Canis lupus familiaris: människans bästa vän. Det har byggts statyer och spelats in filmer om dem, det har skrivits böcker och målats tavlor, de har lovprisats högt och många tårar har gjutits över deras sjukdom och död. De har använts som hjälp för poliser och militärer, terapeuter, lärare och räddningskårer. De har tjänat som vänner och hjälpare åt blinda, döva, stumma, deprimerade… De är jägare och idrottare, artister och löpare. De är smarta och snälla, men framför allt villiga att lära sig nya saker. Kort sagt: hundar är fantastiska.

Har du en hund i familjen? I så fall tänker du säkert ständigt på hur du bäst kan ta hand om den, så att den får leva lite till – trots allt det goda om dem, är deras liv alltför kort. Även de friskaste, mest levnadsglada hundar lever inte längre än 20 år, och detta om de får allt de behöver för att ha ett bra liv. Det hänger på dig som husse eller matte att se till att vovven får den näring och motion den behöver, samt blir omhändertagen vid insjuknad. Men en stor del av hundens hälsa kommer att bero på dess kost, och detta är förklaringen till den stora debatten som nu pågått länge i hundälskarvärlden: vad ska lilla Tobbe få för mat, egentligen?

Inget svar är rätt för alla storlekar, åldrar och raser. Precis som fallet är med vad du själv äter, måste du informera dig om det hundfoder som finns på marknaden och överväga vilket som passar just din vovve bäst. I denna artikel kan du dock få lite hjälp på traven: vi förklarar grunderna i ämnet bra hundfoder, så att du kan göra ett informerat val.

Vad är hundmat?

färskfoder hundFrågan kan kännas överflödig: det är väl mat som hundar äter? I tusentals år har hundar varit allätare, från resterna av människoluncher, till kött av smådjur som jagats eller hittats döda, till lite ditt och datt som hittats på vägarna, i skogen, i soporna… Men vi lever inte i medeltiden längre, och ingen vettig hundägare skulle idag låta sin hund äta skräp när det finns ”riktigt” bäst i test hundfoder att få tag på: djurfoder som tagits fram speciellt för att möta hundens näringsbehov. Specifikt hundfoder som finns idag kommer i mängder av olika format och märken, och var och en har de sin teori bakom sig och sina förespråkare bland tillverkare, veterinärer och hundägare. Det finns blötfoder och torrfoder för hund, recept på hemlagad hundmat på nätet och RAW-foder, billigt och dyrt, vanligt och specialiserat. I snitt kostar hundmat av god kvalitet för en vuxen hund 10 000 SEK om året. Det finns till och med medicinskt hundfoder som anpassats för att behandla djurets olika sjukdomar. Vi tar dem en och en för att få reda på det viktigaste om varje sort.

Åldern och storleken spelar roll

Hundfodret delas vanligen upp efter hundrasernas olika storlekar. En liten pudel och en stor Great Dane har självklart olika näringsbehov, och det enklaste och första sättet att finjustera vilket foder som passar just din hund är att klassa den efter ras, ålder och storlek. När valpen fortfarande bor hos sin mamma (3 – 6 veckors ålder) kommer den att behöva speciell hundmat som är lättsmält och lättsvald, och som innehåller de näringsämnen som kommer att bidra till ett stärkt immunförsvar och bättre utveckling. Sedan är den stor nog att komma hem till dig, och då slutar babymaten att vara aktuell. Från 6 veckor till 1 år, kan valpen leva på allmänt valpfoder, som kommer att ersättas med vuxenfoder tills hunden fyllt 8 år. Beroende på hur hunden har åldrats, kommer du efter detta att behöva välja mogenfoder eller seniorfoder, som anpassar sig till de besvär som är vanliga vid ålderdomen: svagare tänder, svårare matsmältning, njurstenar, osv. Kolla alltid paketet för indikationer om ålder och storlek först av allt.

Rasfoder: Möter specifika krav

Olika hundraser är kända för sina olika kapaciteter och förmågor, men även för vissa genetiska svagheter eller medfödda problem. Några exempel på detta är:

Siberian husky. Den vackra, vargliknande hundrasen kan lätt lida av autoimmuna sjukdomar, av vilka många påverkar skinn och päls.

Labrador Retriever: överdriven fetma. Denna hundras mår bra av rikligt med motion, varje dag, många timmar om dagen. Det är det de är skapta för! Eftersom dygnsrytmen för ägaren (som kanske på köpet bor i en liten lägenhet i stället för på landet) egentligen inte passar labradorens behov, måste man ha extra koll på vad hunden äter, så den inte får i sig mer energi än den gör av med (dietfoder för hundar brukar fungera bra).

Dachshund: Ryggproblem. Deras speciella form är inte problemfri, och ryggskador och problem med kotorna är vanligare hos dachshunden än hos någon annan hundras.

Pudlar: Trots deras snobbiga rykte, var pudlarnas jobb från början att hoppa i sjön för att hämta fåglar som deras ägare skjutit.

Blodhunden är en doftspårare, och det har den varit i flera århundraden. Den brukade vara franska kungars favorithund tack vare sina specialförmågor när det gällde jakt.

Dalmatiner uppskattades för sina högljudda skall. De brukade få följa med brandkåren, för att varna alla att röra på sig och låta den annalkande räddningspatrullen komma förbi.

Därför har vissa fodertillverkare tagit fram specialfoder som anpassas till de olika rasernas unika behov. Labradoren får till exempel ett kontrollerat kaloriintag, medan dachshunden har extra benstärkande näringsmedel i sitt foder. Detta kan vara bra för den som vill ha bättre koll på vad hunden äter, men för de flesta friska hundar räcker det med ett väl balanserat vanligt foder.

Hundmat för hundar med specialbehov

Är din hund sjuk, eller lider den av något kroniskt problem? Eftersom man inte kan förvänta sig att djuret ska gå och äta piller vid rätt klockslag varje dag, har fodertillverkarna tagit fram vissa produkter som är anpassade till hundens specialbehov. Medicinen finns alltså i maten, så det blir inget gräl om uppspottade piller… Det finns mat för hundar som har problem med hud och päls, matsmältning, leder, vikt, mun och tände Det finns foder som ska behandla urinvägsinfektion och njurstenar, reta aptiten eller förbättra humöret. Dessa är dock specialgjorda fodersorter, som bör rekommenderas av veterinären. En detalj du kan överväga själv är hundens behov av energi: en arbetande hund behöver mer än en sällskapshund, så om din älskade labrador går sin dagliga runda i parken med dig och spenderar resten av dagen i lägenheten, ska du nog motstå frestelsen att ge den godbitar varje gång den tigger om det…

Mår din hund bra?

Som hundägare har du säkert lagt märke till att, även om Fido inte kan tala svenska, är han dock ganska duktig på att berätta om han är hungrig, lekfull, arg eller trött. Kroppsspråk är något som kan ge dig mycket information om ditt lilla husdjur, och detta är särskilt hjälpsamt när man misstänker att hunden är sjuk. Det förstås, om du vet vad som är ”normalt” för din hund; den som inte uppmärksammar vovven så ofta kommer kanske att vara blind för vissa små detaljer som ger mycket information om djurets psykiska och fysiska hälsa. Här kan du läsa om några av dessa:

 1. Lekfullheten. Det spelar ingen roll hur gammal hunden är – hur reagerar den när du tar fram favoritleksaken? Om det så är 5 minuter om dagen, blir hunden glad av att få leka en stund. Men den dag du bjuder på lek och en till synes glad och frisk hund endast viftar lite på svansen som svar i stället för att bete sig som vanligt, då vet du att något är på gång.
 2. Aptiten. Även här är det viktigt att utgå från det ”normala” för just din hund när du ska överväga om något är fel. En hund som vanligtvis slukar i sig maten, men idag inte vill ha, eller lämnar delar av den, mår inte bra.
 3. Ständig törst. Om du någon gång lägger märke till att du nu för tiden måste fylla på vattenskålen mycket oftare än förr för att vovven jämt är törstig, kan det tyda på att den har njurproblem, cancer eller diabetes. Ring veterinären direkt.
 4. Sömn. En hund ska sova 16 timmar om dygnet, vilket kan verka överdrivet för oss som bara behöver hälften så mycket vila. Men om din hund verkar vara trött och vilja sova precis hela tiden, är det något på gång… Gör ett ”må-bra” test genom att kalla på hunden för en lekstund när den sovit en stund. Stiger den upp och viftar på svansen, redo att komma igång, är allt okej – verkar den mer villig att fortsätta sova är det möjligt att din hund är sjuk.
 5. En nyfunnen aptit för jord. Hundar har visserligen inget emot att tugga i sig nästan vad som helst, men vill den äta jord kan det vara ett tecken på blodbrist.

Allergi hos hundar

Har du prövat ett nytt foder för lite sedan, måste du hålla ögonen på hunden en tid för att kontrollera att den faktiskt mår bra av det. Allergiska reaktioner är lika vanligt förekommande hos våra husdjur som hos oss, men för att kunna hjälpa dem måste du förstå om något är på tok, och i så fall vad. Eftersom vovven inte kan berätta var det gör ont, faller det på husse eller matte att vara uppmärksamma på de tecken som tyder på att den mår bra – eller de som visar att något är fel.

Detta ska du titta efter:

 • Avföringen. De ska vara brun och forma korvar. Det är avföringen som avslöjar hur magen och tarmarna mår, och en hund med avföring som gång på gång är för lös, för hård, eller för illaluktande behöver ett besök hos veterinären.
 • Hur ofta hunden kliar och tuggar sig kan även avslöja att något är fel – särskilt om det har skett en plötslig ändring i dess vanor.
 • Öron som skakar av irritation är också ett ganska tydligt tecken på att något är fel.
 • Att hunden börjat slicka sig oftare än förr, eller att du plötsligt börjar upptäcka att den på vissa delar av huden har mycket mindre hår, kan vara tecken på en allergisk reaktion.
 • En hund som kräks eller har diarré mår definitivt inte bra. Har du nyligen bytt foder kanske det finns något ämne i den nya maten som hunden inte tål. Du gör väl i att ta den på ett besök hos veterinären, för att försäkra dig om att det inte är något allvarligare som ligger bakom hundens illamående, och få råd om vad du kan göra sen.

Har din hund precis smakat den nya hundmaten och börjat klia sig, är det inget att oroa sig över – än. För att kroppen ska kunna bilda de antikroppar som krävs för att framkalla en allergisk reaktion, behövs det upprepad kontakt med allergenet. Det är först efter några dagar med det nya fodret som du ska börja kolla efter tecken på klåda, håravfall eller illamående. Kom även ihåg att, även om klåda är det vanligaste symptomet vid allergi, är den sistnämnda inte den vanligaste orsaken till klåda. Kolla att hunden är fri från hudparasiter som skabb eller löss, och att det inte handlar om en hudinfektion.

Det går inte att fastställa att hunden lider av allergi mot ett visst livsmedel genom något blodprov. Det som görs är en eliminationsdiet – du byter till ett allergifoder för hund en tid och byter sedan tillbaka till det förra fodret. Håll öga på hur det går med symptomen under tiden, för att utesluta alla näringsämnen som kan länkas till allergin.

Det går för det mesta inte att helt bota hunden från sina allergier. Men precis som fallet är med oss, kan du, genom att vidta rätt åtgärder, hantera allergin så att den inte ger från sig några symptom, och på så sätt ge din hund ett bättre liv.

Olika trender i fodervärlden

hundgodisVarje dag som går lär vi oss mer och mer om mat, näringsämnen, vad som ska undvikas och vad vi bör välja. Det är inte bara människomat som undersöks – man undersöker också vad som funkar bäst för husdjur, eftersom kärleksfulla och ansvariga djurägare gärna vill se till att deras älsklingar får den allra bästa hundmaten. Det finns en hel rad olika trender som populariserats under årens lopp. Här kan du lära dig lite om de som är aktuella just nu, och varför, för att sedan fundera på om du kan inkludera logiken bakom dem i din hunds diet.

Spannmålsfri hundmat: Eftersom excessiva kolhydrater inte är så bra för människor, har vissa hundägare tillämpat samma princip på hundmaten, och man söker allt oftare efter spannmålsfri hundmat. Men det är inte riktigt så enkelt. Vi måste minnas att en av orsakerna till att just hunden blev människans sällskapsdjur är att den kan äta mycket som andra djur inte tål – bland annat just spannmål, som spelat en stor roll i vår diet sedan många år tillbaka. Väl tillagad stärkelse är därför en mycket lättsmält källa av energi för hundar, som även förbättrar mättnadskänslan och har en positiv inverkan på immunförsvar och bakterieflora i tarmen.

Det finns dock hundar som blivit allergiska mot vissa sorters spannmål, och det är främst för dem som spannmålsfritt hundfoder tagits fram. Det finns både torrfoder och våtfoder som uppfyller detta krav, men en detalj måste du komma ihåg: spannmålsfritt betyder inte fritt från kolhydrater eller stärkelser. Vissa sorters hundmat som marknadsförs som spannmålsfria innehåller andra kolhydratkällor, som majs, ris, potatis, morötter eller ärtor. De få produkter som är helt fria från kolhydrater saknar förstås de positiva effekter som dessa kan ha på djurets hälsa. När du ska välja vilken mat Fido ska få äta hädanefter, bör du därför ta reda på vilka näringsämnen som faktiskt finns i fodret, och överväga hur dessa passar in på djurets hälsa.

Laga själv: Det finns de som tänker ”hemlagat är bäst”, och precis som med spannmålsfria trenden, tillämpar de principen även på sina hundar. I stället för att köpa färdigt foder, står de i köket och kokar ihop något riktigt mumsigt åt sina älsklingar. Det har ju funkat i tusentals år innan det fanns standart hundfoder på paket, så varför inte? Är du påläst om råvarorna och vet exakt hur mycket vitaminer och mineraler hunden behöver varje dag, borde det inte vara något större problem för dig att fixa maten hemma. Men det tar betydligt längre tid än att hälla upp lite pellets i en skål.

Färskfoder, eller BARF: Det kanske inte låter så aptitretande, förrän man kollar upp vad bokstäverna står för: Biologiskt Anpassad Rå Föda. Det handlar om en blandning av den mat som hundar alltid har ätit, alltså lite grönsaker med rått kött, organ och ben. Produkten är råfryst för att bevara alla de naturliga näringsämnen på bästa sätt. Teorin bakom produkten är att, innan hundar blev domesticerade, levde de precis som deras släkting vargen på en diet som bestod av till största delen rått kött och lite grönsaker på sidan om. Färskfoder till hund förbereds för att vara så komplett som möjligt, med upp till tre olika köttsorter i varje paket. De bör inte heller innehålla några tillsatsämnen eller konserveringsämnen – målet är att hunden ska få äta så naturligt som möjligt.

Lite lördagsgodis

Vem gillar inte godis? Och för Fido blir det extra roligt när han ska lära sig det där nya tricket, och husse eller matte bjuder på något riktigt spännande som motivation! Hundgodis är ett utmärkt verktyg för att belöna önskvärda beteenden hos hunden, och därmed få den att göra om det. Det finns även saftiga och rejäla tuggben till hundar som aktiverar käkmusklerna och håller tänderna i gott skick. Det finns många olika varianter – mjuka eller hårda, naturliga eller smaksatta. Kom dock ihåg att det är inte nyttigt för hunden att få i sig för mycket – en rund hund är osund. De dagar du belönar vovven med lite hundgodis kan du minska på foderproportionerna, men försumma inte andra belöningssätt: snälla ord, en klapp, ett hundben eller en rolig leksak.

När du ska välja hundfoder

Detta ska du tänka på nästa gång du står i affären och läser på hundmat paketet (det gäller så klart också när du funderar på att köpa hundmat online):

 • Hundens ålder, ras och aktivitetsnivå. Ju yngre hunden är, desto fler kalorier den behöver. Den vovve som är aktiv hela dagen och har stora hagar att springa i, många bollar att springa efter eller ett riktigt roligt jobb att sköta behöver mycket mer mat än den som spenderar tiden hemma i lägenheten i stilla väntan på att husse eller matte ska komma hem och kela med den.
 • Ingredienserna. Visst, fodret innehåller kyckling, lax eller kött – men hur mycket av det? Det behövs mycket lite för att det ska smaka gott för hunden, men för näringen är det en annan historia. Kontrollera exakt vad som finns i påsen, så att du vet säkert att Fido får det han behöver.
 • Smaken. Här finns det mycket att välja mellan! Allt från grundsmaker som kött och kyckling till riktiga finesser som leverpastej, oxfilé, lax och kalkon. Se bara till att det är naturliga smaker och inte tillsatser, som inte bidrar något till hundens hälsa.
 • Priset. Trendig hundmat, som spannmålsfritt eller färskfoder, brukar pumpa upp priset rejält, medan billigt hundfoder brukar misstänkas för att vara onyttigt. Kolla att du kommer att ha råd med ”specialmaten” över en längre tid – annars kan det bli budgetkris.
 • Hundens tycke. När du köpt maten och tagit hem den, återstår eldprovet: kommer Fido att godkänna ditt val? Smaken brukar för det mesta inte vara något större problem, alla utom de kräsnaste hundar tycker om nytt och spännande. Efter någon vecka kommer du att se på kroppsspråk och avföring hur hunden mår av den nya maten, och om allt är okej, då vet du att du träffat rätt.

Kom ihåg guldregeln när det gäller hundmat: det bästa tecknet på bra kvalitet är att hunden som äter av den mår bra, ser bra ut och är glad. Ge inte upp i ditt sökande – rätt mat för din hund finns, och du kan hitta den!