Du sitter på restaurangen, trött och hungrig efter en lång arbetsdag. Det piggar upp dig lite att vara där med familjen, även om allt bråk och stoj kan vara utmattande. Snart kommer det dock att bli lugnare på barnens sida – ni har beställt favoriträtten, och den borde vara klar snart… Ni känner doften och ser upp, där kommer kyparen med er beställning, vacker på sitt fat och redo att äta. Hamburgertallriken ställs ner på bordet, och barnen möter den med ett glädjerop: nu ska det ätas, minsann! Hamburgarna är varma, saftiga, och goda – den populära kombinationen bröd, kött och grönsaker kommer aldrig att sluta vara populär.

Det är inte bara på restauranger, krogar och gatukök man lagar hamburgare i stora lass: trenden för hemmagjorda hamburgare har ökat betydligt under senaste tiden, och allt fler människor vill haka på den och lära sig att förbereda denna populära kost själva. En apparat som uppfunnits för att göra matlagningsprocessen smidigare är hamburgerpressen: en liten apparat som ska ge burgaren den perfekta runda formen utan att offra köttets smakkvalitet.

Vad är en hamburgerpress?

Den enklaste pressen kan beskrivas så här: en tudelad apparat vars syfte är att formgiva köttet och trycka till det lagom mycket för att burgaren ska hålla ihop under grillning, utan att samtidigt offra köttsaften och därmed den goda smaken. Hamburgerformar tillverkas i många olika modeller, storlekar och material, men huvudsyftet förblir oförändrat: att hjälpa dig laga den perfekta burgaren.

Hamburgerpress test har prövat apparater som tillverkas i olika material, som plast, aluminium, järn eller teflon, och ibland även en kombination av flera av dessa. Hållbarheten varierar självklart beroende på hamburgerpressens pris, som kan gå från 26 SEK till hela 500 SEK. När du köper pressen kan du ibland även få en liten spatel på köpet, som ska användas för att ta loss den färdiga burgaren från pressen utan att den går sönder.

Vare sig du lagat burgaren själv eller beställt den på restaurang, är det en nyttig och njutbar rätt som gör skäl för sig i världens kök. När du svalt sista tuggan och den värsta hungern stillats, kanske du börjar fundera på hur den ödmjuka maträtten du precis haft framför dig hittat sin väg in till även de finaste restaurangerna. Sanningen är att det du just inmundigat är mer än bara en maträtt: det är ett stycke kulturhistoria.

Snabbmatens anor

hamburgerpressHamburgaren är odiskuterat kungen av snabbmat. Men när började egentligen denna trend? I antikens Grekland och Rom hade man de första Thermopolium, etablissemang som sålde billig färdiglagad mat till plebejer, fattiga och frigivna slavar. En av de rätter de kunde få tag på här hette isicia omentata, det var köttbullar och biffar som inlindades i en tunn hinna och serverades med ett stycke bröd och lite fisksås. Detta är bland de äldsta bevarade recepten på något som liknar den moderna hamburgaren.

Drygt ett millennie senare red Genghis Khan med sina krigare genom Asien och skapade ett av de största imperierna i världshistorien. Med dem kom också sagorna: en armé av den storleken kunde inte gå hungrig, och de förvarade därför sin näring under sadeln – bitar av helkött som mörades under rytten, och skrapades sedan ihop med handen för att ätas under färden. Därför kunde soldaterna rida långa sträckor över stäpperna utan att stanna till. Tala om snabbmat! Efter armén kom provianten: stora flockar av nötdjur som slaktades efter behov, så det fanns alltid gott om mat för alla. Detta fälttåg invaderade Ryssland och tog sina matvanor med sig. Ryssarna gjorde rätten till sin och kallade den biff tartar. Vilka detaljer av denna historia som är riktiga är ännu oklart, men sanningen är att tartarbiffen först nämns av den franske kartografen G. L. de Beauplan år 1651.

Kötträtten från Hamburg

Under Trettioåriga Kriget började det hända saker i den tyska hamnstaden Hamburg: sjömännen började ta sig till nya ställen. Ryska och baltiska hamnar blev en mer populär destination, och mattraditioner adopterades. I Baltikum brukade de skrapa av överblivet kött från ett ben och steka biffar av det. Tartarbiffen prövades också på, och blev snabbt populär. Kunskapen om alla dessa ”exotiska” rätter togs med tillbaka till Hamburg, och en ny kombination föddes: hamburgerbiffen. Den stektes av hemmafruar, den tillagades på gatukök. Den ständigt ökande migrationen hade också sin påverkan på maten: idéer hämtades från olika ställen och togs med till hemlandet, och inom kort hade biffen funnit sin väg in i Hannah Glasses kokbok: Hamburgh Sausage. Receptet bestod av talg, hackat kött och kryddor, och skulle serveras med rostat bröd. År 1805 kom kokboken att publiceras i USA, och hamburgkorven blev snabbt populär.

På gatuköken hemma i Hamburg fortsatte man experimentera. Fokus låg på hållbarhet, och hamburgerbiffen bestod vanligtvis av en skiva saltat och rökt hackat kött som man blandat med skorpsmulor och lite hackad lök. Denna serverades också med ett stycke bröd, och ibland även ett stekt ägg. När hamburgerbiffsälskande européer började emigrera till USA på 1820-talet, tog de sina vanor med sig.

En amerikansk uppfinning

”Hamburgaren är en gastronomisk slutpunkt, dess enkla utformning går inte att förbättra.”

-Josh Ozersky, The Hamburger

Oavsett vilka rätter som kommit före, är hamburgaren som vi känner till den idag utan tvivel en amerikansk uppfinning. Det var i amerikanska hamnar som sjömän och inmigranter från världens alla hörn möttes, och alla olika sätt att inmundiga ett stycke kött mellan två brödbitar kombinerades. Det är oklart vem som skapade den första hamburgaren, men ett av de tidigaste påståenden kommer från 1885: Charlie Nagreen, 15 år, sägs ha börjat sälja tillplattade köttbullar mellan två brödskivor från sin oxdragna kärra, och fortsatt med detta ända till sin död, under namnet Hamburger Charlie.

År 1919 blev det alkoholförbud i Staterna, till mångas stora förbistring. Krogar som livnärt sig på detta blev tvungna att ändra inriktning, och man började fokusera på att servera lätta rätter som hamburgare. Detta blev snabbt väldigt populärt, och hamburgaren vann över varmkorven som den stora favoriten bland snabbmat. Man började expandera sin verksamhet genom att starta matkedjor. Den första hamburgerkedjan startades 1921 under namnet White Castle. Hamburgaren marknadsfördes som mer hälsosam än varmkorven, och reklamen riktades åt Staternas växande medelklass.

Privatbilismen bidrog enormt till hamburgarens växande popularitet. Alla skulle ut och köra, och den amerikanska vägkulturen såg sin början. Det började anses normalt att stanna till på vägen och inmundiga något gott, och enkla restauranger började växa upp som svampar längs vägarna. Begreppet ”Food on the Road” blev ett solklart koncept för bilisterna, och hamburgaren var nummer 1 bland beställningarna.

I mitten av 50-talet började jättarna sin verksamhet: Burger King och McDonald´s öppnade sina portar för världen och fick fästet de har än idag. För att slippa disk började man även använda pappförpackningar, vilket resulterade i födelsen av take-away-trenden. Det stora gula M:et som McDonald´s valt som symbol har sedan dess blivit en av världens mest kända – och populära - emblem.

Hamburgerpressens ursprung

Hemlagat är nyttigare. Hamburgerkött kan föra med sig galna-ko sjukan. Spara pengar genom att skippa snabbmaten. När dessa koncept började viskas världen över, förlorade hamburgerkedjorna lite av sin popularitet – men själva rätten förblev en stor favorit bland både barn och vuxna. Lösningen till detta problem? Att laga hamburgaren själv, förstås! Rätten tågade in i hemmen med stormsteg, och idag anses hamburgaren vara en självklar del av svensk husmanskost. Men hur skulle man få till den perfekta burgaren? Svaret kom snart: hamburgerpressen tillverkades. Med denna apparat skulle vem som helst kunna laga hamburgare som var minst lika mustiga, saftiga och goda som de som serverades på restaurangen, med möjlighet att addera egna ingredienser, leka med olika variationer och även frysa in och spara resterna till nästa gång.

Stekt eller grillat?

Förr i tiden var det ingen fråga om saken: få människor hade en grill till hands, det gick mycket lättare att steka burgaren på spisen i lite olja. Men med tiden blev det ändring på det: det är inte bara mycket godare när köttet långsamt grillas över elden, det är också mer spännande och hälsosamt. Nu för tiden ska hamburgaren grillas: det råder inget tvivel om saken. Men detta är lättare sagt än gjort. Pressar man köttet för mycket när det är rått, kommer safterna ut och det blir torrt. Pressar man för lite blir burgaren som den ska – om den inte faller isär över grillgallret och ner på den glödande kolen. I stekpannan var detta inget problem, man kunde ju alltid vänta tills den stekte till sig och då skulle den hålla ihop. Men för att få till den perfekta grillade hamburgaren behövde man hjälp, och denna kom i form av olika modeller av hamburgerpressar. Dessa välkomnades med öppna armar av alla hamburgerälskande grillfantaster.

Behöver du verkligen en hamburgerpress?

Denna fråga är A och O för en hållbar ekonomi: behöver man inte något ska man absolut inte lägga ut pengar på det. Det finns de som känner så om hamburgerpressen. Är detta ditt fall? Är du osäker på huruvida en form för hamburgare kommer att vara en investering för just dig, bör du tänka på dina omständigheter och behov just nu: hur mycket gillar du hamburgare? Har du en grill? Det är klart att det går att pressa burgaren för att steka den i stekpannan också, men detta är lite väl överdrivet, eftersom det enklaste sättet i det fallet skulle vara att lägga ut en klick kryddad köttfärs i den heta stekpannan och trycka lätt tills burgaren formas. Ska hemmagjorda hamburgare bli del av din vardagskost från och med nu, kan inköpet vara väl värt det: pressen sparar på både tid och irritation, eftersom den underlättar jobbet och skapar sagolika, restaurangvärdiga burgare.

Om du inte vet hur din situation kommer att se ut i morgon, men du ändå har stor lust att pröva på, kan du köpa en av de billigaste modellerna för att experimentera. Blir det en familjefavorit, kan det vara dags att tänka på att uppgradera till en värdigare modell. Tänk även på mängden plats du har i köket: finns det verkligen rum för en pryl till? Om svaret är ja, kör till för all del: börja använda den så fort den kommer, och njut av hamburgerpressens goda resultat.

Hur länge håller en hamburgerpress?

Hur långt är ett snöre? Hamburgerpressens livslängd kommer att bero till stor del på dels det material den är tillverkad i, då teflon och stål håller betydligt längre än plast, och dels på hur väl du tar hand om apparaten. Även den bästa hamburgerpressen kan gå sönder om den hanteras våldsamt. De flesta pressarna tål rengöring i diskmaskin, men du måste ändå vara försiktig: så att inte teflonen repas eller plasten bryts. Se till att alltid göra rent pressen efter varje användning, och må den vara ordentligt torr innan du ställer undan den. När du ska ta loss burgaren från en press med teflon, är det också viktigt att du inte repar materialet – bakterier från rått kött kan samlas i fårorna och orsaka stora hälsoproblem längre fram.

Vill du vara på den säkra sidan och köpa något hållbart, kan du läsa omdömen på nätet om den modell du funderar på att köpa. Vad säger andra om den? Hur bra funkar den? Hur länge har de haft den? Fatta inte beslutet genom att basera dig helt på någon annans idéer; omdömena finns där för att vägleda dig till hamburgerpressen som passar just dina behov.

Mixtra lite!

Visserligen syftar namnet hamburgare främst på ett stycke nötkött mellan två brödbitar, men detta behöver inte alls vara så. Med en hamburgare form kan du göra en burgare av nästan vad som helst, och det är detta fakta som gett ursprung till hamburgarens många moderna syskon: cheeseburger, fishburger, osv… Det behöver inte alls vara långtråkigt på matbordet: pröva dig fram till nya, spännande maträtter och prova att göra hamburgare med lite av vad som helst. Hämta din inspiration från listan ”Hamburgaren i världens fyra hörn”:

 • Japan har en MOS Burger vars ”bröd” består av två kakor av ångat ris.
 • Wisconsin har Butter Burgers, där man sätter smör både på bröd och på burgare.
 • Brasiliens Mineiro är gjord av majsbröd och requeijao.
 • Texas har sina Bean Burgers som de fyller med pommes frittes.
 • I Mississippi har de Goober med jordnötssmör och skinka.
 • Afghanistan lägger persilja, korv, pommes frittes och ett kokt ägg på sin burgare.
 • Slovenien har en hästburgare med ajvarsås och nacho-ost.
 • Portugals Fiskburgare kombinerar lax och alger.
 • Indien har sin Vada Pav, med potatis, vitlök och chili.
 • I Australien äter de glatt sin Aussie Burger med ananas, stekta ägg, rödbetor och sambal oelek.
 • Iran har sin Mash Donald´s, med kött, oliver och champinjoner.
 • Tennessees Slugburger är friterad.

Fördelar och nackdelar av hamburgerpressen

Det sägs både gott och ont om hamburgerpressen som uppfinning. Dock är fördelarna ofta långt fler än nackdelarna. Här kan du läsa lite om vardera, för att se om denna uppfinning verkligen förtjänar en plats i ditt kök:

 • Hamburgerpressar är i största allmänhet lättanvända. Du behöver bara lägga ett styck malet kött på nederdelen och trycka till, så är burgaren formad. Vissa fungerar till och med automatiskt.
 • De flesta tål att diskas i diskmaskin, så du som inte gillar att stå och göra rent saker en efter en för hand kommer att ha det väldigt lätt att reda upp köket efter matlagningen.
 • De är lätta att få tag på. Eftersom deras popularitet ökat betydligt på sistone, handlar det inte längre om någon mörk produkt som man måste beställa hem långt bortifrån, utan du kan köpa den i en fysisk butik nära dig eller till och med på nätet och få den hemlevererad på några dagar.
 • De är inte så stora, så det är lätt att finna plats för dem i ett vanligt kök.
 • Hamburgare som formas med press blir tjocka och runda, och kan grillas utan att falla i bitar. Eftersom pressen hjälper till att förvara både smak och form och samtidigt sparar tid, har den blivit hamburgarfantasternas stora favoritredskap.
 • Du kan få tag på en bra och hållbar press som gör allt den ska för en billig penning.
 • Vissa modeller är tillverkade i plast och klarar inte varmvattnet i diskmaskinen.
 • Några pressar är gjorda av tunga metaller, vilket är bra för att burgaren ska pressas med rätt kraft, men kan ha trista konsekvenser om de tappas på kakelgolv.
 • De bästa pressarna är betydligt dyrare än medelpriset.
 • Vissa pressar skapar irrritation i och med att det är svårt att få loss den färdigpressade burgaren från apparaten. Man har försökt lösa detta genom en speciell spatel som ibland kommer med pressen.
 • Plastpressar går ofta sönder om man pressar för hårt.

Vilken hamburgerpress ska jag välja?

Har du avgjort att hamburgerpressen ska köpas, då den verkligen förtjänar att få bo hemma hos dig, gäller det att bestämma vilken modell som passar dig bäst. Visserligen är det sant att de alla kan användas för att pressa hamburgare, och smaken kommer att bero på hur du kryddat köttet snarare än på redskapen du använt – trots detta är det dock viktigt att du minskar på irritationsmoment och ökar möjligheten för tillfredsställelse med ditt inköp genom att noga överväga varje press, dess fördelar och nackdelar och hur dessa passar in på din idé om den perfekta grillfesten. Här kommer några tips:

 • Hur ofta tänker du äta hamburgare? Är det en riktig favoriträtt hos familjen kanske du vill ha en deluxe hamburgerpress med justerbara storlekar. Det finns de som kommer med en fjäderbaserad tryckfunktion för att göra det lättare att avlägsna den färdiga burgaren. Att laga ett helt lass burgare på en gång och sedan frysa in dem kan också vara en väldigt bra idé, då du sparar på både tid och disk. En dubbel hamburgerpress kan vara väldigt tidssparande för den som tänker laga hamburgare i industrimängder när hela släkten ska komma på grillfest.
 • Hur mycket pengar är du villig att lägga ut? Hamburgerpressen kostar visserligen inte skjortan, men den är inte heller ett oumbärligt element. Vill du ha en produkt av god kvalitet som håller länge, men som du inte måste betala alltför mycket för, kan du läsa lite om olika modeller på nätet: det finns artiklar som redogör för vilken hamburgerpress som visats vara bäst i test, i aspekter gällande pris och funktion, estetik och användarvänlighet.
 • Vem bor i köket? En lite billigare modell kan fungera hur bra som helst om den tas hand om väl – den ska rengöras och förvaras torrt, teflonen ska skyddas från skrap. Men den som har klåfingriga barn i huset kanske vill satsa på en mer hållbar modell – då kan de små få vara med om det roliga utan att de vuxna riskerar stressmomentet ”… oj då!”
 • Storleken. Hur stora ska burgarna vara? Det finns stora hamburgerpressar som du kan justera till två storlekar, och det finns de som tillåter mer variation. På det sättet garanterar du att burgaren inte kommer att vara betydligt större eller betydligt mindre än brödet, då det förra kan verka överdrivet, och det senare ger ett intryck av snålhet. De billigaste pressarna kommer dock endast i standard storlek, vilket kan passa bra till dig som inte är så petnoga med hur maten ser ut, bara den smakar som den ska. Hungriga gäster kan ju alltid få ta en hamburgare till...

Sagaform hamburgerpress: den perfekta gåvan för grillfantasten

Går du och funderar på vad i all sin dar du kan ge din kompis i present, hen som älskar att ordna grillfester? Du är bjuden nu i helg och du skulle gärna vilja ta med någonting som present, som de kommer att uppskatta och verkligen ha nytta av – men de verkar redan ha allt som behövs. Varför inte ge dem en Sagaform hamburgerpress? Sagaform är en svensk butik som specialiserar sig på att tillverka smarta redskap för hemmet som är fullt funktionella och vackert stilrena, så de passar lika bra att köpa hem till sig själv som för att ges bort i present. För grillfantasten i vänskapsgruppen har de tagit fram Sagaform BBQ hamburgerpress, en lyxvariant av burgarformen som kommer att göra stor succé hos vem som helst som älskar matlagning, nötkött och grillning.

Så fixar du den godaste hamburgaren

En varm och god, krispig men ändå saftig burgare är egentligen ganska lätt att laga. Du slänger ihop smeten med köttfärs och kryddor, formar den till biffar med BBQ hamburgerpressen och steker eller grillar rubbet. Det läggs på hamburgerbrödet med lite tomat, lök, isbergssallad och en dressing… Men en riktigt njutbar kulinarisk upplevelse kräver lite mer tanke och kärlek än så.

Hamburgaren är en enkel rätt, men samtidigt öppnar den portarna för kreativiteten på ett sätt som få andra rätter gör. Konceptet biff på bröd kan varieras på tusentals sätt, och det är just därför burgaren på senaste tiden har funnit sin väg in på även de finaste restaurangerna. Här kan du få lära dig om hur du fixar grundreceptet på ett enkelt, tidssparande (och disksparande!) sätt, och sedan få inspiration för att leka med receptet och variera till ditt hjärtas fröjd. Så här ska det gå till…

Du behöver:

 • 800 gr köttfärs
 • 75 gr strimlad bacon
 • 1½ tsk salt
 • 1 tsk svartpeppar, nymald
 • 2 tsk tigersås
 • 3 msk matolja

Så här ska du göra:

 1. sagaform hamburgerpressBlanda alla ingredienserna väl, men se till att inte bearbeta köttet mer än vad som är absolut nödvändigt. Lägg ut lite hushållsplast på skärbrädan och lägg köttet på detta. Forma det hela till en rulle, och lägg in denna i kylen. Ju längre tid köttet får marinera, desto godare kommer burgaren att bli. Du kan låta det stå i en halvtimma om det är bråttom, över natten om möjligt.
 2. Ställ ut hamburgerpressen och lägg ett stycke vaxpapper på botten. Detta är bra särskilt om den press du valt inte har non-stick funktion, eftersom vaxpappret hindrar köttet från att fastna i apparaten.
 3. Dela hamburgersmeten i fyra delar, och lägg dem på pressen en och en. Pressa lagom hårt för att burgaren ska få rätt form, utan att köttsafterna trycks ut. Lossa biffen försiktigt från pressen, och låt den grillas till perfektion.
 4. Vid slutet av tillagningen kan du även välja att pensla burgaren med en god glaze, som kommer att framhäva smaken på biffen, men även ge den en vacker glansig färg.

I hamburgerbrödet lägger du biffen, som ska få sällskap av tomatskivor, isbergssallad, ett par ostskivor, ketchup, majonnäs och lite pickles. Den enklaste hamburgaren är nu färdig, och det är dags att sätta fart på inspiration och innovering genom att pröva dig fram genom många olika varianter. Här kommer idéerna:

 • Gör biffen på nötkött, kycklingkött, griskött eller fisk. Du kan även pröva mer exotiska varianter som kalkon, lax, räkor eller hummer.
 • Pröva att mixa in olika kryddor. Sätt en indisk smak på burgaren med lite masala, eller ge den mexikansk tacosmak genom att krydda med chilis och avokadoskivor.
 • Gör en fylld burgare: Denna variant är en stor favorit bland hungriga barn! Lägg en mindre portion kött på hamburgerpressen och platta till den. Forma en fördjupning i mitten och fyll denna med någon spännande ingrediens: lite ost, svampsås eller annat gott. Lägg på lite extra köttfärs som lock, sprid ut ordentligt och tryck till med pressen. Grilla som vanligt – och njut av barnens överraskning när de tar första tuggan av denna goda burgare!
 • Variera innehållet: Pröva med olika pickles, olika sorters sallad, olika såser. Det finns tonvis med olika recept på goda såser: BBQ, pikanta, söta, sura, ranch sauce… Det gäller bara att hitta din favorit, blanda ihop den och njuta av de nya smakerna du skapat.
 • Brödet är en nästan obligatorisk del av burgaren. Men du som av hälsoskäl inte kan äta vanligt bröd behöver inte gå utan: hamburgaren får en exotisk twist om du gör den på majsbröd, yuccabröd eller banankakor.
 • Veggohamburgare är helt vettigt och fullt möjligt: Använd en färs gjord på bönor, sojabönor, svamp, nötter, tofu, fetaost, ägg, havre… möjligheterna är många, och endast fantasin sätter gränsen!
 • Servera gärna med något gott tillskott som passar den kryddblandning du valt för dagen. Coleslaw, kryddpotatis, messmörsdressing, rödlöksmarmelad… eller de klassiska pommes frittes med ketchup.
 • Olika sorters ostar gör spännande saker med smaken – men se till att alla i familjen tycker om den ost du väljer innan du låter den smälta över biffen!

Om hamburgaren: Detta visste du inte!

 • USA är hamburgarens fädernesland, och även platsen där man äter flest burgare per år. Om alla hamburgare som konsumerades där under ett års tid skulle läggas på rad, skulle raden nå runt världen hela 32 gånger!
 • Den största burgaren skapades år 2012 i Minnesota, USA. Den var 305 cm i diameter och vägde 913 kilo. Det tål att sägas att mindre burgare är definitivt vackrare i utseendet.
 • Oklart ursprung: skumt innehåll. Hemmagjorda burgare är bäst, just för att du har kontroll över vad du sätter i smeten. I de delar av världen där man har mindre koll, har det upptäckts att vissa typer av bröd som används till hamburgare innehåller ammoniumsulfat, ammoniumklorid och azodikarbonamid. Färdigmald färs bör också inspekteras noga: ibland får du mer än bara kött på köpet…
 • Under den politiska stress som Första Världskriget skapade, började amerikaner kalla hamburgare för ”frihetssmörgåsar”, bara för att undvika namnets tyska klang.
 • Den dyraste burgaren någonsin kostar 50 000 SEK. Den är gjord på wagyukött, perigordtryffel och foie gras, och innehåller även svart tryffel, hjortkött och ankägg. Den serveras som ett paket med ett Pétrus-vin. Det är så få människor som köper den, så de som gör det får ett diplom.
 • Basingredienserna i en vanlig hamburgare är ganska nyttiga och näringsrika. Vill du att burgaren inte ska förlora sitt värde som smalmat bör du dock vara försiktig med mängden ost, ketchup, majonnäs och andra såser du kryddar med – det är där kalorierna byggs upp!
 • Biffarna i hamburgarreklamen är bara halvgrillade – därför ser de så aptitretande saftiga ut.
 • Cheddarost och stekt potatis är de självklara favoriterna bland tilltugg till hamburgare världen över.