Nybakat bröd är en av de bästa sakerna man kan stoppa i sin mage. Tyvärr har vi ett problem, det tar tid att göra bröd och man behöver anstränga sig rätt mycket. De flesta människorna på vår planet har dessutom aldrig gjort bröd i sina liv och de skulle inte ens ha tanken över att göra det, men uppfinningen av bakmaskiner har fått folk att tänka om. Idag vänder sig miljontals människor till att laga sitt bröd hemma än att köpa det i butik, för det blir inte bara billigare, men det är också roligt och sen så får du exakt det bröder som du vill ha. En bakmaskin är alltså ett naturligt val om du vill baka ditt egna bröd.

Det fantastiska med en brödmaskin är att de ofta är automatiska, vilket betyder att de tar hand om ansträningen åt dig. En bakmaskin är alltså en kompakt, elektrisk ugn som tar hand om ditt bröd och bakar det. Maskinen är lite speciellt, det finns en axel i botten av maskiner som är ansluten till en elektrisk motor under själva apparaten. Därefter finns det en paddel som sitter fast i axeln och även inuti maskinen. Axeln har en vattentät tätning, så att det inte kommer ut något bröd när den lagar brödet.

bakmaskinSå hur använder man en bakmaskin? Först och främst så startar du maskinen och ser till hur mycket deg du får plats i den. Därefter ska du samla ihop alla ingredienser och göra din deg. Allt beror ju lite på vad för slags deg du ska tillaga. Det finns oftast färdigställda program i din bakmaskin, så det du behöver göra är att lägga i degen, välja det program via kontrollpanelen eller displayen, därefter stänger du locket och så avvaktar du tills maskinen är färdig. Maskinen kommer börja rotera den paddel som finns i maskinen när du startat den, så att din deg blir knådad. Här kommer din deg knådas rätt länge tills den får rätt konsistens och är färdig. När degen är tillräckligt knådad så kommer ugnen startas, så att ditt bröd kan bakas. Det är när grillen tänds som ånga syns från maskinen och du kommer också börja kunna känna den underbara lukten som nybakad brös medger. Allt sker således egentligen automatiskt, dessutom brukar de flesta maskiner också erbjuda olika receptböcker som du får med när du köper din bakmaskin. Vill du läsa om de olika funktionerna eller de olika delarna som tillkommer till just din bakmaskin, läs då igenom de lika bakmaskin bäst i test som finns överallt på nätet, så att du kan få god inblick över hur de olika maskinerna fungerar och så att du kan köpa den bästa produkten till just dig.

Det finns vissa bakmaskiner som har olika funktioner. Först har vi en funktion som gör så att bakmaskinen minns vad de gjorde om du skulle råka stänga av maskinen, eller om det skulle bli strömavbrott. Då börjar bara maskinen börja programmet där den slutade senast. Dessutom kan man ofta hitta den funktion som gör så att du kan börja baka brödet lite senare, vilket är bra om du vill planera ditt bakande lite och göra ett bröd så att det är färdig några timmar senare. Vill du veta exakt vad för funktioner och egenskaper som din bakmaskin har, läs då igenom de bakmaskin bäst i test och se om du kan hitta någon recension om just den bakmaskinen som du är intresserad av att köpa. På så sätt kan du få mer inspiration om vad för olika funktioner som brukar finnas i bakmaskiner och vad för maskiner som är bäst på marknaden just nu. Det finns en rad olika sätt du kan ta inspiration när det gäller att hitta bra kökstillbehör som passar just dig, ditt kök och dina behov. Det finns dessutom en rad olika bakmaskin test som har gjorts där ute, därför behöver du själv inte testa alla maskiner! Det går ju inte, så därför har människor redan testat maskinerna åt dig - så att du inte behöver göra allt jobb själv utan du behöver bara jämföra olika produkter, därefter väljer du den produkt och den bakmaskin som du känner är bäst för dig.

Det positiva med att göra bröd hemma, är först och främst om du inte tål gluten - så att du kan tillaga bröd som du kan äta utan problem. Dessutom så kommer det bli billigare för dig att göra ditt egna bröd om du är glutenallergiker eller är glutenintolerant, då du helt endast behöver betala en engångskostnad och därefter endast ingredienserna för att skapa ditt bröd. Det kommer bli en större mängd jämfört med kostnaderna för ingredienserna, vilket gör att du i långa loppet kommer få det billigare genom att baka ditt egna bröd. Förutom just gluten, så kan du också tillsätta olika frukter, bär eller nötter i ditt bröd för att göra det lite mer unikt och spännande. Morotsbröd är ju en väldigt populär brödsort, och givetvis de med olika fröer eller olika nötter i också. Man kan vara väldigt kreativ när man bakar sitt bröd, och vill du få i bra ingredienser och bra mat som du får i dig i ditt bröd, desto bättre. Ju mer fibrer, desto bättre kommer brödet att vara för dig. När du gör ditt egna bröd kan du således själv bestämma vilka extra fibrer, vitaminer eller näringsämnen som ska finnas i ditt bröd jämfört med att gå till affären. Dessutom kommer det finnas en hel del med andra tillsatser i färdigköpt bröd jämfört med om du gör dem själv, då de tillsatserna finns där så att brödet kan hålla en längre tid och liknande saker som gör så att brödet inte ska bli dåligt. Med en bakmaskin behöver du äta ditt bröd inom iallafall 3 dagar, men du kan själv bestämma vad som ska finnas i och du kan själv bestämma vilken mängd du vill ha. Du behöver alltså inte göra så stora satser om du vet att du inte kommer äta så mycket bröd. Dessutom kan man alltid frysa in bröd!

Så hur ser en bakmaskin ut och vad för delar finns det i en?

När man kikar på bakmaskiner så finns det olika delar i maskinen, som gör så att den fungerar på rätt sätt. Först och främst så har vi själva hyttan eller behållaren som du lägger degen i. I denna behållare så det ett lock, så att du kan stänga din bakmaskin och så att den kan tillaga ditt bröd på rätt sätt. Det är ofta ett lock som viks och som alltså sitter fast på kastrullen eller maskinen, istället för ett lock som du kan lyfta av helt och hållet. Utöver detta finns det också en port för ånga, så att ångan kan åka ut när ditt bröd bakas. Det finns också ett luftförslut som gör så att luften i själva degen enklare kan stiga upp. Givetvis finns det också en ledning så att elektricitet kan komma in till din bakmaskin. Det finns i många fall en display och liknande panel, så att du kan välja vissa program som du vill att din bakmaskin ska följa. De flesta bakmaskiner har olika program för att göra många olika typer av bröd. Du kan göra vitt bröd, fullkornsbröd eller speciella bröd om du vill göra glutenfritt eller andra mer unika ingredienser. Det är relativt enkelt att göra bröd, följ bara de tips som kommer här nedanför så bör det inte vara några problem.

Först behöver du välja vilket slags bröd som du vill göra i din bakmaskin. Det finns vanligt bröd, fullkornsbröd, vetebröd, franskt bröd eller pizzabröd. När du valt vilken brödtyp du ska göra, så kan du sedan välja det läge du ska baka i. Det finns vissa vanliga program såsom deg, snabb bakning, baka vanligt, smörgås och så vidare. Det är programmen som varierar om maskinen ska knåda, blanda, baka eller jäsa. I det läget, så pausar maskinen så att degen kan jäsa utan att degen lagas. När du valt program väljer du sedan den storlek på bröd som du vill ha, så om du vill baka stort och mycket bröd väljer du då stort, eller så väljer du mellan eller liten. Du kan också välja hur hård din skorpa ska vara på brödet. Efter det finns det i många fall en timer knapp, som då bestämmer den tid det ska ta för att maskinen ska förbereda och laga din mat. När du är nöjd med dina inställningar så är det bara starta maskinen, och vänta tills ditt goda hemlagade bröd blir bakat!

När ditt bröd sedan är färdigt, vilket kan ta upp mellan två till sex timmar, så öppnar du försiktigt maskinen och tar ut föremålet i maskinen ut ugnen, så att du kan tippa ut ditt bröd och låta brödet svalna. Det du behöver göra när det gäller rengöring, är att tömma behållaren som är i bakmaskinen, så att smulor och annat bös försvinner från maskinen. Har det fastnat kan det vara värt att rengöra den ordentligt, så att det inte är deg kvar som fastnat i maskinen och som sedan blir dåligt och drar åt sig bakterier. Bakmaskiner har faktiskt varit med oss länge i vår värld, men de har faktiskt varit med oss längre än vad vi tror, det var dock vid 1990-talet som de blev populära att använda mer i hemmen. De som jobbade i lagerhus eller de kommersiella företagen såg ofta bakmaskiner dock, Där fanns det bakmaskiner redan år 1939, eller till och med tidigare än så. Det var faktiskt 1903 som den första bakmaskinen uppfanns.

Idag finns det en rad olika modeller av bröd bakmaskin som du kan köpa hem. Dock så fungerar de flesta modellerna på samma sätt, de ska knåda och baka ditt bröd. Problemet är att faktiskt hitta en maskin som är tillräckligt kraftig för att knåda ditt bröd, och så att det bakas tillräckligt bra, så att det inte blir för torrt eller vice versa. Därför finns det idag en rad olika modeller där ute, antingen om du vill köpa en budget bakmaskin som är lite billigare, eller om du vill köpa en dyrare som kanske har fler funktioner eller som klarar lite mer. Det behöver dock inte vara svårt att hitta en bra bröd maskin, bara du har lite inspiration, kreativitet och vilja för att hitta en bra bakmaskin till ditt hem så kommer det gå. Ta alltså inte första bästa maskin bara för den är billig, utan det är bättre att du jämför de olika maskinerna med varandra, så att du faktiskt köper en bakmaskin som du kommer använda och som fungerar så bra som möjligt.

Hur fungerar en bakmaskin?

De äldre maskinerna fungerar som så att de har en behållare på toppen, därefter ha de handtag på sidan som roterar en paddel som finns inuti behållaren. Denna paddel låter mjölet slingra genom ett nät och därefter ned på ett par rullar. Degen passerar mellan dessa snurrar, så att de knådas och blir omrörda i maskinen. Detta är dock hur de äldre maskinerna fungerar, de nyare är lite smidigare och dessutom kan många bakmaskiner också tillaga brödet samtidigt. Du behöver således ingen ugn eller liknande.

Men vilken är egentligen den bästa bakmaskinen? Ja det är absolut de maskiner som inte bara kan knåda din deg, men också baka den. Detta gör att din maskin tar hand om all ansträngning som behövs för att göra deg, förutom att blanda ingredienserna. En smart sak att göra är att läsa igenom de olika brödmaskin bäst i test artiklarna som finns, så att du kan jämföra de olika produkterna med varandra och så att du kan hitta en vara som passar just dig, dina behov och ditt kök.

Det är egentligen inte svårare än så, en bakmaskin knådar degen tack vare olika mekanismer i apparaten som gör så att degen kan knådas. Istället för att dina händer används så används dessa mekanismer, som då är utformade för att rotera på olika sätt och på så sätt knåda degen på olika sätt. Det är precis detta som en deg behöver för att bli knådad tillräckligt räckligt. Därefter behöver du inte ens ha koll på hur länge din deg behöver jäsa, med en bakmaskin så kommer det redan vara färdigställt då att maskinen vet tiden åt dig. Du behöver inte ens ha koll på maskinen när den utför sitt arbete. När degen har jäst färdigt, så kommer maskinen automatiskt starta grillarna som finns i den och börja baka ditt bröd. Därefter bakas ditt bröd tillräckligt länge, tills det är klart. Tiden varierar beroende på vilket program du har valt eller vilken tid du manuellt har ställt in. När brödet har bakat färdigt så kommer maskinen låta till, därefter behöver du bara lyfta ut brödet eller ta ut brödet från maskinen och låta brödet svalna. När brödet har svalnat så kan du servera det! Svårare än så är det inte.

Även om det är en bakmaskin som bakar brödet helt och hållet eller om den bara knådar den, så finns det ändå en stor chans att du kan hitta en billig bakmaskin. Först och främst så kan du ta en titt på om det finns äldre modeller, då de ändå fungerar på samma sätt. Det enda kan vara att de är sönder, eller att något saknas i maskinen. I så fall så kan du köpa till detta eller så struntar du helt och hållet i det redskapet eller det verktyget. Vill du ha en så billig brödmaskin som möjligt så kan du också ta en titt på att köpa en begagnad bakmaskin, eller om ett företag har rea på bakmaskiner. Köper du en bakmaskin på rea så får du fortfarande samma nya vara, men istället för ett billigare och reducerat pris.

Fördelar och nackdelar med en bakmaskin

brödmaskinSå, finns det några nackdelar med en bakmaskin och vad är fördelarna med en bakmaskin? Givetvis finns det positiva saker och negativa saker. En bakmaskin är toppen att ha om du är allergisk mot vissa ingredienser, så att du vet exakt vad det är du stoppar i din kropp. Letar du efter efter att göra glutenfritt bröd bakmaskin så går detta utmärkt. Därför är det alltså väldigt bra att äga en bakmaskin om det är så att du är glutenintolerans eller om du bara inte tål eller vill äta gluten.

De flesta bröden idag som man köper i affär är väldigt dyra, i alla fall om man jämför med priset på de ingredienser som används för att skapa produkten. Kikar man dessutom på priserna på speciellt bröd, utan gluten till exempel, så kommer priset dessutom öka. Därför är det toppen att köpa en brödmaskin om du är ute efter att få det lite billigare, i alla fall när de gäller de pengar som du spenderar på just bröd. En brödbakmaskin kan dock göra mer än att bara baka bröd, du kan också göra pizzadeg eller deg till andra bakverk. På så sätt är din bakmaskin en väldigt mång behändig maskin som kan hjälpa dig i köket när du ska tillaga speciella maträtter. En bakmaskin kommer således kunna göra allt det jobb som du behöver göra när du bakar bröd. Med en bakmaskin så behöver du inte knåda ditt bröd, utan det gör maskinen åt dig. Dessutom så behöver du inte heller transportera eller flytta över din knådade deg till en ugn. Du behöver inte heller ha koll på hur länge din deg ska jäsa. Allt det som du behöver ha koll på, det kommer din maskin göra åt dig. Det enda du behöver göra är att blanda ihop dina ingredienser till en deg, placera den i maskinen, välj det program du önskar ha, starta maskinen, vänta och därefter tar du ut ditt bröd som är färdigt. En brödmaskin kommer alltså verkligen hjälpa dig i processen med att skapa gott bröd. En baka bröd maskin är alltså ett smart kökstillbehör du kan ha hemma för att hjälpa dig att skapa gott bröd. Ja det finns rätt många fördelar när man tittar på att köpa en brödbakningsmaskin.

Givetvis finns det också nackdelar. Först och främst är det en maskin som många människor är intresserade av att köpa, men som personen därefter inte alls använder. Det betyder att en vara köps i onödan, som därefter bara kommer stå och skräpa i ett skåp. Detta gör det till en onödig vara. Det kan vara väldigt mysigt att knåda degen själv, speciellt om man inte bakar bröd så ofta. Gör man dock ofta bröd, då kan det förstås vara skönt med lite hjälp på vägen. Gör man dock bröd, i alla fall mindre än en gång i månaden, då behöver man inte någon bakmaskin då man lika gärna kan göra arbetet för hand. DEssutom kan du själv bestämma hur degen ska se ut när du knådar och formar för hand, och då kan du också göra roliga former istället för vanligt tråkigt bröd! Det gäller att vara kreativ.

Sen är givetvis också de flesta bak maskinerna där ute gjorda av plast, ett ämne som inte är återför brukbart här på vår jord. Det är många som glömmer bort hur mycket plast vi faktiskt konsumerar i vår värld och därför kan det också vara bra att tänka på det. Vill man inte bidra till plastkonsumtion, så är det dock bättre att köpa en bakmaskin istället för att köpa bröd hela tiden - då bröd har plastförpackningar runt sig. En brödmaskin kommer således göra så att varje människa slutar förbruka plast och det är tack vare detta vi har alla kökstillbehör som görs. Dessutom kommer förhoppningsvis fler företag göra varor och produkter av återvunnet material, vilket kommer göra det ännu bättre i det långa loppet.

Att köpa en bakmaskin kan alltså verkligen hjälpa dig skapa gott bröd, dessutom hjälper det att minska plast konsumering och du kan också välja exakt vilka ingredienser som ska finnas i ditt bröd. Bli din helt egna kock hemma i ditt kök istället, med en bakmaskin som gör hela jobbet åt dig. En bakmaskin är verkligen en bra hjälpreda när det gäller bröd!