Allmän information om kaffekvarnar

En kaffekvarn är en perfekt present till en kaffeälskare. Älskar man själv kaffe och verkligen njuter av smaken av ett riktigt gott kaffe så är det såklart även ett trevligt tillskott i sitt eget kök. När du har en kaffekvarn så köper man hela bönor då kvarnen maler dessa till ett fint pulver. Varför skulle man då så gärna vilja mala kaffebönorna själv om det helt enkelt går att köpa ett paket färdigmalet kaffe i affären? Det är lätt att tänka så men det finns faktiskt en riktigt bra anledning till varför man vill ha en egen kaffekvarn som kaffeälskare. Bönorna bevarar nämligen smaken bättre när de är hela än när de redan är malda. När du sedan maler bönerna själv så får du ut den goda aromen och får på så vis ett godare kaffe.

Med andra ord, om du vill kunna göra ett riktigt gott kaffe i ditt egna hem så är det en bra kaffekvarn som du ska investera i. För att lyckas hitta en vettig kaffekvarn så är det bra att ta reda på vilken kaffekvarn som fått bäst i test. På så sätt, oavsett om du är ute efter en billig kaffekvarn eller en dyrare variant så kan du hitta den som är mest värd pengarna i din prisklass. När du letar efter din blivande kaffekvarn, undersök då också vilken modell som maler bönerna på ett sådan sätt som passar just ditt sätt att göra kaffe. Då kommer du att ta ditt morgonkaffe till en helt ny nivå. I detta kaffekvarn test så kommer vi redogöra för några belönade kaffekvarnar i olika prisklasser så att du kan hitta kaffekvarnen som passar dig bäst, om det så är en elektrisk kaffekvarn eller en mer klassisk variant.

Hur fungerar kaffekvarnar?

kaffekvarn testEn kaffekvarn bör mala kaffet på ett sådant sätt att så lite värme som möjligt uppstår. Detta beror på att man vill bevara aromerna så mycket som möjligt. Även eftersmaken blir bättre när kaffet mals på detta sätt. Hur lyckas man då med detta? För att processen ska ske utan att skapa särskilt mycket värme så utrustas en bra kvarn med koniska skivor. Detta bidrar också till att kaffet mals jämnare. Du kan även många gånger bestämma hur finmalet du vill ha ditt kaffe. Har du en espressobryggare så är detta extra viktigt, då en espresso bör bryggas på riktigt fint malda kaffebönor. Om du istället använder dig av en moccamaster eller kanske en vanlig kaffebryggare så spela finhetsgraden inte lika mycket roll. Använder du dig av en presso så är det bästa lite mer grovmalet kaffe för att få ut mest smak. Även om du skulle använda en klassisk kaffekvarn som du maler bönorna för hand med så kan du i regel ställa in hur fint du vill mala kaffebönorna.

Av vilka delar består en kaffekvarn?

Det finns många olika typer av kaffekvarnar. Som redan nämnt så finns det klassiska kaffekvarnar som du maler kaffet för hand med en vev. Det finns också elektriska kaffekvarnar. Även inom dessa kategorier så finns det stora variationer. Det finns exempelvis kaffekvarnar med keramiska knivar, knivar i rostfritt stål eller andra varianter i andra material och även olika former. Men det finns såklart även många likheter.

Oavsett om det är en kaffekvarn som är billig eller en elektrisk kaffekvarn som är bäst i test så har de i regel en behållare för kaffebönorna, någon typ av knivar för att mala bönorna samt en behållare att samla upp det nymalda kaffet i. I övrigt så ser de många gånger annorlunda ut beroende på vilken modell du köper. Även detta med behållare för nymalet kaffe kan variera något. Vissa maskiner låter dig nämligen använda din egna behållare eller har en platta att sätta kaffebryggaren på så att det mals rakt ner i kaffebryggaren. Hur mycket modern teknik som finns på kaffekvarnen kan också variera mycket, från coola displayer till absolut ingenting.

Vanliga storlekar på kaffekvanar

Som tidigare nämnt så kommer kaffekvarnar i alla möjliga varianter, material, former och därmed också storlekar. Vill du ha en liten kaffekvarn så går det att hitta. Om du istället önskar en stor, för att kunna mala ett helt paket på en gång, så är det också möjligt. Om du väljer det senare alternativet, tänk då på att förvara kaffet mörk och torrt så att aromen bevaras längre. Inte i kylskåpet då detta är för fuktigt. Någon direkt klassisk storlek på kaffekvarnar finns nog egentligen inte utan det är snarare dina önskemål som bestämmer storleken på din blivande kaffekvarn. När du ska köpa kaffekvarn så finns det helt enkelt väldigt många valmöjligheter.

Vanliga priser på kaffekvarnar

Kaffekvarnar varierar mycket i pris, allt från några hundralappar till flera tusen kronor. Det är en bra anledning till varför man bör kolla upp vilka egenskaper de olika kaffekvarnarna har. Då kan du hitta den mest prisvärda i din prisklass. Här nedan delar vi med oss av de kaffekvarnar som fått bra rekommendationer den senaste tiden.

Wilfa WSCG – 2

Denna söta kaffekvarnen har blivit belönad av många tidningar och hemsidor och rekommenderas varmt från många håll. Den ligger i mellanprisklassen och anses som en topprodukt. Den fungerar bra för såväl espresso, aeropress, presskaffe som bryggkaffe. Du justerar nämligen på ett enkelt sätt hur grovt so, du vill att kaffet ska malas i maskinen. Den får mycket beröm för hur fint som kvarnen maler bönorna. Bönbehållaren klarar av 250 gram bönor vilket duger för de flesta. Den är dessutom utrustad med ett UV – filter vilket skyddar bönorna från solen. Med andra ord så kan man placera den var man vill i köket så länge den har tillgång till ett uttag. En sak mindre att tänka på helt enkelt vilket alltid är ett plus. Kaffekvarnen är också utrustad med koniska blad, som vi tidigare nämnt bidrar till en extra god arom på kaffet då det förhindrar att det blir för varmt när bönorna mals. Detta kan vara den bästa kaffekvarnen på marknaden idag då du får mycket för pengarna.

Bodum Bistro Elektrisk Kaffekvarn

Detta är en kvarn som har fått högsta betyg av många testare. Bönhållaren får beröm då den förvarar 220 gram kaffebönor. Den smarta inbyggda timern och steglösa inställningen av malningsgrad är också ett stort plus. Den fungerar bra för både bryggkaffe och espresso. Såklart så har även denna en konisk kvarn vilket gör den till ett riktigt bra val. En väl bygg kaffekvarn helt enkelt.

De Longhi KG79

Även denna får högsta betyg av testarna. Med denna kan du få finmalet kaffe perfekt för espresso. Men även bra presskaffe och för bryggaren. Bara att anpassa till din kaffemaskin helt enkelt då denna har hela 12 inställningar att välja emellan. Bönbehållaren förvarar upp till 120 gram kaffebönor. Be den om kaffe för det antal koppar som du önskar och kaffekvarnen stannar av sig själv när detta är uppfyllt. Extra bra om du har småbarn är att den är utrustad med halksäkra fötter så att den står riktig stadigt.

Graef CM800

Denna testvinnare med toppbetyg är ett säkert köp så länge du har plats för den. Detta är nämligen en större modell med hela 40 inställningar så att du får bönorna precis så som du önskar. Det är med andra ord självklart att du kan malla ditt kaffe till såväl espresso som presskaffe och precis anpassat efter hur du gillar ditt kaffe. Kapaciteten för bönbehållaren är också större än vanligt då den förvarar hela 350 gram kaffebönor. En riktigt smart funktion är dess filterhållare som finns i två storlekar. På så sätt behöver du inte oroa dig att filtret ska välta eller stå och hålla i det själv. Välj mellan 70 eller 60 mm i diameter på ditt filter. Många gånger när en maskin har så här många inställningar så blir den krånglig. Men detta gäller inte Graef CM800. Trots att den är så teknisk så får den beröm för hur användarvänlig och lätthanterlig den är. Precis som de tidigare modellerna har också denna en konisk kvarn så att ditt kaffe behåller så mycket arom som möjligt.

Krups GVX242

Slutligen har vi denna testvinnaren med hela 17 lägen, från fint till grovmalda bönor. Denna är perfekt för kaffeexperter eller om du bara är en kaffeälskare då den anses som lite av en professionell modell. Modellen är utrustad med keramiska kvarnar vilket är ett riktigt bra malningssystem som även det bevarar aromen och ser till att du får kaffet just som du önskar. Med andra ord en kvarn som levererar kaffe perfekt för espresso såväl som bryggkaffe, bara att välja mellan de 17 olika inställningarna. Modellen från Krups har en kapacitet på 200 gram kaffebönor och en snygg front i borstsat rostfritt stål med en genomskinlig topp för kaffebönorna. Förutom att vara en testvinnare så får den även riktigt bra betyg av köparna. Vissa säger att de har använt den i flera år, vilket vittnar om god, hållbar kvalitet. Något annat användarna är riktigt nöjda med är att den är snabb och effektiv. Med andra ord så är detta en välbyggd, snabb kaffekvarn som levererar ett bra resultat oavsett om du vill dricka espresso eller vanligt bryggkaffe.

Vi hoppas att du nu har hittat din favorit eller fått en uppfattning om vilken typ av modell som du önskar. Så att du snart kan njuta av doften av nymalet kaffe.

För – och nackdelar med kaffekvarnar

Vissa kanske lyckas hitta tre nackdelar med att ha en egen kaffekvarn. Har man en kaffekvarn så blir det ett ytterligare moment innan man får dricka sitt älskade kaffe på morgonen. Vissa är inte beredda att ens vänta på en perkolator, vilket kan vara en av anledningarna till kapselmaskinens framgång. Samtidigt så kan det vara värt det om man verkligen uppskattar ett riktigt gott kaffe. Om man inte vill ha detta momentet i sin vardag utan mer vid speciella tillfällen så kan man ha två typer av kaffe hemma, kaffebönor och färdigmalet kaffe. Eller så maler man upp en del kaffe så att man har färdigmalet kaffe för de dagarna då man bara vill göra kaffe lite snabbt. Andra kanske njuter av momentet då man kan känna sig som en professionell barista i sitt eget hem.

Andra nackdelen är att man behöver läsa på lite för att verkligen få ut det mesta av sin kaffekvarn. Såklart så är det bara en enda ansträngning, sedan så kan man ju det. Har man dessutom ett kaffeintresse så tycker man säkert att det bara är intressant. Slutligen, så kan en kaffekvarn ta en del plats. Såklart så går det att köpa en mindre modell då det finns mycket att välja på. På så sätt kan man också anpassa till hur mycket utrymme man har på köksbänken. Så du kan helt enkelt välja själv hur mycket plats som du vill ge den prylen som hjälper dig att få en riktigt god kopp kaffe.

Det mest positiva med en kaffekvarn är såklart att du kommer att kunna höja smaken på ditt kaffe till en professionell nivå. Så ta på förklädet och känn dig som en barista där i ditt egna hem. Du behöver inte heller dölja kaffekvarnen i ett hörn då de i regel ser både snygga och professionella ut. Därför bör du verkligen köpa en kaffekvarn om du är en kaffeälskare, detta kan till och med öka din kärlek till kaffet ännu mer än tidigare. Kanske du till och med börjar dra ner på de gånger du köper kaffe utanför hemmet och på så sätt även sparar in en slant?

I vilka situationer är kaffekvarnar mest användbara?

kaffekvarn bäst i testEn kaffekvarn är gjord för att mala bönorna och på så sätt lyckas göra ett kaffepulver fyllt av smak, med andra ord perfekt att brygga kaffe på. Det sättet som kaffekvarnen maler bönorna har en stor inverkan på smaken på kaffet. Många experter säger till och med att hur bönorna mals påverkar smaken mer än vilken kvalitet bönorna har. Speciellt hur mycket bönorna upphettas under malningen gör stor skillnad då värmen kan göra att bönorna tappar mycket av sin smak. Slutligen är det viktigt att kaffe mals på det sättet som passar hur du brygger ditt kaffe bäst. Med andra ord så påverkar det till viss del vilken typ av kaffekvarn du väljer. Men vilken modell du än väljer, elektrisk, manuell eller något annat, så kan du känna dig trygg i att aromen på ditt kaffe kommer att öka. Detta beror på att aromerna bevaras bättre i kaffebönan än i kaffepakten med färdigmalet kaffe. Vissa väljer att mala ett paket bönor åt gången och sedan spara det på ett mörkt och torrt ställe för att sedan använda det eftersom. Andra maler bara de bönor som de kommer att brygga i den stunden. Det sistnämnda alternativet är helt klart det bästa sättet för att få ut mest smak från kaffebönorna.

Hur tar du bäst hand om din kaffekvarn?

Precis som alla köksprylar så är det bra att städa ur även kaffekvarnen ibland. Att hålla en sak ren och dammfri är det bästa sättet att öka livlängden på prylen samtidigt som du kan njuta av en ren och snygg miljö. Hur du ska ta hand om just din kaffekvarn, och hur den städas ur på bästa sätt kan vi dock inte skriva här. En kaffekvarn kan nämligen som tidigare nämnt se väldigt olika ut beroende på vilken modell som du har valt. Exempelvis så är rengöringen av en manuell kvarn och elektrisk kvarn helt olika processer då till exempel elektronik och vatten i regel inte går så bra ihop. Därför är det bästa du kan göra att vända dig till din manual för att veta hur du tar hand om din kaffekvarn på bästa sätt. Detta är ett bra sätt att försäkra dig om att du kommer att kunna njuta av din kaffekvarn så länge som möjligt. Tillverkaren är nämligen den som vet bäst hur man bör ta hand om dess produkt.

Tips på hur du kan använda en kaffekvarn

Var inte rädd för att testa dig fram till den grovlek på kaffet som du föredrar. Vi alla gillar ju olika. Men att anpassa malningen efter bryggtekniken är det säkraste sättet att göra en god kopp kaffe. Även hur lång kontakttid med vattnet kaffe kommer att ha gör skillnad på hur finmalet ditt kaffe bör vara. Ett riktigt finmalet kaffe passar bäst till espresso. Ett mer grovmalet kaffe passar bra till presskanna eller perkolator. Ett mellanting brukar fungera fint till bryggkaffe.

Något som de flesta inte känner till är att även vilket vatten som används påverkar malningsgraden. I Sverige så skiljer vatten i kranen sig åt mycket. Till och med lokalt inom en stad kan det variera hur mjukt eller hårt vatten man har. För att hitta den perfekta balansen mellan kaffepulver och vatten så bör man ta hänsyn till detta. Har man mjukt vatten så passar vattnet bäst ihop med ett kaffe av högre grovlek medans hårt vatten kombineras bäst med finmalet kaffe. Förvånansvärt nog kan användandet av den här kunskapen göra en stor skillnad på hur kaffet smakar i slutändan.

Sammanfattning

Hur en kaffekvarn ser ut och fungerar kan med andra ord skilja sig mycket åt. Allt från kvarnar som du maler bönorna för hand med till elektriska kaffekvarnar. För att inte tala om storleksskillnader och design överlag. Har man tiden att spendera fem till tio minuter på att mala sina bönor på morgonen eller vill man bara trycka på en knapp och 30 sekunder senare ha ett perfekt kaffepulver? Vilket man än väljer så köper man sin kaffekvarn med samma syfte: att mala sina kaffebönor för att få njuta av riktigt gott kaffe. Detta är nämligen det enklaste sättet att ta sitt kaffe till en helt ny nivå. Dessutom är det alltid kul att känna sig lite som en barista när kompisarna kommer på besök och det är dags för en god kopp kaffe. En kaffeälskare känner ofta till detta med att mala sina egna bönor och dess fördelar. Du kanske därför länge har funderat och drömt om en egen kaffekvarn. Eller så är det kanske helt enkelt dags att byta ut den som redan står på köksbänken.

Det viktigaste att tänka på när man väljer sin kaffekvarn är som sagt att den bör ha koniska blad, eller en konisk kvarn. Detta ser till att temperaturen håller sig så låg som möjligt och att malningen blir jämn och fin. Detta hjälper till att bevara aromen i kaffet. Nästa steg är att välja design. Hur mycket plats kan du låta din kaffekvarn ta upp? Även om kaffekvarnarna varierar mycket i storlek så är det inte nödvändigt att ha en stor kaffekvarn för att få bra resultat. Det som snarare bör bestämma är tillgång på utrymme, samt hur många bönor du vill att den ska få plats med. Slutligen så bör ni också bestämma hur mycket kaffekvarnen få kosta. De kan nämligen variera mycket i pris. Räkna med allt från några få hundralappar till flera tusen kronor om du vill ha en lyxigare variant. När detta är bestämt och kaffekvarnen har levererats så är det dags att läsa bruksanvisningen och köra igång. Till slut kan du sedan njuta av ett riktigt gott kaffe i ditt helt egna hem!