Allmän information om handdammsugare

Ibland så inträffar olyckor. Kanske katten välte ner en kruka, eller någon tappade ner en talrik på golvet. Vad än det är så behöver man snabbt dammsugaren för att städa upp ordentligt, glassplitter, porslinsskärvor, mat, jord eller vad än det skulle kunna vara. Eller kanske bara smulorna från frukosten som hamnade på golvet? Har du en bra handdammsugare så är det inga problem att hålla golvet rent även om du har djur, småbarn eller kanske bara lite klumpiga händer. Det är väldigt bekvämt att kunna underhållsstäda mellan storstädningarna med en dammsugare lätt till hands. På detta sättet kan du förlänga tidsperioden mellan gångerna du måste ta fram den vanliga dammsugaren ur garderoben. En handdammsugare, med eller utan skaft, är alltså inte till för att ersätta den klassiska dammsugaren utan mer som ett komplement. Då och då så behövs den vanligare dammsugaren för att köra lite mer på djupet på mattor och andra ställen som kan behöva lite extra rengöring. Men med en handdammsugare så blir det lättare att hålla hemmet skinande rent, i och med att du har en dammsugare så lättillgängligt.

Hur fungerar handdammsugare?

En handdammsugare fungerar mångt och mycket precis som en vanlig dammsugare. Däremot så har modern teknik förbättrat dem mycket de senare åren. I början så hade handdammsugaren mycket kort batteritid och rengjorde heller inte särskilt effektivt. Men idag så är handdammsugare väldigt bra hjälpredor. Tack vare moderna batterier och cyklonprincipen – som också börjar bli mer och mer populär i vanliga dammsugare – så är presterar handdammsugare mycket bättre och effektivare. Trots detta så är det fortfarande bra att då och då komplettera med en vanlig dammsugare, speciellt om den modellen man har är en handhållen dammsugare utan skaft.

Vanliga storlekar på handdammsugare

Det finns många modeller av handdammsugare. Med andra ord så kan man välja bland många storlekar och former. Vissa handdammsugare kan du använda precis som en vanlig dammsugare då de kommer med skaft och således är något större än en bordsdammsugare. En liten handdammsugare är däremot perfekt att ha hängandes på väggen, exempelvis i närheten av köksbordet eller den öppna spisen, då den nästan inte tar någon plats alls. Dessa olika modeller är riktigt bekväma hjälpredor i hemmet, speciellt i och med att de nyare modellerna i regel nästan inte väger någonting och därmed är väldigt bekväma att sköta de dagliga hushållssysslorna med.

Vanliga designer på handdammsugare

I och med att det finns så många olika varianter på handdammsugare så kommer vi här nedan ge några exempel på olika handdammsugare som fått bäst i test. Vi kommer nämna allt från billigare varianter till den förhoppningsvis bästa handdammsugaren för de som önskar mer lyx. Så läs vidare!

Bosch BKS 4003

Detta är den mest klassiska varianten. De flesta som tänker ”handdammsugare” tänker nog just på en sådan här modell. Den går att hänga på väggen, och är således mycket enkel att ta fram om man behöver suga upp lite aska eller smulor. Helt enkelt ett perfekt verktyg för den som vill kunna hålla mer rent tills nästa städdag. Då priset är så pass lågt kan man utan dåligt samvete lyxa till med denna rengöringsassistent.

Bosch BKS4003 har många bra fördelar. Som vi tidigare nämnt kommer den till ett lågt pris. Men den väger också väldigt lite samt är av mindre storlek. Då den endast väger cirka ett kilo så kan du lätt hålla den i bara en hand och komma åt i alla vrår. Med andra ord så är användarvänligheten på topp. Den är däremot gjord för endast mindre uppgifter då batteritiden är på 15 minuter när den är fulladdad. Detta räcker till för att suga upp jorden efter en kruka, eller smulor runt bordet. Det är också tack vara denna kortare batteritid som priset är så lågt. De har använt en äldre batterityp i denna vid namn NiMH, istället för de idag så populära Lithium-Ion batterierna. Dess 0,3 liter dammbehållare behöver inte tömmas allt för ofta i och med att man använder denna modell på endast begränsade ytor. Bekvämt nog så är vägghållaren även handdammsugarens laddstation, och den får plats nästan överallt då den är så liten.

Några fördelar med Bosch BKS4003:

 • Lågt pris
 • Kompakt storlek
 • Låg vikt på cirka 1 kg
 • Kommer enkelt åt i hörnen
 • Kombinerad vägghållare och laddare
 • Lätt att hitta plats för

Nilfisk Handy Premium

Önskar man en liten hjälpreda i vardagen så är detta ett bra alternativ. De som har köpt den ger den bra betyg vilket gör att man kan känna sig trygg med ens köp. Vad har den då för fördelar? Drifttiden på cirka 20 minuter vid fulladdning är ganska bra i jämförelse med andra liknande modeller. Det tar cirka 4 timmar att ladda upp den helt på nytt. 20 minuter kan man inte beklaga sig för när det kommer till en dammsugare som är gjord för att suga upp lite smulor i köket. Anledningen till att batteritiden är så pass bra är att den är utrustad med ett litium-Ion batteri. Detta är samma sort som även används för batteridrivna borrmaskiner och liknande. Detta innebär att du kan använda dammsugaren även om den inte är helt fulladdad utan att det påverkar batteriets livslängd. Däremot så innebär detta smarta batteriet att handdammsugaren är något dyrare än andra liknande modeller på marknaden. Dammbehållare klarar av 0,5 liter damm och töms och rengörs väldigt enkelt. Handdammsugarens uppsugningsförmåga är så pass bra att det till och med går att dammsuga upp russin. Även denna modell har en kombinerad laddstation och vägghållare. Detta gör att den är enkel att förvara då den inte tar så mycket plats och går enkelt att placera på väggen i närheten av det stället som du använder den mest på.

Några fördelar med Nilfisk Handy Premium:

 • Låg vikt på strax över 1 kg
 • Enkel och praktisk storlek
 • Kommer lätt åt i hörn och kanter
 • Bra uppsugningsförmåga
 • Laddare och vägghållare kombinerat
 • Tack vare dess kompakta storlek är det lätt hitta plats för den

Dyson V8 Absolute

Har man möjlighet att satsa lite mer pengar och önskar sig en dammsugare som man kan få mer användning utav så är detta ett riktigt bra val. Om du önskar ett skaft på din dammsugare så att du kan dammsuga lite större ytor i hemmet så är detta ett toppenalternativ. Detta är en så bra modell att det enda som nämns till dess nackdel är priset. Den är nämligen något dyr. Med detta vill inte säga att man inte får vad man betalar för. Detta är nämligen en vidareutveckling av den prisbelönta V6-modellen, som har varit något av en favorit hos många.

Detta är en otroligt bra två-i-en dammsugare. Två – i – en innebär att den både går att använda som smulsugare utan skaft, men också med skaft så att den fungerar mer som en vanlig dammsugare. Med modellen tillkommer också flera munstycken som man enkelt kan byte med för olika syften. Modellen är väldigt användarvänlig, har ett bra sug och har munstycken som lätta klickas av och på. Med munstyckena anpassas den lätt efter det du önskar. Exempelvis om du har nedtrampad och envis smuts i entrémattan så är det bara att klicka på ”Direct Drive” munstycket. Detta munstycke pressar ner borstarna djupt i mattan och får på så vis upp smutsen. Det är också möjligt att byta mellan två dammsugarhuvuden. Ett av dessa är till för golv medan det andra är anpassat för mattor. Det som är gjort för golv är designat på så vis att du inte ska behöva oroa dig för att repa golven. Materialet är nämligen väldigt mjukt vilket gör att du kan köra det även över golv som du är rädd om. Något av det bästa är att dammsugarhuvudena kommer in även under låga möbler som till exempel soffor.

Med andra ord så rengör den väldigt bra men är också väldigt användarvänlig. En anledning till att den är så bekväm att använda är att den endast väger 2,6kg. Att den är så pass lätt gör att man lätt kan använda den även på högra höjder. När man tar av skaftet och bara har ett munstycke så väger den endast 1,5 kg. Denna modell är dessutom perfekt för trappor. I och med att den är sladdlös och har så pass flexibla dammsugarhuvuden kommer du lätt åt i alla hörn av trappen och kan köra hela trappen i et svep. Denna dammsugaren är alltså otroligt lättmanövrerad vare sig du använder den med eller utan skaft. Då den är så känslig för dina rörelser så följer den dig riktigt bra och gör som du vill.

V8:an har också en max – inställning för när man vill ha lite mer kraft. Denna inställning förkortar dock batteritiden. Om man använder standardinställningen i kombination med dammsugarhuvudet anpassat för mattor har du batteri i 25 minuter. Använder du istället ett av de mindre munstyckena och har fulladdat batteri så har du cirka 40 minuters batteritid att njuta av. Detta är ovanligt bra för en handdammsugare! Power - knappen gör att dammsugaren lever om lite, men så länge den går på standardinställningen så är den ganska tyst av sig. Hur mycket batteri som är kvar ser du enkelt tack vare tre små lampor. När batteriet nästan är slut så börjar den sista lampan att blinka. Då är det dags att avsluta det man håller på med och ta en paus.

Dyson V8 Absolute är ett bra val av många anledningar. Bland annat så kan man tvätta dess HEPA – filter vilket är riktigt bra om du är allergiker. En annan anledning till att denna fungerar så pass bra även för allergiker är att HEPA – filtret avlägsnar mikroskopiska partiklar och allergener på ett väldigt effektivt sätt. Detta innebär att pälsallergener, pollen i princip inte alls passerar igenom dammsugaren utan istället stannar inuti dammsugaren. I och med att modellen har ett slutet system så måste luften som sugs in passera igenom HEPA – filtret. Dammuppsamlingen är också väldigt innovativ. Dammbehållaren på 0,54 liter är genomskinlig vilket gör att du lätt ser när det är dags att tömma den. När det är dags så töms den enkelt med ett knapptryck. Du lossar då botten på dammbehållaren och tömmer den sedan i papperskorgen. Sedan är det bara att klicka till baka den. Den största fördelen med dess påslösa design och faktumet att filtret är tvättbart kan nog vara att det inte blir några extra kostnader efter inköp. Den höga kvaliteten på Dyson V8 Absolute är med andra ord uppenbar. Detta är en dammsugare som klarar av alla uppgifter du ger den med glans.

Några fördelar med Dyson V8 Absolute:

 • Mycket effektiv
 • Lång batteritid
 • Väger inte så mycket
 • Dammbehållare på 0,54 liter
 • Lämplig även för allergiker
 • 2-i-1 – dammsugare

För – och nackdelar när det gäller handdammsugare

I dagsläget är det svårt att hitta nackdelar med handdammsugare. En bäst i test handdammsugare kan nämligen nästan ersätta en vanlig dammsugare i dagsläget. Det enda man fortfarande skulle kunna nämna är att batteriet fortfarande kan förbättras. Har man ett stort hus så är det svårt att lyckas dammsuga hela huset på endast en laddning med de flesta modellerna. I övrigt så går det att hitta allergivänliga modeller. Modeller som klarar av att handskas bra med mattor. De flesta modellerna idag klarar till och med att dammsuga en mindre lägenhet på en laddning. Det blir heller ingen extra kostnad med påsar då de flesta handdammsugare är påslösa. Har man problem med värk i kroppen och tycker att den vanliga dammsugaren är onödigt tung så finns det många modeller av handdammsugare som väger mindre än 2kg. Det finns med andra ord många anledningar till att skaffa en extra hjälpreda för rengöringen av hemmet. Det är med andra ord verkligen värt det att läsa igenom några handdammsugare test och hitta sin favorit för att på så sätt enkelt hålla hemmet rent trots en stressig vardag.

Vanliga priser på handdammsugare

Handdammsugare finns i många modeller och med många olika egenskaper och förmågor. Därför är det väldigt logiskt att de också finns tillgängliga till väldigt varierade priser. Det går att hitta en väldigt billig handdammsugare för bara några få hundralappar. Men det finns också avancerade och lite mer lyxiga modeller för flera tusenlappar. Allt handlar om vad du är ute efter och vad du är berädd att betala för det.

I vilka situationer är det mest praktiskt med en handdammsugare?

Handdammsugare är mycket bekväma för att komma åt bland många sladdar, i trappor och andra utrymmen där det är besvärligt att släpa på en sladd eller om man behöver ett mindre dammsugarhuvud. Tack vare små dammsugarhuvuden så kommer man lät åt att få upp hår, damm och andra ordenheter. Det finns också en rad av andra praktiska användningsområden i vardagslivet där den hjälper till att hålla hemmet rent på ett enkelt och bekvämt sätt. Även om en handdammsugare inte ersätter den vanliga dammsugaren så är det väldigt bekvämt att han en dammsugare lätt till hands. På så sätt slipper du släpa fram den större dammsugaren ut städskåpet el tiden utan kan istället lätt köra en liten snabb runda där det behövs. Andra smarta användningsområden för handdammsugaren är som en smart lösning i husvagnen, då den inte tar upp så mycket plats och lätt kommer åt på krångligare ställen. Eller varför inte ha en handdammsugare till er bil?

Hur du väljer rätt handdammsugaren för dina behov?

Det bästa sättet att ta reda på vilken handdammsugare som du behöver är att tänka igenom vad du främst vill använda den till. När har du som mest önskat att du haft en handdammsugare? Är det mitt i veckan då önskar ha kunnat bättra på städningen lite snabbt så är nog en handdammsugare med skaft ditt bästa val. Dessa kan vara något dyrare än de mindre varianterna, men då kan man alltid leta reda på en bra och praktiskt handdammsugare på rea. Är det istället i samband med frukosten eller kanske när du använder den öppna spisen som du tänkt på en handdammsugare så kan det mycket väl duga med en bekväm, nätt och enkel handdammsugare utan skaft. Känner du dig fortfarande osäker på vad det är du ska köpa, kanske antalet olika modeller ger dig beslutsångest, läs då igenom ett eller kanske några test av handdammsugare för att på så sätt hitta din favorit. Känner du för att ha båda så finns det även modeller som kan vara en liten handdammsugare utan skaft, såväl som en handdammsugare med skaft.

Så varför välja egentligen?

Vad kan du göra för att undvika damm?

Är du än av många som avskyr att se dammiga ytor? Då kanske du undrar vad du kan göra för att undvika att det samlas så mycket damm i ditt hem. Vi ska här nedan ge tre bra tips från experter på hur du kan undvika att det ansamlas så mycket damm.

Se till att vädra

Det är bra att byta luft ibland. Passa på att öppna upp när du städar. Det är nämligen väldigt viktigt även för hälsans skull att ha god ventilation, samtidigt som det är väldigt trevligt då luften känn frisk och fräsch efter att du har vädrat. Satsa på korsdrag. Med andra ord, öppna inte bara ett fönster utan öppna flera så att luften cirkulerar i rummen. Det är bra att vädra, så gör det gärna efter att du har städat.

Inred på ett minimalistiskt vis

Det är en ökande trend detta med minimalism. Detta uttryck står bland annat för att man väljer att ha en mycket enkel inredning. Detta har stora fördelar i samband med städning då det blir enklare att hålla rent, samtidig som det tar mindre tid. Håll därför hemmet enkelt inrett och undvik ha allt för överfulla rum som gör det besvärligt och tidskrävande att komma åt i alla hörn. Dammtorkningen blir också krånglig om det är allt för belamrat då man måste lyfta på allt för många saker. Satsa därför istället på att hålla släta och lättstädade ytor utan småsaker. Vill man undvika damm ska man också undvika allt för många mattor. Mattor suger åt sig damm då dammet verkligen trivs i sådana material.

Städa regelbundet en gång i veckan

Var realistisk. Storstäda en gång i veckan. Smuts är i viss mängd hälsosamt. Det krävs nämligen en viss mängd mikroorganismer för att få motståndskraftiga barn som inte utvecklar allergier och astma som är allt så vanligt idag. Städa därför lagom ofta, så att du har utrymme att leva med att det ändå städas regelbundet varje vecka.

Tips på hur du kan använda en handdammsugare

En handdammsugare är praktisk på många vis. Har man en modell med skaft så är det bekvämt att enkelt kunna köra en omgång i köket och hallen som oftast är de ställena i hemmet som blir smutsiga först. På så sätt kan man klara av att vänta något längre innan man tar fram den klassiska dammsugaren ur städskåpet. Har man en modell utan skaft så är det räddaren i nöden. När det är fullt med smulor under bordet kan man lätt suga upp dem med denna. Åker en kruka i golvet eller någon annan mindre katastrof inträffar så är det också praktiskt att ha en handdammsugare som man enkelt kan grabba och städa upp lite. Helt enkelt så bör man ta reda på vilka handdammsugare som är bäst i test och köpa hem sin egen favorit.