert kök. Med andra ord så är denna vågen ett mycket bra val om man vill göra ett miljövänligt val och minska sin användning av batterier. Samtidigt så är det också bekvämt att inte måste springa ner till affären och köpa batterier för att man inte märkt att vågen har slut batterier förrän den behövs. Med andra ord så är den bra både för dig och miljön! Easy Solar visar vikten med ett intervall på ett gram upp till 5 kg. Detta gör att du kan väga matvarorna väldigt exakt. Vågen har en tare – funktion vilket är väldigt praktiskt. Detta innebär nämligen att du kan nollställa vågen under tiden du väger. Detta innebär att du kan ställa en skål på vågen som du vill väga produkten i och nollställa. Sedan lägger du i produkten som du önskar väga och vågen kommer då bara visa vikten på själva produkten. Soehnle är så säker på vågens höga kvalitet så att de ger dig en fem års garanti.

Beurer KS52

Även om just denna modell inte blivit testad så är den väl testad av konsumenter och har blivit väldigt populär. Nyfikenheten på den kan ha väckts av vågens lite annorlunda design. Kunderna berömmer dess användarvänlighet och smarta inställningar. Denna köksvåg har som sagt en lite speciell design, då denna modell hänger på väggen. Med andra ord så är detta en perfekt modell om man har lite ont om plats i köket. Man kan även placera den så att man har den lätt till hands. Det är smart att Beurer har tagit hänsyn till att vågen ska vara framme, då den har en väldigt enkel design och neutralt utseende. Köksvågen mäter 22,5 x 16 x 5,3 cm och du fäller lätt upp vågen mot väggen när du inte behöver den längre.

Beurer KS52s maxkapacitet är på 5kg och du ser skillnaden på vikten med bara ett gram. Du väljer vilken viktenhet du vill använda och byter enkelt mellan: g/lb/ml/fl.oz. Även denna vågen har en väldigt stor display, vilket gör att du även kan läsa av vikten även på håll. När du sedan fäller upp vågen så visar displayen istället tid och datum. Skulle man glömma att stänga av vågen så stänger den av sig själv. Det finns även en inbyggd timer vilket hjälper till om man behöver ta tid på bak eller mat. I och med dess höga kvalitet ger Beurer fem års garanti. 2 stycken 1,5V AA – batterier vid köp.

Beurer KS51

Detta är en testvinnare som är enkel att använda och väger exakt varje gång. Den är tillverkad i rostfritt stål med en yta som inte samlar på sig fingeravtryck, vilket gör den lätt att rengöra samtidigt som den har en snygg och stilfull design. Den tål till och med att tappas i golvet. Modellen är dessutom bara 15mm hög så den tar ej mycket plats. Batteriet sparas då den stängs av automatiskt om du skulle glömma göra det själv. Den elektroniska LCD – displayen visar hur många gram det du ställer på den väger med en viktintervall på 1 gram och har en kapacitet upp till 5kg. Skulle du istället vilja använda ml eller oz så går det också bra.

OBH 9837 – 5000 Balance

köksvåg testInte heller den här vågen tar upp onödigt mycket plats i köket. Den är nämligen bara 14mm hög även denna har den tidlösa designen gjord i rostfritt stål. Den torkas lätt av och är skyddad mot fingeravtryck. Ställ bunken på vågen, nollställ. Häll i rätt mängd mjöl, nollställ. Fyll på med rätt mängd socker, nollställ osv. Det gör det hela enkelt samtidigt som det sparar disk. Blir det bättre? Den stora LCD – displayen passar alla då den är enkel och tydlig att använda. Precis som tidigare nämnda modeller så jobbar även denna med 1 gram intervall och har en kapacitet upp till 5kg. Den har också den praktiska strömsparfunktionen som innebär att den stängs av automatisk efter 60 sek. Denna modell rekommenderas av flera kända testare och anses som något av en favorit på marknaden. Med andra ord ett riktigt tryggt och bra köp.

OBH Nordica 9807 Attraction Piano Black

Detta är en snygg köksvåg som ser bra ut om du så vill ha den på köksbordet eller köksbänken. Vågen som bara är 17 mm hög är en av de mindre modellerna på marknaden, vilket gör att du enkelt får plats med den i köksskåpen. Totalkapaciteten är som vanligt 5 kg och den visar vikten med 1 grams intervall. Precis som tidigare modeller så stänger den av sig automatiskt efter 60 sekunder så att den inte slösar onödigt med ström. Ytan är gjord i glas och den har en målad insida. Med andra ord mycket elegant design. Precis som de flesta andra har den en stor LCD – display vilket gör att du tydligt ser när du ska sluta hälla mjöl i bunken. Denna är alltså svart medans de andra testvinnarna är i rostfritt stål vilket ger dig lite varierande designalternativ då de i övrig är ungefär lika bra allihopa.

Hur tar du bäst hand om din köksvåg?

Det bästa sättet att ta hand om en köksvåg är enligt instruktionerna från tillverkaren. Det är därför bra att läsa instruktionerna innan man börjar använda den och ta reda på det rätta sättet att rengöra den. Att hålla sina köksredskap rena är oftast det bästa sättet att öka livslängden på dem.

Tips på hur du kan använda din köksvåg

Köksvågen går att använda till många saker men främst två. Exempelvis om man följer någon diet och vill ha koll på hur mycket man äter, alternativt om man bara vill väga de ingredienserna man ska använda när man bakar eller lagar mat. Om man följer någon slags diet så finns det vågar som till och med visar mer än bara vad den specifika produkten väger. De kan exempelvis visa hur många kalorier som maten har eller hur mycket protein maten innehåller. Det vanligaste är såklart att använda vågen till att mäta upp hur mycket av livsmedlet man behöver inför bakning eller matlagning.

Många gånger om man ska baka så kan man ställa bunken på sin våg och nollställa den. Sedan häller man i ingredienserna i dess rätta mängder genom att nollställa när man är klar med respektive ingrediens. På detta sättet sparar du disk och kan få mer exakta mått än om du använder exempelvis ett decilitermått. Det går också och använda en våg för att frysa in till exempel ett storpack köttfärs i 100g – påsar. På detta sättet kan du enkelt ta fram den mängd köttfärs du sedan behöver till ett recept.

Sammanfattning

Vi hoppas nu att du har kunnat få en bra uppfattning om vad marknaden erbjuder, hur du kan välja köksvåg efter designen på köket eller om du vill känna dig trygg för framtidens mode och köra så högteknologiskt som möjligt. Det är verkligen värt att köpa en köksvåg. Speciellt om du gillar att baka eller brukar köpa hem storpack för att sedan frysa in i portionspåsar. En köksvåg är heller i regel inte så dyr men håller länge, så det är i regel väldigt prisvärt. Några få hundralappar brukar de flesta ha råd med. När du sedan får hem din favoritmodell av köksvågarna, se då till att läsa igenom hur du bäst använder din köksvård samt skötselråden. Detta för att få ut så mycket som möjligt av din nya kompis i köket. Man vill nämligen att den både ska hålla så länge som möjligt och få så mycket användning av den som möjligt. Både i samband med bakning, matlagning och infrysning.