Det finns kaffe, och så finns det espresso. De som inte är finsmakare kring detta ämne, blandar ofta ihop dem, men för de som kan sitt om sina koffeinhaltiga favoritdrycker, går dessa två inte ens att jämföra.

När du gör en espresso, kan du starta med en högre kvalitet på kaffebönor och sedan brygga dem genom en process som ger en större intensitet i smaken än vad du skulle uppleva med din typiska kopp på ett café.

En espresso av hög kvalitet kommer med ett lager av delikat skum på toppen som kallas "crema" och kan drickas som det är, eller blandas med andra ingredienser för att göra en mängd av olika populära espresso drycker.

Om detta stycket inte gjorde dig törstig och sugen på att dricka en espresso, kommer du förmodligen att mer uppskatta en traditionell kaffebryggare. Men om tanken på en mörk, rik, skummande shot espresso får dig att snabbt vilja åka till ditt favoritkafé, då är ett köp av en espressomaskin mycket väl betala sig i månader framöver.

Vad du kan göra med en espressomaskin

Det är till och med möjligt att du är en espresso älskare utan att du själv inser det. En hel del av de mest populära kaffedrinkarna på ett cafe idag är gjorda med espresso, så om du normalt sätt beställer in något på listan nedan, kan en espressomaskin vara värt att överväga.

Espressobryggare

Om du äger en espressomaskin, kan någon av dessa göras i ditt eget kök för mindre pengar, så länge du har rätt råvaror och lite tid att spendera på dem:

Espresso shot (eller dubbel shot):

Detta är vätskan precis så som den kommer ur maskinen. Många espresso älskare föredrar att dricka det i sitt naturliga tillstånd, som liknar en något mörkare version av svart kaffe.

Macchiato:

Din espresso shot, med bara lite ångad mjölk på toppen, lägger till lite extra skum och ser till att fånga upp den starka smaken.

Cappuccino:

Som en macchiato, men med extra mjölk. En cappuccino är ett av de mest populära sätten att dricka espresso och lätt att göra hemma om du har en espressomaskin bäst i test.

Latte:

Detta är liknande till en cappuccino, men med mer mjölk och bara ett tunt lager skum.

Glasyr:

espressomaskinerSom en cappuccino, men med choklad som läggas till.

Dessa är de viktigaste normer, men om du vill kan du alltid lägga till extra förmåner baserat på dina preferenser som vispad grädde, smakämnen som hasselnöt, karamell eller pepparmynta, och även använda alternativ till mjölk (även om något som sojamjölk tenderar inte att skumma).

Med en espressomaskin i ditt hem, kan du experimentera med att ditt hjärta är glädje och producera hopkok att slå ut smaken av drinkarna på ditt lokala kafé eftersom de är baserade på dina personliga preferenser.

Typer av Espressomaskiner

Den största skillnaden som du kommer märka när du tittar på de olika typer av espressobryggare på marknaden är hur enkla de är att använda.

Manuell Espressomaskin

Manuella espressomaskiner är för dem som inte har något emot att lägga lite eget arbete på sin espresso. Detta extraarbete kan löna sig dock, eftersom manuell espressobryggare ger dig kontroll över varje del av processen för att göra en shot espresso så att du eventuellt kan (om du gör allt helt rätt) få till den absolut perfekta drycken. Den andra sidan av detta, är att du enkelt kan förstöra din espresso om du inte får till det precis rätt, och det kan ta lite tid att lära sig.

Det mest utmärkande sak du kommer att märka om dessa maskiner är spaken – vissa har en fjäderkolv spakdesign och andra en direkt spak, den sistnämnda innebär lite mer arbete. Manuella espressobryggare är ofta attraktiva, nästan lika dekorativa som de är funktionella. De är dyra, men för riktiga finsmakare som är villiga att ta i, kan de producera riktigt bra espresso.

Fördelar:

 • Denna typ av espressomaskiner ger god espresso av hög kvalitet.
 • Du har mer kontroll över processen.
 • En attraktiv apparat att ha på dina bänkskivor.
 • Dessa espresso skapare har ett rykte om sig som att vara under en lång tid.

Att Tänka på:

 • Dessa enheter tenderar att vara dyra.
 • Det kan vara svårt att använda och lätt att smutsa till.
 • Rekommenderas endast för erfarna baristor och finsmakare.

Semi-Automatiska Espressomaskiner

Semi-automatiska espressomaskiner har elektriska pumpar, som omedelbart gör dem mycket lättare att använda än sina manuella motsvarigheter. De ger dig en blandning av den kontroll som människor gillar med manuella maskiner (även om inte riktigt lika mycket) och dess användarvänlighet som man börjar se i olika typer av automatiska modeller. De är de mest populära typ av espressomaskin på marknaden idag.

Du kan hitta några modeller som hamnar i en lägre prisklass 2000 till 4000 kr, men en hel del av de trevligare halvautomatiska modeller på marknaden går på flera tusen.

Fördelar:

 • Denna typ av espressomaskiner är enklare att använda än sina manuella motsvarigheter.
 • Du har fortfarande en hög nivå av kontroll.
 • Kan göra på hög kvalitet och riktigt god espresso.
 • Det finns många prisvärda modeller från kända varumärken.

Att tänka på:

 • Vissa modeller kan vara mycket dyra.
 • Denna typ av espresso maskin är inte lika lätta att använda som den andra automatisk
 • typer av espressobryggare.

Helautomatisk Espressomaskin

Låt oss dyka ner och titta på vad som är bra och mindre bra med denna typ av espressomaskin.

Förutom en elektronisk pump, levereras helautomatisk espressobryggare också med automatiserad mängd och leverans av vatten i espresso.

Som ett resultat, är de ännu lättare att använda än semi-automatiska modeller, men de tar en större bit av kontroll ur händerna – vilket kan vara ett problem om du är väldigt noga med hur du vill ha din espresso.

Som med semi-automatiska modeller, är prisklasserna och utbudet på denna typ av espressomaskiner väldigt brett. Du kan hitta modeller för ett par tusen medan andra kostar tiotusen och uppåt.

Fördelar:

 • Dessa enheter är mycket lätta att använda.
 • Du kan hitta prisvärda modeller.

Att tänka på:

 • Mer elektronik innebär flera delar som kan vara mer benägna att gå sönder.
 • Vissa modeller kan vara mycket dyra.
 • Du har mindre kontroll över den speciella smaken av din espresso.

Superautomatiska Espressomaskiner

Låt oss dyka ner och titta på vad som är bra och mindre bra med denna typ av espressomaskin bäst i test.

Som namnet antyder, är superautomatiska espressomaskiner användarvänligheten till en helt ny nivå.

Tanken bakom denna typ av enhet är att göra processen för att ta fram en espresso så enkel som att lägga till ditt kaffe, och trycka på en knapp. Och det är allt. Snabbt och enkelt utan att lämna efter sig en röra du behöver städa upp.

Denna typ av espressomaskin är ett utmärkt val för den som inte vill göra något arbete och inte är alltför bekymrad över den invecklade smaken, utan istället bara vill ha en snabb espresso. Om du dricker en hel del espresso hela dagen, kan detta vara något för dig.

Fördelar:

 • Den enklaste typen av espressomaskin att använda.
 • Har massor av speciella funktioner som finns, såsom inbyggda kvarnar och programmerbara inställningar.
 • I huvudsak ett "Allt-i-Ett" - system med många speciella funktioner inbyggda.

Att tänka på:

 • De tar de flesta av kontrollen ur händerna och göra allt arbete för dig.
 • De tenderar att vara dyrare än andra typer av espressomaskiner, även om du fortfarande kan hitta några mindre modeller för ett par tusen kronor.

Faktorer att tänka på när man köper en espressomaskin

Vad folk vill ha i en espressomaskin varierar nog att du kan hitta ett brett utbud av alternativ på marknaden. För att hitta den maskin som är rätt för dig, här är några av de viktigaste faktorer och funktioner för att tänka på medan shopping runt.

Enkel användning

Som sannolikt blev klart när du läser igenom beskrivningen av de olika typer av espressomaskinerna som finns, är en stor särskiljande faktor i olika modellerna hur enkelt och bekvämt de är att använda. Om du vill ha en maskin med vilken en stor del av processen är automatiserad, kan du lätt hitta en. Du kan även hitta modeller som kommer att göra några av de mer komplicerade espresso dryckerna som cappuccino med en knapptryckning.

Om bekvämlighet är din högsta prioritet, leta efter en espressomaskin som faller in i en av de mer automatiserade kategorier och har programmerbara inställningar. Och se till att du hittar alla knappar och extra funktioner intuitivt innan du köper.

Enkel rengöring

Om du hamnar med en modell som är enkel att använda men jobbig att städa, då är den trots allt inte så bekväm. Se till att du har en uppfattning om vad det innebär när det kommer till rengöring av din espressomaskin innan du köper den så att du vet hur involverade i processen du kommer att bli. Ju fler funktioner och komponenter maskinen har, desto mer sannolikt att det kommer att ta lång tid att städa.

Kostnad

Prisintervallet för espressomaskiner är stort och det finns så många faktorer som kan göra en skillnad i kostnad att det är svårt att generalisera. I vissa av de större modellerna, betalar du mer för hållbarhet och kvalitet av material.

Hos andra, kan den högre kostnaden ha mer att göra med extra funktioner de innehåller. Ibland måste du betala för enkel användning, andra gånger för godare espresso som fortfarande tar ett tag att göra. De riktigt dyra modellerna kombinerar ofta flera av dessa saker

Om du är mycket noga med antingen smaken av din espresso eller hur mycket tid du ska spendera på att göra det, kommer en espressomaskin som faller någonstans på den övre delen av prisskalan vara värt det. Om du inte är alltför berörd med användarvänlighet och är nöjd med all typ av koffeinhaltig dryck, så kan du vara i den kategori av människor som skulle vara nöjd med en billig espressomaskin.

Dina dryckespreferenser

Vi har pratat om en del olika faktorer som kan påverka smak av espresso, men vi har ärligt talat inte ens rört vid ytan. Detta är en stor fråga som många människor har åsikter om (kolla bara in många kaffe-centrerade forum på internet som finns där det diskuteras hur man får till en bra smak).

Om du är ny kring bästa espressomaskin för hemmabruk, ärligt talat, kanske du inte behöver oroa dig för detta. Eller om du föredrar mochas eller cappuccino där smak av espresso spelar en roll, men inte är lika framträdande som det är när man dricker en espresso shot, kanske du nöjer dig med en espresso gjord av någon av de billigare modellerna.

Om du verkligen bryr dig om kvaliteten på din espresso smak (eller tror att du kan börja när du experimentera mer med att göra det hemma), så finns det en hel del saker att tänka på.

Till exempel, hur många pannor som en maskin har, kan göra en stor skillnad (ju mer desto bättre), samt om test espressomaskiner använder ångtryck för att göra espresso (rekommenderas inte), och vilken temperatur maskinen blir till och hur stadig den håller denna temperatur.

Som alltid vad gäller smak, vad som är bäst är subjektivt – vilket gör att räkna ut vilken dyr espressomaskin kommer att producera högsta kvalitet espresso för din smak är en utmaning om du är ny kring att göra espresso hemma. Om du inte är alltför säker ännu om dina inställningar, kan du hålla dig till en espressomaskin som både är medel när det kommer till funktioner och priser.

Du kan alltid byta upp dig till en maskin med allt möjligt när du har fått dig en bättre uppfattning om vad du vill ha.

Kundtjänst

De flesta espressobryggare är produkter som du kan räkna med att ha ett tag. Det innebär att du vill att dem håller, och att du kanske själv behöver kontakta tillverkaren för delar eller reparationer för att få använda sig av dem för sin fulla livslängd.

Kolla vad kunderna säger i recensioner om sina erfarenheter av att hantera olika märken när de behöver hjälp (eller ännu bättre, om kunder säger att de har haft maskiner i år utan att man behövt hjälp).

Du vill inte köpa dig något som plötsligt är något oanvändbart inom ett par år, och som du inte kan fixa för att det inte var möjlig att höra av sig till den där servicepersonalen på företaget som har tillverkat bästa espressomaskinen.

Hållbarhet

Många av espressomaskinerna med högre prisklasser, kommer med en garanti, som kan ge dig en idé om vad man kan förvänta sig från deras hållbarhet. Baserad på rykte och recensioner kan du få en tydligare bild av hur länge du kan räkna med en viss modell att hålla.

Den typ av material som maskinen är tillverkad av kan också göra en skillnad, espressobryggare är till stor del tillverkade av metall, och tenderar att hålla längre, samt upprätthålla värmen på ett mer effektivt sätt. Och mer automatiserade modeller med en massa elektriska delar kommer sannolikt ha större behov av reparationer mer ofta än espressomaskin manuell.

Storlek

Vissa espressomaskiner kan vara rätt så stora. Om du har begränsat med köksutrymme (och de flesta människor har det), kan du ha svårt att hitta någonstans att placera den, utan att göra avkall på tillgängligheten av en annan köksapparat. Många av de större modellerna gör två espresso shots på en gång eller ha extra användbara funktioner, som kan vara fördelar som gör storleken väl värt det.

Extra funktioner att tänka på

espresso maskinDessa är några av de viktigaste saker som du måste hålla i åtanke när du köper en espressomaskin test. Men, vissa modeller är utrustade med en del extra funktioner som kan övertala dig när du står där och överväger dina val. Här är några extra funktioner som du bör tänka på.

Inbyggd kaffekvarn:

Att ha kaffe som är fräscht och nytt kan göra stor skillnad i smak och med en kvarn som är en del av din maskin kan man lägga till bekvämligheten och spara på plats i skafferiet. Denna funktion är bra för dem som har begränsad bänkskivan eller bara inte vill köpa en separat kaffekvarn.

Vattenfilter:

Kvaliteten på ditt vatten kommer att påverka den övergripande smaken av din espresso. En espressomaskin med ett vattenfilter inbyggt i kan bidra till något extra smak ditt vatten kan ha kommer inte att påverka de drycker som du gör.

Koppvärmare:

Om du vill ha hjälp att hålla din kopp med espresso varm, snarare än att sipprar ur värme, kommer en koppvärmare att vara en trevlig funktion.

Programmerbara Inställningar:

När du vet hur du vill ha din espresso på bästa sätt, kan du programmera maskinen och göra det lättare för dig i framtiden. Vissa maskiner kommer att låta dig programmera inställningar för flera personer, så att alla i familjen kan få sin perfekta kopp.

Skumstav:

De flesta espressomaskiner har denna funktion, men om du föredrar de typer av espresso drycker som innebär ångad mjölk, är det en absolut nödvändighet och du vill inte köpa en maskin som saknar denna funktion.

Att äga och använda en manuell espressomaskin bäst i test i hemmet kommer att vara hur enkelt som helst efter bara några försök. Detta avsnitt kommer att hjälpa bekanta dig med terminologi, vissa förfaranden och nyttan av att ha rätt tillbehör. Snart kommer du vara en top-notch barista!

Temperatur:

För att uppnå bästa smak av en espressodryck, måste temperaturen vara exakt. För varmt och du har en sur smak av din espresso, inte tillräckligt varmt och du har en bitter smak. Någonstans runt 195 grader är perfekt. De dyrare espressomaskinerna kan uppnå den perfekta temperaturen, medan billigare ångdrivna maskiner tenderar att värma vatten till en högre temperatur.

Malning:

Du kan välja en bäst i test espressomaskin som internt sköter malning av böner för dig, mala egna bönor (till exempel, med ett blad eller kvarn), eller välja färdiga i förpackningar som du kan hälla ner i din espresso som är redo att brygga snabbt och lätt, utan arbete eller för att städa upp.

Skumma:

Många espressomaskiner komma med ångstav som kommer att hjälpa dig uppnå en skummande konsistens som gör cappuccino så härligt dekadent. Denna process kan också göras manuellt. Det cirkulerar många mjölkskumning tillbehör på marknaden idag.

Vattenfiltrering:

Detta är praktiskt, inbyggda funktionen är tillgänglig för vissa espressomaskiner för hemmet. Det bidrar till att säkerställa en god kopp espresso. När filtret är placerat i maskinen, tar det bort föroreningar från vattnet. (Filter behöver bytas ut, så se till att rådfråga/kolla din manual om detaljerna för din espressomaskin.)

Ordlista För Espresso

Konsten att göra en perfekt kopp espresso kommer med sitt eget språk. Här är en snabb guide till några vanliga termer som du kommer att stöta på:

Crema

Crema är ett gyllene skum-liknande lager på toppen av en nybryggt shot espresso. Det skapar som ett "lock" över espresson, som hjälper till att behålla smaker och dofter av espresso.

Crema är utmärkande för en vällagad espresso och kan endast uppnås genom användning av en pump-driven maskin. Crema är inte att förväxla med grädde eller skummad mjölk som toppar speciella drycker.

Tryck

Tryck är mätning av ångtryck som drivs igenom när du maler bönorna. Högre tryck är nödvändiga för att producera en espresso av full smak. Mellan 15 och 18 tryck är normalt på den högre änden av espressomaskiner.

Panna

Pannan värmer vattnet inne i maskinen och exakt temperatur för en perfekt kopp espresso.

CC

Många espressomaskiner är tillverkade i Europa och användning av EU-standarder för mätning. Panna storlekar är ibland uttryckt i cc, vilket är samma som ml eller milliliter. 100 cc är 3.38 OSS uns.

Karaff

En karaff är en flyttbar behållare som bryggt espresso kommer att samlas in. (Pump-drivna maskiner förser bryggt espresso direkt i koppar.)

Demitasse Koppar

Dessa små kaffekoppar är nödvändigt när bryggning med en pump maskinen. Eftersom pumpen-drivna maskiner inte använder en karaff, kommer du att brygga rakt ner i dessa koppar. En shot av espresso passar perfekt till en demitasse kopp.

Droppbrickan

Droppbrickan sitter under bryggningsmekanismen för att fånga upp eventuellt spill medan du brygger din espresso. Droppbrickan kan vanligtvis tas bort från maskinen för att tömma och rengöra.

Utvinning

Utvinningsprocessen tvingar hett vatten i pannan genom kaffesump för att "få" en kombination av smaker och oljor för att ge den idealiska shoten espresso.

Filterkorg

Filterkorgen har kaffesump. Det har en rad små hål i botten, vilket tillåter den bryggda espresson att filtrera genom till koppen (eller karaff, beroende på typ av maskin du köper). Dock kan en del, även espressomaskin rea, ha mer än en filterkorg.

Skum

Skum skapas när mjölken värms upp med hjälp av maskinens ångstav. Genom en kombination av luft, värme och hastighet, får mjölken en löddrig-liknande konsistens som kan hällas och kommer att flyta ovanpå espresson.

Skumkanna

Detta krävs för att göra cappuccino, där en skumkanna förvarar mjölken när den ångas. En skumkanna bör vara placerad i frysen innan du använder den. Kall mjölk ger det bästa skummet, vilket även mjölk med låg fetthalt gör.

Du kan även ånga sojamjölk, men skummad sojamjölk kommer inte alltid uppnå samma skummad konsistens som vanlig mjölk. Plus, med en skumkanna blir avfall mindre eftersom du kan lagra oanvänd skummad eller ångad mjölk i kylskåpet när du är klar med förberedelserna att din kopp cappuccino.

Kvarn

Kvarnen ser till att fint mala kaffebönor till brygg-redo kaffe.

Tratten

Tratten innehar bönor inuti kvarnen.

Kåpa

Detta är det viktigaste organet och skalen av en espressomaskin. "Kåpan" har alla inre komponenter och stöder de viktigaste yttre delarna. Det är oftast gjorda av plast eller metall, så som järn, mässing, stål eller aluminium.

Startknapp

Denna startknapp refererar till den knapp/spak man använder för att producera en shot espresso. I manuella maskiner, är det ofta faktisk en spak som man drar i. I automatiska maskiner, sker denna process internt.

Kolv

Kolven ser till att tvinga fram vatten genom kaffesump genom högt tryck. Denna del aktiveras oftas av hävarmen eller liknande.

Pod

En pod är en fristående, förmald, förpressad puck av malet kaffe. De är oftast inne i ett perforerat pappersfilter, och i många fall säljs individuellt förpackade för att upprätthålla färskheten.

Portafilter

På vissa espressomaskiner av högre kvalité, finns det ett 3-vägs ventilsystem till för att omedelbart ta bort trycket från handtaget när din espresso shot är klar. Detta system möjliggör att snabba på följande brygg, utan att oroa dig för högt tryck som fortfarande är inne i ett portafilter. På detta sätt så ökar du även effektiviteten av din espressomaskin avsevärt.

Tryckavlastningssystem (även kallad 3-vägs magnetventil)

Det är denna del av espressomaskinen som innehar självaste kaffet.

Pipan

Pipan är där bryggt espresso kommer ut från och hamnar i en kopp (eller karaff, beroende på vilken typ av maskin du köper). Många espressomaskiner är utrustade med två pipor.

Ångstav

En ångstav, som vi varit inne på tidigare, är ett synligt, yttre rör son finns på de flesta espressomaskiner som används för att skumma och ånga mjölk samt värme espresso koppar.

Denna ångstav styrs av en ångknopp som öppnar och stänger ångventilen inuti maskinen. På vissa maskiner, kan denna ångstav också ge varmvatten. Vissa maskiner kan också göra det möjligt för dig att värma vatten med denna ångstav.

Pressa

Att pressa är handlingen där du trycker på och pressar en bädd av lös, finmalet kaffe för espresso i förberedelse för bryggning. Olika maskiner kräver olika metoder för press. De espressomaskiner som drivs med ånga kräver en utjämning med press, medan en kolv spak, en fjäder hävarm och pump-drivna maskiner kräver en mer packad press.

Vissa maskiner kräver att du pressar tungt, medan andra kräver ett lättare tryck. Oavsett så är det viktigt att du har koll på när det ska pressas hårt och inte, för att få ett så bra resultat som möjligt. På vissa maskiner måste du pressa och packa espresson själv.

Thermoblock

I vissa espressomaskiner, är värmesystemet format och liknar en bils radiator: En serie av uppvärmda metallringar eller rullar eller-kanaler som vattnet måste passera igenom och blir successivt varmare när det når pannan.

Termostater

På de flesta espressomaskiner med en panna, styrs temperaturen i pannan via en temperaturmätning enhet som kallas en termostat. Termostaten är (oftast) elektriskt, mekaniskt eller elektroniskt kontrollerad, och kan aktivera och inaktivera ett värmeelement beroende på vilken temperatur som krävs.

Eftersom alla espressomaskiner i hemmet har olika egenskaper av drift, inställningar och anvisningar, bör du alltid ha din bruksanvisning nära till hands.

Att ta hand om sin bästa espressomaskin är en ganska enkel process. Här är några snabba tips att komma ihåg:

 • Töm droppbrickan och rensa ut eller tvätta den. På vissa modeller kan dessa delar vara diskmaskinssäkra, så se till att du kollar noga i din manual.
 • Utsidan av maskinen kan torkas av med en fuktig svamp efter behov.
 • Om din maskin har ett vattenfilter, se till att ändra den när det behövs.
 • Ibland kan du behöva byta ut tillbehör och blötlägga dem för att bli av med eventuella rester.

Detta var en superguide på hur du väljer den bästa modellen på marknaden och förhoppningsvis har den innehållit tillräckligt med kunskap du kan beväpna dig med inför att köpa espressomaskin. Det finns tusentals olika produkter att välja mellan och med vår guide kommer du troligtvis att hitta en maskin som passar just dig och dina behov

Det som är viktigt att komma ihåg är vilka funktioner du verkligen kommer att behöva. Då olika modeller skiljer sig så pass mycket i pris kommer du behöva vara säker på vad exakt det är som just du behöver. Om du inte gör detta riskerar du att betala alldeles för mycket för en espressomaskin som gör långt mer än det som du faktiskt behöver i din vardag, och du har då spenderat flera tusen i onödan.

Till sist är det viktigt att du kollar om du kan få någon garanti på din espressomaskin eller vad som vanligtvis ingår i ett köp. När du är säker på vad du kan få, är det troligtvis fritt fram att genomföra ett köp. Vi önskar dig lycka till med ditt användande av din nya maskin och att du ska njuta av dina färska rykande drycker framöver.