Vad är jojobaolja?

Vi kallar den för jojobaolja, men egentligen så är det inte en olja. Vad är det då för någonting? Det är mer som ett slags flytande vax. Det är en naturligt produkt då den tas fram genom jojobaplantans frön. Plantan hittas i sydvästra USA och norra Mexiko. Oljan eller vaxet har i sin mest naturliga form en gyllengul färg och luktar nötaktigt. Om man istället köper behandlad jojobaolja så är den genomskinlig och luktlös. Vad man helst föredrar är upp till en själv. Jojobaoljan används för ansiktet men även för kropp och hår. Vissa använder till och med jojobaolja i underlivet. Vi kommer i denna artikeln att titta närmare på hur man kan använda denna olja för att få ut så mycket nytta av den som möjligt. Vi kommer också att titta på vad man bör hålla utkik efter när man köper oljan samt varför just denna oljan är så bra.

Ingredienser som används när man gör jojobaolja

Jojobaolja är en naturlig produkt som utvinns ur jojobaplantans frön. Denna oljan har används i århundraden då den började användas redan av ursprungsbefolkningen i Amerika för att behandla sår med mera. Det var däremot inte först under tidigt 1070 – tal som oljan började att produceras för kosmetiskt syfte. Före jojobaoljan så användes främst kaskelottens fett för skönhetsprodukter. När kaskelotten senare blev utrotningshotad så började man att leta nya alternativ för att ersätta detta. Jojobaoljan var ett tacksamt alternativ då den hade liknande egenskaper som kaskelottfettet och var dessutom milt vilket gjorde att den passade bra för den mänskliga huden. En annan bonus var såklart att detta alternativet var nyttigare än valfettet.

Vad är skillnaden mellan jojobaolja och liknande produkter?

jojobaolja ansikteJojobaoljan är en väldigt bra olja då den har många positiva egenskaper. En mycket unik egenskap som den har är att den är uppbyggd på ett liknande sätt som den talg som produceras naturligt av våra egna hudkörtlar. Detta minskar också risken att huden skulle bli irriterad av oljan i och med att man endast tillför något som redan naturligt finns där. Denna egenskap gör det mycket lämplig för just våran hud. Något annat som för många känns mycket positivt är att den inte känns lika fettig som andra oljor. Detta beror på att jojobaoljan är mer besläktad med vax än med oljor, som tidigare nämnt.

Nytta av att använda jojobaolja

När vi tvättar oss så försvinner den talg som annars naturligt finns på huden. Talgen är som ett skyddande lager som ser till att huden inte blir uttorkad. Tvättar man sig allt för ofta utan att återfukta så kan det leda till torr hud. Huden löper större risk för att bli uttorkad under vinterhalvåret då den torra och kalla luften i sig torkar ut huden. Att ha torr hud är inte bara obekvämt utan det gör också att huden är exponerad och på så sätt mer mottaglig för skadliga bakterier. Dessa bakterier önskar nämligen inget hellre än att ta sig in på djupet i huden, och en torr hud gör detta lättare. Det är därför viktigt att återfukta huden regelbundet, speciellt efter att man har tvättat sig.

När man använder jojobaolja för att smörja in sig så återupprättar man hudens naturliga skyddsbarriär. Precis som mandelolja, så är nämligen jojobaoljan mycket lik hudens egen talg sill sin uppbyggnad. Den är också rik på näringsämnen som, E – och B – vitamin som är bra för hud och hår, samt viktiga mineraler som zink, kisel och koppar.

Vad bör man tänka på innan man ska köpa jojobaolja?

Jojobaolja har ökat mycket i popularitet även i Sverige de senaste åren. Den finns numera att köpa lite överallt, exempelvis i apotek men såklart även på nätet. Det är mycket bekvämt att kunna klicka hem en olja som låter bra och få den skickad hem direkt i brevlådan eller till en plats nära dig. Hur vet man då vilken jojobaolja man bör köpa? Vilken är bra? Det säkraste sättet är att välja en jojobaolja som är kallpressad då den innehåller flest vitaminer och andra bra näringsämnen. Har du möjlighet så är det också alltid bra att köpa ett ekologiskt alternativ.

Hur väljer man rätt jojobaolja?

Hur kan man då hitta dessa bra alternativ? Vi kommer nu tipsa om några bra alternativ till olika pris så kan du välja hur mycket du vill satsa på din ny ansikts – hår - och kroppsolja.

Rosenserien ekologisk jojobaolja 100ml

Detta är ett premiumalternativ då denna ligger åt det lite dyrare hållet. Men skulle helt klart kunna kalla detta en lyxolja då denna är av hög kvalitet och det känns också när man använder den. Med andra ord, om du är beredd och har möjlighet att betala priset för denna så är det värt det då du får vad du betalar för. Rosenserien jojobaolja har det där lilla extra vilket gör att den är bättre än andra alternativ. Så om du har möjlighet att unna dig denna olja så kan du känna dig trygg med ditt köp då den får högsta betyg. Vissa vill till och med påstå att detta är den bästa jojobaoljan på marknaden, huruvida det är sant eller inte är upp till dig att bestämma.

Loelle ekologisk jojobaolja 100 ml

Även detta är en jojobaolja som är ekologisk. Det är en väldigt bra olja som håller hög kvalitet. Den ligger i mellanprisklassen och är definitivt värd pengarna då även denna får högsta betyg. Anledningen till att även denna får högsta betyg är att den absorberas så snabbt av huden. Du kan till och med nästan känna på oljans fylliga konsistens att den har många nyttigheter för huden. Så känns premiumalternativet lite väl dyr så är detta ett fantastiskt bra alternativ.

Crearome Jojobaolja 100 ml

Clearome är ett välkänt märke som har kommit ut med en jojobaolja till ett rimligt pris. Man kan nästan säga att man kan köpa jojobaolja billigt. Även denna olja håller hög kvalitet om än den inte riktigt når upp till den kvaliteten som de två ovannämnda gör. Den får ändå nästan högsta betyg, då trots att det är en relativt billig jojobaolja så får du mycket för priset. Med andra ord ett riktigt bra budgetalternativ. Vill man köpa jojobaolja i lite större kvantiteter och på så sätt spara en liten slant så finns Clearomes jojobaolja även i ett ekonomipack på 500 ml.

Tips på hur du kan använda jojobaolja

Så du har nu köpt din olja och det är äntligen dags att använda den. Hur använder man den då på bästa sätt kanske du undrar? Beroende på var du önskar använda den så kan man använda den på lite olika sätt. Vi börjar i ansiktet. Ta några droppar jojobaolja mellan dina handflator och gnugga lite. Massera sedan in dessa i ansiktet. Som sagt så är det en bra idé att applicera oljan efter det att du tvättat ansiktet så att du återställer hudens naturliga skydd. När du ska gå ut så kan det också vara en bra idé att stryka på några extra droppar för att på så sätt förhindra torrhet. När man ska gå och lägga sig har man en bra möjlighet att kunna massera in en lite större mängd i och med att det inte spelar någon roll om man skulle se lite glansig ut. Man behöver inte oroa sig över att överdosera då oljan är så naturlig. Det är faktiskt till och med bättre att ta lite för mycket än för lite för att bevara elasticiteten i huden och så att den känns len och mjuk.

En oljig hud är allt för vanligt. Detta orsakas i regel av överaktivitet i hudkörtlarna. Detta både ser otrevligt ut samtidigt som det kan orsaka problem som akne och mjäll. Det kanske låter konstigt men det är faktiskt så att man kan behandla detta med jojobaolja. Tillför denna olja regelbundet så kommer körtlarna börja minska sin produktion av talg. Detta sker i och med att jojobaolja som sagt är så pass lik hudens egna talg. Körtlarna kommer då känna att det finns tillräckligt med talg i huden och därför börja producera mindre. Som en bonus så verkar jojobaoljan antiinflammatoriskt och motverkar också utslag.

Vissa egenskaper gör också att du kan använda jojobaolja mot finnar. Det går också att använda jojobaolja mot akne. Just precis som den oljiga huden uppstår på grund av för hög aktivitet hos talgkörtlarna så uppstår finnar många gånger av samma orsak. Detta är extra vanligt i tonåren men för de flesta så minskar detta med tiden. Men varför bara gå runt och vänta på detta när man kan reducera problemen på en gång? Finnar eller akne uppstår när talgkörtelns öppning fylls med talg och döda hudceller. Jojobaoljan jobbar på främst två olika sätt. Först och främst så tränger den ner i öppningarna i huden och hjälper således till att rensa bort fettet och hudresterna som täpper till. Men den jobbar också antibakteriellt och hämmar således bakteriernas tillväxt vilket minskar risken för att få finnar.

Denna fantastiska olja har också bevisats effektiv för att behandla psoriasis och eksem. Oljan lindrar kliandet i och med att den återfuktar den torra huden. Detta gör i sin tur att huden får läka ifred. I och med att eksem och psoriasis torkar ut huden så blir den sårbar för bakterie – och svampinfektioner. Jojobaoljan är som tidigare sagt antibakteriell och innehåller även ämnen som motverkar svamp. Förutom allt detta så är oljan också rik på antioxidanter vilket kan hjälpa hudens immunförsvar och på så sätt hjälpa läkningsprocessen ytterligare.

Att hår faller av är naturligt. Dessa faller och ersätts nämligen hela tiden. Men när håret faller snabbare än det ersätts så börja håret att tunna ur sig. Om man tillför jojobaolja så tillför man den näring som hårsäckarna behöver för att kunna producera med hår, och på detta sättet kan man minska håravfallet. Var däremot försiktig så att du inte tillsätter allt för mycket olja till hårbotten. Då kan porerna täppas igen. Börja därför först med bara någon droppe och pröva dig sakta fram. Behandlingen bör upprepas flera gånger, så om allt går som önskat så kan man öka dosen efterhand.

jojobaolja hårDet finns många sätt som man kan applicera jojobaoljan i håret. Det vanligaste är att man blandar i några droppar i sitt schampo eller balsam. Men för att få ut så mycket av olja och dess näringsämnena så kan det vara bättre att låta oljan få sitta i håret efter att man har duschat. Såklart så är allas hår olika, vilket innebär att vissa upplever att håret blir fett av oljan, medans andra hår absorberar den bättre. Detta innebär att du behöver hitta den perfekta mängden olja som just du kan applicera och ta reda på hur länge du behöver skölja håret efteråt. Börja därför med bara några få droppar sedan kan du öka om du märker att håret skulle klara av lite mer.

Vill du använda den som en eftervårdande behandling efter tvätt så tar du några droppar i händerna som du sedan gnuggar för att värma upp oljan lite och sprida den jämnt över händerna. Sedan drar du fingrarna längs hårets längd. Börja någon centimeter från hårbotten och dra ända ut i topparna för att flerbygga kluvna hårtoppar.

Vill du ta behandlingen till nästa steg så finns det ett ännu effektivare sätt att applicera oljan. Värm då en liten mängd i en skål i mikrovågsugnen i någon sekund så att oljan bli lite varm. Den bör dock inte bli het. Doppa dina fingertoppar i oljan för att sedan dra fingrarna genom håret. Börja som sagt någon eller några centimeter från hårbotten och arbeta dig igenom hela håret. Hårtopparna ska mättas med olja. Använd sedan lite plastfolie för att plasta in håret, eller en duschmössa i plast om du har en sådan. Vira sedan en varm handduk runt plasten för att hålla oljan varm. När du gör detta så underlättar du för oljan att kunna tränga in i håret. Vänta sedan i minst 20 minuter innan du sedan sköljer ur den överflödiga oljan ur håret.

Slutligen så går det även använda jojobaoljan för att ge håret lite mer volym. När du har lite jojobaolja i håret så ger det nämligen intrycket av att håret är fylligare eller tjockare än det egentligen är. Det finns med andra ord många användningsområden och anledningar till att börja använda jojobaolja.